Μικρές οι αλλαγές στο Μαξίμου

Μικρές οι αλλαγές στο Μαξίμου

Πώς κάλυψε ο πρωθυπουργός τα κενά από τις παραιτήσεις Παπασταύρου, Μπρατάκου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε χθες και επισήμως πως οι Μάκης Βορίδης και Στέλιος Κουτνατζής είναι οι αντικαταστάτες των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, μετά τις παραιτήσεις των τελευταίων την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Βορίδης αναλαμβάνει, πλέον όσων είχε ήδη στις αρμοδιότητές του, τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και των κυβερνητικών οργάνων (όπως για παράδειγμα του υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον κ. Κουτνατζή, ο οποίος με τη σειρά του αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της γ.γ του πρωθυπουργού, η οποία επιστρέφει σε επίπεδο γενικού γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά παρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι επιλογές των δύο στελεχών δείχνουν τη βούληση για «καθαρούς ρόλους» και «ξεκάθαρες αρμοδιότητες» για το «ποιος κάνει τι στο Μαξίμου», μια αναφορά που δίνει τη δυνατότητα να υποθέσει κάποιος πως στο προηγούμενο σχήμα υπήρχαν αλληλοκαλύψεις μεταξύ αρμοδιοτήτων.

Οι νέες αρμοδιότητες των Μάκη Βορίδη και Στέλιου Κουτνατζή και η αναβάθμιση του Θανάση Νέζη ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Ανακατατάξεις

Πέραν της σαφούς αναβάθμισης του Μάκη Βορίδη, που θα εγκατασταθεί στο Μαξίμου μετακομίζοντας από τη Ζαλοκώστα, οι παραιτήσεις των δύο υπουργών έφεραν ένα μικρό ντόμινο ανακατατάξεων στη δομή του Μαξίμου. Ο Ακης Σκέρτσος, επιπλέον των αρμοδιοτήτων του, παίρνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των οργανισμών και των φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Ατομα με Αναπηρία, την οποία είχε ο κ. Παπασταύρου), ενώ ο Θανάσης Κοντογεώργης παίρνει επιπλέον την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Μικρές οι αλλαγές στο Μαξίμου-1
Το εργοστάσιο της εταιρείας «Ηλιος» επισκέφθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με τους εργαζομένους. Επειτα από μια δύσκολη εβδομάδα, με τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός με επισκέψεις και περιοδείες ενόψει της ευρωκάλπης. [INTIME NEWS]

Αυτό, ωστόσο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών, είναι η αναβάθμιση του Θανάση Νέζη, του παλαιότερου συμβούλου του πρωθυπουργού. Ο κ. Νέζης αναλαμβάνει –μαζί με τον κ. Κουτνατζή– «την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών». Η επικοινωνία με τους βουλευτές ήταν ούτως ή άλλως ένα κομμάτι των καθηκόντων του κ. Νέζη, μαζί όμως με τον κ. Μπρατάκο. Συνεπώς, η θεσμική αναφορά στον Θανάση Νέζη ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο του ενόψει ευρωεκλογών και όπως λέει κυβερνητική πηγή, «ενισχύει και τη Ν.Δ. μέσα στο Μαξίμου», καθώς ο κ. Νέζης είναι γέννημα θρέμμα της Ν.Δ.

Ενδιαφέρον έχει και η αναβάθμιση της επίσης πολύ παλαιάς συνεργάτιδος του κ. Μητσοτάκη, της Ελένης Σχινά, που αναλαμβάνει διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ στις αρμοδιότητές της θα είναι και το αρχείο και το πρωτόκολλο του πρωθυπουργού. Η αναβάθμισή της αποτελεί «το επιστέγασμα της εμπιστοσύνης που της έχει ο πρωθυπουργός και της αθόρυβης δουλειάς που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει πηγή του Μαξίμου. Ουσιαστικά, με τη νέα δομή οι αρμοδιότητες του κ. Μπρατάκου έσπασαν στα τρία, με ένα κομμάτι να το παίρνει ο κ. Κουτνατζής, ένα άλλο ο κ. Νέζης και η κ. Σχινά να γίνεται η «αντ’ αυτού». Αποτέλεσμα της εσωτερικής αναδιάταξης είναι το υπουργικό να έχει μείον δύο μέλη (έναν υπουργό και έναν υφυπουργό), καθώς οι αρμοδιότητές τους κατανεμήθηκαν σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης. Η επιλογή, μάλιστα, του κ. Μητσοτάκη η κάλυψη των θέσεων να γίνει «εκ των έσω» δείχνει και κάτι ακόμη: πως δύο μήνες πριν από τις εκλογές δεν ήθελε να διαταράξει καμία ισορροπία.

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει αμετακίνητος να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή