Η ετυμηγορία του «Ανώτατου Δικαστηρίου» του Facebook για τους «Σπαρτιάτες»

Η ετυμηγορία του «Ανώτατου Δικαστηρίου» του Facebook για τους «Σπαρτιάτες»

Το εποπτικό συμβούλιο της Meta έκρινε ότι ορθώς αφαιρέθηκαν δύο αναρτήσεις που αναδείκνυαν την ταύτιση του Ηλία Κασιδιάρη με τους «Σπαρτιάτες» 

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εποπτικό συμβούλιο της Meta, γνωστό και ως «Ανώτατο Δικαστήριο» του Facebook, έκρινε ότι ορθώς αφαιρέθηκαν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δύο προεκλογικές αναρτήσεις του ακροδεξιού κόμματος των «Σπαρτιατών» κατά τον Ιούνιο του 2023. Στην πρώτη περίπτωση υποψήφιος του κόμματος, ο οποίος δεν κατανομάζεται, είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία προεκλογικού φυλλαδίου στο οποίο αναφερόταν ότι είχαν την υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη. Στη δεύτερη περίπτωση, άλλος χρήστης είχε αναρτήσει το λογότυπο του κόμματος «Ελληνες», πάνω στο οποίο υπήρχε η επιγραφή «Σπαρτιάτες».

Τα μέλη του συμβουλίου (Oversight Board) έκριναν κατά πλειοψηφία ότι οι συγκεκριμένες αναρτήσεις «παραβίαζαν την πολιτική της εταιρείας περί επικίνδυνων οργανισμών και ατόμων». Το εποπτικό συμβούλιο στελεχώνεται από 22 μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί που μελετούν ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης και καθηγητές Νομικής. Δεν υπάρχει κάποιος Ελληνας ανάμεσά τους. Πρώτη φορά ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα των δύο αναρτήσεων για τους «Σπαρτιάτες» τον περασμένο Οκτώβριο. Ακολούθησε ένα διάστημα δημόσιας διαβούλευσης και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η απόφαση.

Μετά την αφαίρεση των αναρτήσεων τον Ιούνιο του 2023 οι δύο χρήστες υπέβαλαν τις ενστάσεις τους, αλλά η Meta τις απέρριψε και τους στέρησε το δικαίωμα δημοσίευσης νέου περιεχομένου για 30 ημέρες. Ακολούθως εκείνοι προσέφυγαν ξεχωριστά στο Oversight Board.

Η απόφαση

Στην απόφαση του εποπτικού συμβουλίου γίνεται αναφορά στη μισαλλοδοξία της Χρυσής Αυγής και τις καταδιώξεις μεταναστών, προσφύγων και άλλων μειονοτικών ομάδων προτού το νεοναζιστικό μόρφωμα κηρυχθεί σε πρώτο βαθμό εγκληματική οργάνωση το 2020. Σημειώνεται ακόμη ότι τον Μάιο του 2023 ο Αρειος Πάγος απέκλεισε από τις εκλογές το Εθνικό Κόμμα- Ελληνες που είχε ιδρύσει ο Κασιδιάρης, καθώς ο επικεφαλής του είχε καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Παρόλο που ο Κασιδιάρης έχει αποκλειστεί από το Facebook από το 2013 λόγω της ρητορικής μίσους, χρησιμοποιεί άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στη φυλακή. Με αυτό τον τρόπο δήλωσε την υποστήριξή του στους “Σπαρτιάτες” περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου. Οι “Σπαρτιάτες”, οι οποίοι κέρδισαν 12 έδρες, αναγνώρισαν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Κασιδιάρης στην επιτυχία του κόμματός τους», αναφέρεται στην απόφαση του Oversight Board. 
Ακόμη επισημαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή, το Εθνικό Κόμμα- Ελληνες και ο Κασιδιάρης έχουν χαρακτηριστεί ως οργανώσεις μίσους και προσωπικότητες μίσους της πρώτης κατηγορίας, σύμφωνα με τη σχετική πολιτική της Meta.

Στην πρώτη περίπτωση τα μέλη του συμβουλίου έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο υποψήφιος βουλευτής των «Σπαρτιατών» «ευθυγραμμίστηκε ιδεολογικά» με τον Κασιδιάρη, παραβιάζοντας τους όρους του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Αντίστοιχα στη δεύτερη περίπτωση κρίθηκε ότι ο χρήστης δημοσίευσε το σύμβολο μιας απαγορευμένης οργάνωσης και αυτό θα έπρεπε να αφαιρεθεί.

Το Oversight Board επικύρωσε τις διαγραφές και παράλληλα συνέστησε στη Meta να αποσαφηνίσει πότε μπορεί να υπάρξει εξαίρεση στη δημοσίευση αντίστοιχου περιεχομένου «στο πλαίσιο του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου» και πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε αναρτήσεις που σχετίζονται με εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή