Χρυσοχοΐδης για Αγίους Αναργύρους: Προέχει να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό

Χρυσοχοΐδης για Αγίους Αναργύρους: Προέχει να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό

«Να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα αυτή, τι έπρεπε να κάνει και τι δεν έκανε ενδεχομένως η Αστυνομία», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γυναικοκτονία που σημειώθηκε στους Αγίους Αναργύρους, μπροστά από το αστυνομικό τμήμα με θύμα μια 28χρονη και δράστη τον πρώην σύντροφό της, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.  

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως αν και «έχω βιώσει στη μακρά μου διαδρομή πολλά περιστατικά βίας και μπροστά στα μάτια μου ακόμη, πραγματικά αυτό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά. Εχει “φύγει” με βίαιο τρόπο, με οδυνηρό τρόπο, μία νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι για αυτό. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διερευνήσουμε κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη όλο αυτό το περιστατικό. Οταν χάνεται μία ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο».

«Οταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί».

Οπως εξήγησε, «έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό. Αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα αυτή, τι έπρεπε να κάνει και τι δεν έκανε ενδεχομένως η Αστυνομία».

Πρόσθεσε δε πως δεν πρέπει «να πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ. Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να τελειώσει πολύ γρήγορα αυτή η Εξέταση (σ.σ. ΕΔΕ), δηλαδή μέσα σε ελάχιστες μέρες, ώρες θα έλεγα», συμπληρώνοντας ότι «ο εισαγγελέας έχει ζητήσει όλο το υλικό, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να διορθώσουμε ό,τι πρέπει. Να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες, τη ζωή τους, την ασφάλειά τους, τις οικογένειές τους».

«Μετά την πανδημία υπάρχει έξαρση»

Ερωτηθείς εάν ο λόγος που το θύμα δεν μετέβη στο σπίτι της με περιπολικό αφορά στην υποστελέχωση της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «υπάρχουν απαντήσεις με στοιχεία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Αυτό που θέλω είναι να διαβεβαιώσω πως η οποιαδήποτε ευθύνη θα αποδοθεί, η οποιaδήποτε αμέλεια, αδράνεια ή παράλειψη θα θεραπευτεί και θα τιμωρηθεί».

«Υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο εξελίσσεται πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πιο βίαια. Ενα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε, είναι ότι μετά την πανδημία υπάρχει μία έξαρση, την οποία εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύσω. Από την άλλη, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτού του φαινομένου είναι η Αστυνομία, οφείλει να παλεύει και να διαχειρίζεται τα περιστατικά με τον καλύτερο τρόπο».

«Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία»

Τέλος, αναφορικά με τη χρήση του όρου «γυναικοκτονία», ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε: «Συμφωνώ με τον όρο “γυναικοκτονία”, ποινικά, όμως, δηλαδή ως προς την ποινική μεταχείριση, θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει οι ποινικολόγοι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης να καθίσουν κάτω να δούνε εάν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή. Πολλοί από εμάς είμαστε θετικοί, όχι μόνο εγώ, ακόμα και ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον όρο “γυναικοκτονία”. Το νομικό μέρος όμως νομίζω ότι θέλει μια σοβαρή και ψύχραιμη συζήτηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή