Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό άναψε το απόγευμα της Τρίτης η πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, και την οποία υπογράφουν βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

6' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό άναψε το απόγευμα της Τρίτης η πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, και η οποία φέρει την υπογραφή 85 βουλευτών από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑΝέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται λόγος για «εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων». Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη χώρα μας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της πρότασης μομφής

Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε στις 19:00 την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συγκεντρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 151, δηλαδή της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών. Την Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Ανδρουλάκης: «Βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία»

«Πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία για να μπει επιτέλους, ένα τέλος, σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και εν τέλει σε ό,τι προσβάλλει τον περήφανο ελληνικό λαό», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία, διότι «βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». Αναφορικά με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «η μόνη αγωνία της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και πως για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης, ο οποίος ήταν δικό σας ρουσφέτι». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις και συμπλήρωσε: «Εχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου».

«Οι πρακτικές της κυβέρνησης προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να απαντήσουμε στην κραυγή της δικαιοσύνης. Ο λαός ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Ηρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του».

Βορίδης: «Είστε εντολοδόχος εκδοτικών συμφερόντων»

«Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και την άμεση συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας», απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η Βουλή θα δώσει τις απαντήσεις και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές».

Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο, επισήμανε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι τα ζητήματα που τέθηκαν «έχουν απασχολήσει όλους μας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα» ενώ αναρωτήθηκε: «Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο εδώ, που αλλάζει και σας οδηγεί στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας; Το δημοσίευμα του Βήματος, που τι λέει; Αναφέρεται σε μία υπόθεση που –κυριολεκτικά– δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της».

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι «εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν νωρίτερα στη Βουλή.

Παππάς: Κυβερνητική συγκάλυψη

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μίλησε για συγκάλυψη εκ μέρους της κυβέρνησης στο δυστύχημα των Τεμπών, προσθέτοντας πως «έχουν ανοίξει τα στόματα, μπορεί να έχουμε και νέες αποκαλύψεις». Κάλεσε δε τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να πει όλη την αλήθεια.

Διερωτώμενος «ποιον συνάντησε ο κ. Μητσοτάκης και τι του είπανε;» σχολίασε: «Εναν χρόνο μετά φαίνεται ότι έχει γίνει κοπτοραπτική. Ποιος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την ύπαρξη ανθρώπινου λάθους; Αξιώνουμε μία απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Κωνσταντοπούλου: Εχουν ευθύνες Μητσοτάκης και Καραμανλής

«Η Πλεύση Ελευθερίας υπογράφει και στηρίζει την πρόταση μομφής ζητώντας δικαιοσύνη και λογοδοσία και τέλος της ατιμωρησίας. Οι πολίτες της χώρας και τα θύματα του εγκλήματος δικαιούνται να ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για τους ζωντανούς και τους νεκρούς», κατέληξε. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις κατηγορίες του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ότι είναι εντολοδόχος εκδοτικών συμφερόντων, κάνοντας λόγο για «ύβρη» προς τις οικογένειες των θυμάτων και «τακτική και τεχνική αντιπερισπασμού της κυβέρνησης για να μη λογοδοτήσει για τα κακουργήματα που τη βαραίνουν».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι «η συγκάλυψη ξεκίνησε από το πρώτο λεπτό μετά το έγκλημα και συνεχίζει να μαίνεται».

Τσακαλώτος : Θα πληρώνετε τη συγκάλυψη για καιρό

Λαμβάνοντας τον λόγο εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτήθηκε: «Θεωρείτε ότι ήταν σωστή η τοποθέτηση του σταθμάρχη; Το βασικό είναι, αυτό που λέτε για τον σταθμάρχη και την ενοχή του, ο κ. πρωθυπουργός το αποφάσισε σε 24 ώρες ότι είναι ένοχος. Πάνω σε ποια στοιχεία; Μέσα σε μία εβδομάδα, εξέφρασε τον τρόμο και την αηδία του, ακούγοντας το βίντεο. Ποιο βίντεο είχε δει; Ούτε σε αυτό απαντήσατε. Μήπως κ. Βορίδη θεωρείτε ότι πρέπει να είμαστε ελαστικοί επειδή έχετε πρότερο έντιμο βίο;».

«Για 8 μήνες ακούμε συνεχώς το 41% σε κάθε επιχείρημα της αντιπολίτευσης. Τώρα πλέον δεν το λέτε, διότι το 70% θεωρούν ότι κάτι πάει πολύ στραβά στη χώρα, ότι έχουμε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να συγκαλύψει. Τώρα πληρώνετε τη συγκάλυψη και θα την πληρώνετε για καιρό ακόμα».

Παφίλης: Το πόρισμα του ΚΚΕ έχει παραδοθεί στον Αρειο Πάγο

«Η προσπάθεια για συγκάλυψη βγάζει μάτι, από την αρχή του εγκλήματος των Τεμπών. Αν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας, δεν θα γινόταν αυτό το έγκλημα», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Στο πόρισμα του ΚΚΕ υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και έχει παραδοθεί στον Αρειο Πάγο, πρόσθεσε. 

Χήτας: Μιλήσαμε πρώτοι για «μπάζωμα»

Ημασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για μπάζωμα και μας έλεγαν «ψεκασμένους», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για «προεκλογικό δώρο» του Νίκου Ανδρουλάκη στη Νέα Δημοκρατία και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι 100% συστημικός. Η κυβέρνηση κερδίζει άλλους έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής στην εξουσία, είπε. 

Βρεττός: Η Νίκη δεν θα υπέγραφε την πρόταση δυσπιστίας

«Εμείς δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε κανένα “τόξο”. Εμείς αυτή την πρόταση δεν την πιστεύουμε, γιατί είναι ένα δεκανίκι για την κυβέρνηση», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, Νικόλαος Βρεττός. «Τώρα που οι δημοσκοπήσεις έχουν καταρρεύσει, βρίσκουν νομιμοποίηση. Και οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. θα επωμιστούν όλη την αντάρα». 

«Ο ελληνικός λαός μας έφερε στη Βουλή, πιστεύοντας ότι δεν ανήκουμε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Η Ελληνική Λύση είναι δεκανίκι της κυβέρνησης, ενώ τους Σπαρτιάτες τους “σέρνει” νομικά. Αν μας ζητούσαν να υπογράψουμε την πρόταση δυσπιστίας, δεν θα το κάναμε».  

Κοντής: Εν αγνοία μας τα κόμματα υπέγραψαν  την πρόταση

«Περιμένουμε να είναι δημοκρατική η στάση όλων, και να μην αποκλείει ούτε κόμματα, ούτε ανθρώπους. Γιατί έγινε έτσι αυτή η πρόταση, δεν μας εξήγησε κανείς. Εν αγνοία μας κόμματα είχαν υπογράψει μία πρόταση, δεν μας κάλεσε κανείς», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σπαρτιατών, Ιωάννης Κοντής. 

Σταϊκούρας: Συγκροτημένο σχέδιο για τον σιδηρόδρομο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η σύμβαση 717 παραδόθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2023, για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, ολοκληρώθηκε η παράδοση της σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών, επί της γραμμής και υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και Hitachi Rail για την επαναφορά σε λειτουργία του ETCS επί συρμών.   

Παράλληλα, ανέφερε πως ενισχύθηκε, οικονομικά, ο ΟΣΕ, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των έργων συντήρησης και η ετήσια χρηματοδότησή του αυξήθηκε από τα 45 στα 75 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή