Παραλλαγή χωρίς λούφα

Να αξιοποιήσουν το κενό της θητείας Κασσελάκη για να διαβάσουν σωστά τα γκάλοπ επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές ιστορίες από τον στρατό δεν θα έχει να λέει ο Στέφανος Κασσελάκης εξαιτίας της βραχείας θητείας που πραγματοποιεί στη Θήβα. Η ζωή σε ένα στρατόπεδο ωστόσο, ακόμα και αν δεν έχει μεγάλη διάρκεια, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για περισυλλογή και ενδοσκόπηση. Και ήταν μοιραίο μάλλον, δύο ήρωες του θηβαϊκού κύκλου να του δείξουν τον δρόμο. Ο θεός Διόνυσος της υπέρτατης έξαρσης, που πήγαινε από πόλη σε πόλη για να μαθαίνει στον κόσμο την παρασκευή του κρασιού και ο ημίθεος Ηρακλής με τους δώδεκα άθλους, που διάλεξε τον δύσβατο δρόμο της αρετής κερδίζοντας τελικά την αναγνώριση. Την κατάλληλη δοσολογία της δημοσιότητας και τον χαρακτήρα αυτής θα κληθεί να βρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε λίγες ημέρες βγάλει από πάνω του τα χακί. Η επικοινωνιακή «καταιγίδα» των τελευταίων εβδομάδων είναι γεγονός ότι του έδωσε πολλούς «πόντους» και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά. Οπου γυρνούσε κανείς το κεφάλι του, έβλεπε νυχθημερόν τον Κασσελάκη. Ηταν η υπερέκθεση της προσωπικής του ζωής που κέρδισε τις εντυπώσεις; Οι αναφορές στον Τάιλερ και στη Φάρλι; Ή ήταν η πυγμή που έδειξε στο συνέδριο σε συνδυασμό με την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος και το σχέδιό του για την Ευρώπη. Το γεγονός πως κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χάρηκε για την τελευταία του συνέντευξη με την αναφορά στον «Καλλιόπο», μαρτυρά πως ενόψει των ευρωεκλογών το πιο θεσμικό και πολιτικό του προφίλ είναι αυτό που θα προκριθεί.

Η Interview πρώτα, η GPO μετά, η Marc την Κυριακή που πέρασε, η Metron Analysis και η Opinion Poll την Πέμπτη έδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά τη δεύτερη θέση και τις πιθανότητες ο Στέφανος Κασσελάκης να βρεθεί «αναφερόμενος» το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μειώνονται. Το καλοκαιρινό 17,8% είναι ο επόμενος στόχος, που είναι και ο πιο δύσκολος. Η κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη –που μόνο φιλοκασσελακικός δεν είναι– να ζητήσει τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής για τα Τέμπη απογείωσε τη στήριξη που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ όλες τις τελευταίες ημέρες στις οικογένειες των θυμάτων. Ηρθε παράλληλα να βάλει «σφραγίδα» σε μια περίοδο ενότητας του κόμματος έπειτα από δύο διασπάσεις και ένα θυελλώδες συνέδριο.

Τουλάχιστον πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα να περνάει ξανά στη δεύτερη θέση ενόψει ευρωεκλογών, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση φόρμουλας για την είσοδο του προέδρου στη Βουλή.

Στην Κουμουνδούρου αυτή την περίοδο υπάρχουν μικρές «μπόρες» που είναι διαχειρίσιμες και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να πρόκειται για τις αρρυθμίες ενός κόμματος που ακόμα ψάχνει τα πατήματά του. Τα «ραντάρ» της «Κ» έπιασαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες την απορία βουλευτών για το γεγονός πως ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, με τη συνεπή στάση και στιβαρή παρουσία στις μάχες της Ολομέλειας, δεν έχει κληθεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου. Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε κάποια πρόσωπα έχει προκαλέσει συζητήσεις. Οι αναθέσεις σε βουλευτές επιπλέον νομών, όπου δεν υπάρχει εκπροσώπηση, χωρίς να υπάρξει πριν κάποια ενημέρωση, προκάλεσε μουρμούρα κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Τρίτης. Δεν είναι εύκολο να είσαι στη θάλασσα και στο βουνό ταυτόχρονα… Την ίδια ημέρα, όπως είχε δημοσιοποιήσει η «Κ», το γεγονός πως εμφανίστηκαν στην Κ.Ο. μόνο 25 βουλευτές, οι οποίοι στην πορεία έμειναν 16, οδήγησε στην καταγραφή των απόντων σε τεφτέρι. Πρόκειται για οργανωτικά ζητήματα, για μικρές ιστορίες κοινοβουλευτικής και κομματικής καθημερινότητας, που δεν αποτελούν απειλή για εμφύλιες «συρράξεις», όμως απαιτούν προσοχή σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα. Ενα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η αποκήρυξη της περιόδου 2015-2019 από την ηγεσία. Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιώργος Βασιλειάδης ξεκαθάρισαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους πως η παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί την κληρονομιά του και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκοπεί από το σήμερα. Εταιρεία επικοινωνίας που θα αναλάβει το κόμμα ενόψει ευρωεκλογών δεν έχει βρεθεί ακόμα και σίγουρα δεν είναι κάτι αμελητέο.

Μια αναμονή που δεν βοηθάει έχει προκαλέσει και η στάση του Οθωνα Ηλιόπουλου. Οχι πως υπάρχει κάποιος στην Κουμουνδούρου που να επιθυμεί την απομάκρυνση του διακεκριμένου καθηγητή από τη θέση του. Το ακριβώς αντίθετο. Από τη στιγμή όμως που εξακολουθεί να ψιθυρίζεται πως εξαιτίας του ασυμβίβαστου που υπάρχει με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι δύσκολο να παραμείνει βουλευτής, όλοι περιμένουν πότε θα κάνει την επόμενη κίνηση. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως ο κ. Ηλιόπουλος σκεφτόταν να ανακοινώσει την παραίτησή του στο συνέδριο, σχεδόν ένα μήνα πριν. Η πιθανή έλευση της Πόπης Τσαπανίδου είναι ένα γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες. Στην «εξίσωση» δεν μπορεί να μην μπει και η μη επίτευξη του στόχου ο Στέφανος Κασσελάκης να εισέλθει στη Βουλή. Παρά τα όσα ακούστηκαν η μη ένταξη στους «300» δεν προκάλεσε κάποια σκέψη για συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Απλώς όλοι πλέον συνειδητοποιούν πως τρία χρόνια εκτός Ολομέλειας δεν είναι καθόλου λίγα, καθώς ο τίτλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκτά υπόσταση μέσα στη Βουλή.

Και επειδή όλα στην Κουμουνδούρου κινούνται στον αστερισμό των ευρωεκλογών, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της τελικής λίστας των προσώπων που θα πάρουν μέρος στις προκριματικές κάλπες. Την επίπονη δουλειά του «ξεσκαρταρίσματος» και της κατηγοριοποίησης των βιογραφικών είχαν αναλάβει οι Μανώλης Καπνισάκης, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Παναγιώτης Ρήγας και Γιάννης Μπουρνούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή