«Ηνίοχος 24»: Αερομαχίες στο Αιγαίο με μαχητικά από εννιά χώρες

«Ηνίοχος 24»: Αερομαχίες στο Αιγαίο με μαχητικά από εννιά χώρες

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι στη φετινή άσκηση θα δοκιμαστούν, σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, νέα επιχειρησιακά σχέδια και συστήματα, όπως η λειτουργία των ραντάρ τύπου AESA των F-16 Viper και των Rafale

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος 24», η πρώτη φάση της οποίας πραγματοποιείται τη Δευτέρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό κρας τεστ ενόψει της διοργάνωσης της μεγάλης νατοϊκής άσκησης «Rammstein Flag» που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά η Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο «Ηνίοχος» συγκεντρώνει για μία ακόμη χρονιά το ενδιαφέρον αεροπορικών δυνάμεων από την Ευρώπη και όχι μόνο, ενώ στα σενάρια της άσκησης θα λάβουν μέρος δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Eurofighter από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σαουδική Αραβία, Rafale από τη Γαλλία και το Κατάρ, F-16 από τη Ρουμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, F-18 από την Ισπανία, καθώς και ελικόπτερα Ερευνας και Διάσωσης από την Κύπρο και το Μαυροβούνιο θα δώσουν το «παρών» στον «Ηνίοχο».

Παρόλο που το Ισραήλ ακύρωσε τη συμμετοχή του για επιχειρησιακούς λόγους, στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας θα μετασταθμεύσουν αεροσκάφη από εννέα χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της άσκησης. Eurofighter από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σαουδική Αραβία, Rafale από τη Γαλλία και το Κατάρ, F-16 από τη Ρουμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, F-18 από την Ισπανία, καθώς και ελικόπτερα Ερευνας και Διάσωσης από την Κύπρο και το Μαυροβούνιο θα δώσουν το «παρών» στον «Ηνίοχο».

Επιπλέον, στην άσκηση θα λάβει μέρος ένα γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ E-3F αλλά και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Αυστρία και Πορτογαλία θα συμμετέχουν με προσωπικό πληροφοριών και στελέχη Ειδικών Δυνάμεων και η Γερμανία με παρατηρητές. Από ελληνικής πλευράς, θα λάβουν μέρος όλες οι Μοίρες μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφορικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη, ενώ, θα ενεργοποιηθούν και τα στοιχεία αεράμυνας.

Σενάρια πολέμου

Στη φετινή άσκηση, τα Rafale αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε συνδυασμένες αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Πρόκειται δηλαδή να αναλάβουν ρόλο aggressor και να επιβάλλουν άρνηση περιοχής στις «εχθρικές» δυνάμεις. Για πρώτη φορά μάλιστα, «ριπές» από τρεις διαφορετικές αεροπορίες (Ελλάδα, Γαλλία, Κατάρ) θα βρεθούν στον ουρανό του Αιγαίου κάνοντας επίδειξη των ιδιαίτερων πτητικών ικανοτήτων και των πανίσχυρων όπλων που διαθέτουν.

Αναβαθμισμένο ρόλο θα έχουν και τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιούν ως βάση την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι ο «Ηνίοχος» αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν νέα επιχειρησιακά σχέδια αλλά και συστήματα, όπως η λειτουργία των ραντάρ τύπου AESA των Viper και των Rafale σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι περιοχές της άσκησης που καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα του FIR Αθηνών. Ορισμένα από τα σενάρια του «Ηνίοχου», ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε ναυτική κρούση και εναέριες μάχες, θα διεξαχθούν στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ, σύμφωνα με τις σχετικές ΝΟΤΑΜ, το διάστημα από 8 έως 18 Απριλίου θα ενεργοποιηθούν τομείς στο Καστελόριζο και τη Λήμνο.

Οι αποστολές που σχεδίασε το Σχολείο Οπλων Τακτικής (ΣΟΤ) περιλαμβάνουν επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον αεροπορικών δυνάμεων, στρατηγικές αεροπορικές επιχειρήσεις, υποστήριξη ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και αποστολές αναγνώρισης. Επιπλέον, έχουν προγραμματισθεί αποστολές έρευνας και διάσωσης σε περιβάλλον μάχης, προσβολές χρονικά ευαίσθητων στόχων και αποστολές προστασίας στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας.

Σενάρια της άσκησης θα εκτελεστούν και στον κυβερνοχώρο, με τη χρήση τακτικών εξομοιωτών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, η οποία πριν από λίγους μήνες έκανε «ντεμπούτο» και σε διασυμμαχική άσκηση.

Ο «Ηνίοχος» είναι το πρελούδιο της νατοϊκής «Rammstein Flag», της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης που θα διοργανώσει η Πολεμική Αεροπορία.

Ο «Ηνίοχος» είναι το πρελούδιο της νατοϊκής «Rammstein Flag», της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης που θα διοργανώσει η Πολεμική Αεροπορία. Η ηγεσία του αεροπορικού Επιτελείου παρακολουθεί στενά τις προετοιμασίες της άσκησης, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος των συμμαχικών δυνάμεων.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, το FIR Αθηνών θα κατακλύζεται από μαχητικά και μεταφορικά αεροπλάνα που θα δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά των νατοϊκών δυνάμεων σε κάθε πιθανό σενάριο. Περισσότερα από 15 F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία αναμένεται να μετασταθμεύσουν σε Αραξο και Ανδραβίδα, τις δύο βάσεις που θα ενεργοποιηθούν για τις ανάγκες της άσκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ισπανία θα συμμετέχει με Eurofighter, η Γαλλία με Rafale, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Πολωνία με F-16, ενώ, η Ουγγαρία και η Σουηδία θα λάβουν μέρος με Gripen. Το «παρών» θα δώσουν, ακόμη, μεταγωγικά αεροσκάφη από τον Καναδά, νατοϊκά ιπτάμενα ραντάρ (AWACS) αλλά και όλα τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Τουρκία έχει αποδεχθεί την πρόσκληση για συμμετοχή στη Rammstein Flag. Προκειμένου, όμως, τα τουρκικά F-16 να εισέλθουν στο FIR Αθηνών και να μετασταθμεύσουν στα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να υποβάλουν σχέδιο πτήσης, αναγνωρίζοντας την ελληνική δικαιοδοσία σε περιοχές που διαχρονικά αμφισβητεί η Αγκυρα. Ανάλογες απόπειρες στο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας, ενώ στη νατοϊκή «Tiger Meet 22» που διοργανώθηκε στον Αραξο, η ελληνική πλευρά απέσυρε την πρόσκληση στην Αγκυρα εξαιτίας του τεταμένου κλίματος και της επιθετικής συμπεριφοράς των γειτόνων στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT