Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» εν μέσω έντασης στη Βουλή

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» εν μέσω έντασης στη Βουλή

Επρόκειτο για την τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

10' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη μετά από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε σε υψηλούς τόνους.

Ειδικότερα, μετά την ομιλία -διάρκειας μίας ώρας- του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως είπε- επιχείρησε να «διαλύσει κάποιους από τους μύθους για το δυστύχημα», ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία υπήρξαν 159 «όχι» επί της πρότασης και 141 «ναι».

«Όχι» ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών, του ΚΚΕ και της Νίκης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού διεκόπη αρκετές φορές, ενώ υπήρξε και θερμός διάλογος με άλλους πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής



Μητσοτάκης: Καμία εντολή για συγκάλυψη

«Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες.

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε. 

Χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Βήματος «παραπλανητικό», σημειώνοντας ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο σημείο όπου είδε «ό,τι πιο φρικιαστικό στη ζωή μου». Και πρόσθεσε: «Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;». 

«Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;», είπε. 

«Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Εχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα», υπογράμμισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί σύμβουλοι. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε». 

«Δεν ήθελα να αναφερθώ στον εθνικό εισαγγελέα. Φτάσατε κ. Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε το μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα; Υπάρχει πατέρας και μητέρα που σας ακούει; Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» εν μέσω έντασης στη Βουλή-1

Ο πρωθυπουργός ρώτησε πότε έχει κινηθεί η δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Τέταρτο και κρίσιμο ζήτημα. Αν είχε ολοκληρωθεί η 717 το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Ναι, είναι πολύ πιθανό, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Συμφωνώ, το έχω πει και εγώ. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή», πρόσθεσε. 

Αναφέρθηκε και στο θέμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως. «Η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ», σημείωσε και ανέφερε: «Για όλα τα υπόλοιπα πήρε τις απαντήσεις της από τον Αρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική δικαιοσύνη. Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να φέρουμε και την ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξουμε την κυβέρνηση».

«Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε», σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης. 

«Και φτάνουμε στο σημερινό παράδοξο. Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας. Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα το οποίο διαψεύδεται αμέσως, φαίνεται ότι ουσιαστικά έχει αναιρεθεί από ότι βγήκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά. Ένα δημοσίευμα το οποίο δεν λέει τίποτα το καινούργιο. Υιοθετείται αμέσως από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά… Ένα κόμμα κ. Ανδρουλάκη το οποίο έχει περάσει την κυβέρνηση γενεές 14. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι και εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι και έχουμε καταλήξει με κάποιες στα δικαστήρια, κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση για το δημοσίευμα», ανέφερε. 

Και συμπλήρωσε: «Δεν έχω καταλάβει αν ήσαστε σε συνεννόηση. Ο κ. Παππάς λέει ότι ήσαστε. Όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία , με τη συμπεριφορά σας, με τις ακρότητες, εσείς εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κατασκευάσατε κείμενο που δεν είναι παρά κακέκτυπο κολάζ από κατηγορίες κάθε είδους. Είναι λίγο παράξενο εισηγητής στην πρόταση να είναι ο κ. Παππάς, 13-0 καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος. Θα έρθετε εσείς να μας μιλήσετε για κράτος δικαίου. Εσείς κ. Ανδρουλάκη που παρουσιάζετε την Ελλάδα περίπου τυραννική κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που απαντά στις ανακρίβειες του ψηφίσματος για το κράτος δικαίου, σημείο προς σημείο. 

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» εν μέσω έντασης στη Βουλή-2

«Δεν κυβερνώ με παράκεντρα»

Διάβασε κείμενο του κ. Αλιβιζάτου στην Καθημερινή και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη είπε: «Ο κ. Αλιβιζάτος μόλις σας αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο». 

Συνέχισε λέγοντας: «Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89-’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι ότι είναι φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα εξακοντίζει και μια σαχλαμάρα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ.

Και μίλησε για ταύτιση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξούσιων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», ανέφερε. 


Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη


Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας τον ότι «υλοποιείτε σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών» και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε την οποία είχατε προσβάλει με την απουσία σας την προηγούμενη εβδομάδα». 

«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνησή σας. Δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Και δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να επιτελέσουμε το δημοκρατικό και συνταγματικό μας καθήκον. Στην κοινωνία απολογούμαστε, όχι σε εσάς», είπε.

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας, τόνισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνετε και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη δική σας, προσωπική κύριε Μητσοτάκη. Στην κοινωνία υπάρχει επίσης αντίδραση για τη χθεσινή εμφάνιση του αμετανόητου κ. Καραμανλή και του χυδαίου κ. Φλωρίδη, που έθιξαν πρώτα από όλα τους συγγενείς και τους γονείς».

Συμπυκνώνοντας είπε: «Η κυβέρνηση έχει μαζέψει πλέον στο βιογραφικό της πολλές σκοτεινές και μαύρες σελίδες: Ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα και στις οποίες προστίθεται και η συγκάλυψη, το μπάζωμα, η παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων. Υποκλοπές. Διαρροή προσωπικών δεδομένων. Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη. Όλα δείχνουν ένα οργανωμένο μηχανισμό εντός του κόμματος της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δίκαιου».


Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι στο Μαξίμου

«Είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται να δεχτεί το συνεχές μοτίβο Διαφθοράς, Συγκάλυψης και Ατιμωρησίας σε μια σειρά από νοσηρές υποθέσεις. 

Εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει.Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ’ ό,τι έχετε σχεδιάσει».

Απέρριψε με σκληρή γλώσσα τις κατηγορίες της κυβέρνησης πώς κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα: « Διαπλοκή με ποια μίντια και ποια οικονομικά συμφέροντα; Αυτά που το πρωί καταγγέλλετε ότι θέλουν να σας αποσταθεροποιήσουν και το βράδυ δύο από τους πιο στενούς σας συνεργάτες ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος έπιναν ποτάρες μαζί τους; Τελικά τους στείλατε να καπνίσουν πούρα κ. Μητσοτάκη ή την πίπα της ειρήνης;»

Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των δύο υπουργών, υποστήριξε πως «ο πυρήνας της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι στο Μέγαρο Μαξίμου».

Κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης να μην αποδοθούν ευθύνες για τη τραγωδία των Τεμπών, παρατηρώντας πώς «όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία», ενώ με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος είπε: «Κάποια νοσηρά μυαλά είχαν άλλη προτεραιότητα: έβαζαν σε εφαρμογή το έγκλημα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης προ των εθνικών εκλογών».

Επικαλέστηκε ακόμη το δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο «….από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας, πριν ακόμα παραλάβει τις συνομιλίες η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις είχαν επεξεργαστεί και τις είχαν διοχετεύσει σε φιλικό σας μέσο ενημέρωσης το οποίο δημοσίευσε αυτούσιο ό,τι του δώσατε». 

Απέδωσε στη κυβέρνηση προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού και ζήτησε απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα: «Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Ποιος τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να τις δημοσιεύσει; Δεν θα κρύψετε την αλήθεια πίσω από τη χυδαία προπαγάνδα σας. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την εδραιωμένη πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι μόνος στόχος σας είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Πάρτε το χαμπάρι. Δεν μπορείτε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι “σιγά το θέμα”, που ένα διεφθαρμένο χέρι το βράδυ που θρηνούσε όλη η Ελλάδα, πήρε τις συνομιλίες, τις χάλκευσε και τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα».


Αποσπάσματα από τις ομιλίες Βελόπουλου – Κωνσταντοπούλου


Ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι η Ελληνική Λύση έθεσε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 που δεν απαντήθηκαν ποτέ. «Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους». Επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα υλικά: «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «χάθηκαν 57 άνθρωποι. Αφαιρέθηκε η ζωή από 57 ανθρώπους. Αφαιρέσατε την ζωή από 57 ανθρώπους», σημειώνοντας: «Η σημερινή σας ψήφος θα σας συνοδεύει για πάντα. Θα σας στιγματίσει για πάντα και η παρουσία σας στην Βουλή. Ήταν ιερό σας καθήκον κύριοι της κυβέρνησης να υπερασπιστείτε αυτούς τους ανθρώπους. Να μην πετάξετε τις ζωές και τις υπάρξεις τους». «Το έγκλημα αυτό αποκλείεται να συγκαλυφθεί όσο είμαι εγώ εδώ στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Την παραίτηση του υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη ζήτησε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός αναφέρθηκε σε προσπάθεια συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή