Πρόταση δυσπιστίας: Στη Βουλή ξανά η κόντρα για τα Τέμπη

Πρόταση δυσπιστίας: Στη Βουλή ξανά η κόντρα για τα Τέμπη

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς κορύφωση, έχοντας ήδη οξυνθεί κατακόρυφα τις τελευταίες 48 ώρες, οδεύει η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που καταθέτει σήμερα και επίσημα το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συζήτηση για το ψήφισμα της εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια. 

Η πτέρυγα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση) συντάσσεται ευθέως ή εμμέσως με την κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη, την οποία προανήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον απόηχο του δημοσιεύματος του «Βήματος» περί παραποίησης των ενδοεπικοινωνιών τη νύχτα της τραγωδίας. 

Από την πλευρά του, το Μαξίμου έχει ήδη –μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και κορυφαίων στελεχών– δείξει σαφή δείγματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Ο Παύλος Μαρινάκης στη δήλωσή του έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αντικυβερνητική εκστρατεία» και «προσπάθεια αποσταθεροποίησης», μιλώντας μάλιστα και για σύνδεση με «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».

Ολα δείχνουν, συνεπώς, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί στη Βουλή, μέσω και του ίδιου του πρωθυπουργού, σε υψηλότατους τόνους, προμηνύοντας για μια εκρηκτική συνεδρίαση. Δεν φαίνεται, υπό αυτό το πρίσμα, να υπάρχει πρόθεση μετατροπής της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. 

Εντός της ημέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει στη Βουλή για να κατατεθεί και επίσημα η πρόταση και να περιγράψει το πλαίσιό της. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και να κορυφωθεί την Πέμπτη, με τη συζήτηση των αρχηγών και την ψήφιση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, επέστρεψε τα ξημερώματα από τον Καναδά, ενώ αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει προδιαγεγραμμένο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η όλη διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σε επίπεδο συσχετισμών, με τον σχηματισμό ενός –άτυπου– κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Ολες οι πλευρές, συνεπώς, κινούνται με το βλέμμα και στον στόχο της συσπείρωσης. 

Τηλέφωνα από Ανδρουλάκη

Υπενθυμίζεται ότι τον «ασκό του Αιόλου» για την αντιπαράθεση άνοιξε η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να προαναγγείλει την Κυριακή την πρόταση δυσπιστίας

Οπως γνωστοποιήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. «Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση.
Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα», τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ. 

Κασσελάκης: Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές

Η λύση «στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών, «να φύγει ως εκλεγμένος πρωθυπουργός έπειτα από τις αποκαλύψεις για ένα τεράστιο σκάνδαλο, όπως άλλωστε θα γινόταν σε κάθε δημοκρατική χώρα της Ευρώπης», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης σε σημερινό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Επιμένει δε στη διενέργεια εκλογών και των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, θέτοντας το ερώτημα «ποια άλλη προηγμένη Δημοκρατία έχει κυβέρνηση που μπαζώνει τόπο εγκλήματος, που μοντάρει αποδεικτικό υλικό, που παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, που ιδιοποιείται παράνομα για κομματικούς λόγους απόρρητα προσωπικά στοιχεία εκλογέων;». «Η δική μου πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό είναι να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος», αναφέρει.

Τα περί διεθνών παρατηρητών, πάντως, απέρριψε χθες με αιχμές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, κάνοντας λόγο για ακατάληπτες και εξωθεσμικές προτάσεις. «Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανατολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και εξωθεσμικές του προτάσεις, αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα life style. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Εχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η χώρα είχε ανάγκη διεθνών παρατηρητών», είπε. 

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεσή της, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 βουλευτές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή