Θεωρείο: Τριπλό άνοιγμα​​​​​​​ σε Καραμανλή

Θεωρείο: Τριπλό άνοιγμα​​​​​​​ σε Καραμανλή

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη έκανε εμμέσως, αλλά σαφώς, τριπλή αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η πρώτη ήταν όταν θύμισε ότι η Ν.Δ. το 2000 είχε χάσει για μόλις 70.000 ψήφους, αλλά ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. δεν σκέφτηκε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Η δεύτερη όταν αναφέρθηκε σε «νταβατζήδες», έναν όρο που έχει ταυτιστεί με τον πρώην πρωθυπουργό. Και η τρίτη όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Βατοπέδι λέγοντας πως η χώρα «δεν ξεχνά ούτε το Βατοπέδι ούτε τους απογόνους του», παραπέμποντας στην υπόθεση ως παράδειγμα πίεσης συμφερόντων προς την τότε κυβέρνηση.

Νομικές σκέψεις

Η πρόταση τελικά δεν προχώρησε, υπήρξε όμως τέτοια σκέψη. Αναφέρομαι στις ακρότητες του Νικόλα Φαραντούρη περί πτώσης της κυβέρνησης από την Ευρωπαία εισαγγελέα. Οπως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, η αναφορά σήκωνε ακόμα και νομικές ενέργειες καθώς είναι αντισυνταγματική. Η πρόταση ωστόσο δεν προχώρησε καθώς «η Ν.Δ. διαχρονικά είναι κατά των νομικών ενεργειών εναντίον πολιτικών», όπως έλεγε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας πως «η αντιπαράθεση πρέπει να είναι πολιτική».

Καθυστερήσεις

Πέραν του αναμενομένου μου λένε πως είναι οι καθυστερήσεις στο Τουρισμού, σημαντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων που είναι στη διάθεση του υπουργείου, γεγονός που προκαλεί μεγάλες γκρίνιες στη συγκεκριμένη αγορά. Οι γκρίνιες μάλιστα έχουν φτάσει μέχρι το Μαξίμου. Αιτία των καθυστερήσεων, όπως λένε τουλάχιστον οι παθόντες, είναι πως η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει αναθέσει τη δουλειά αυτή σε ανθρώπους που δεν τη γνωρίζουν με αποτέλεσμα τις κωλυσιεργίες.

Δεν έβγαλαν μιλιά

Να περάσει ξανά στη δεύτερη θέση προσδοκά το ΠΑΣΟΚ μετά την πρόταση δυσπιστίας, που έφερε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη σε θέση «αρχηγού της αντιπολίτευσης». Το καλό κλίμα που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη Χαρ. Τρικούπη οδήγησε τους αντιφρονούντες βουλευτές, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, να μην πάρουν τον λόγο. «Αν είχε πάει κάτι στραβά θα μιλούσαν πιο εύκολα», πέταξε το καρφί ένας εκ των λοχαγών του Ανδρουλάκη.

Εχει νοικιάσει γραφεία

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης νοίκιασε προσφάτως μεγάλα γραφεία στην πλατεία Μαβίλη με στόχο να κάνει στο προσεχές μέλλον πιο άνετα τις συναντήσεις του. Το ενδιαφέρον είναι πως τα γραφεία είναι πολύ μεγάλα, κάτι που δείχνει τις φιλοδοξίες του.

Ολο το ΠΑΣΟΚ

Ενα ακόμα δείγμα του τι συμβαίνει στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς είναι πως η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά. «Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο», έλεγε βουλευτής της πλειοψηφίας που σημείωσε αυτή την επικοινωνιακή στήριξη στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χειροκρότημα στη Μιλένα

Λίγοι εντόπισαν πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Μιλένας Αποστολάκη στη Βουλή για τα Τέμπη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε ένα διαφορετικό χειροκρότημα. Από κάτω, στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονταν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Διονύσης Καλαματιανός που άρχισαν να χειροκροτάνε αρχικά τη βουλευτή και ακολούθως να χτυπάνε τα έδρανα. Αυτήκοες βουλευτές έμειναν με την απορία τι μπορεί να ενθουσίασε τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η αβρότητά τους υπέρ της Αποστολάκη είναι πολιτικά ύποπτη, δεδομένης της γραμμής της Χαριλάου Τρικούπη εναντίον κάθε νύξης για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργασία με Βολτ

Οχι δεν πρόκειται για εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που έχει ιδρυθεί εδώ και λίγα χρόνια και αναμένεται να συνεργαστεί με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη. Στο Βολτ αυτοπροσδιορίζονται ως «δημοκράτες, υπέρμαχοι της κοινής λογικής και εκφραστές του κεντρώου χώρου», στοιχεία που ταιριάζουν στο κεντρώο προφίλ του Κόκκαλη. Οπως έλεγε και ένας βουλευτής της Νέας Αριστεράς, «ο Κόκκαλης ΠΑΣΟΚ είναι, τι νομίζεις ότι είναι;».

Μύχιες σκέψεις

Ο πρωθυπουργός ρώτησε πρόσωπο εκτός πολιτικής, που εμπιστεύεται διαχρονικά, ποια είναι η γνώμη του για συγκεκριμένους υπουργούς. Η πληροφορία που έφτασε στη στήλη δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να έχει κατά νουν κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το ερώτημα είναι πότε θα τις ενεργοποιήσει.

Αναζητείται μεσολαβητής

Ο Σταύρος Παπασταύρου εκτός των άλλων είχε αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας. Με δεδομένο πως αυτή είναι μια σχέση που ισορροπεί –ακόμα– σε τεντωμένο σκοινί, πρέπει άμεσα να βρεθεί αυτός που θα κάνει αυτή τη δουλειά.

Οι μέσα και οι έξω

Μπορεί το Μαξίμου να λέει πως η κάλυψη των θέσεων των Παπασταύρου και Μπρατάκου θα γίνει εσωτερικά από το Μαξίμου, αλλά αυτό είναι βέβαιο μόνο για τον Παπασταύρου. Στην περίπτωση Μπρατάκου έχουν ήδη υπάρξει προτάσεις για κάλυψη της θέσης «απ’ έξω» με ένα όνομα που έχει προταθεί να είναι αυτό του Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά έναν έμπιστο συνεργάτη του Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή