Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιοδείες με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιοδείες με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

Το 60% των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει μέχρι τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πάνω από τη Λάρισα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει πως, σε αντίθεση με τις περυσινές εθνικές εκλογές, οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν μπει σε τροχιά ακραίας πόλωσης και τοξικότητας. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες 68 ημέρες που απομένουν έως τις κάλπες. Το αντίδοτο που έχει αποφασίσει να δώσει για να αναχαιτίσει αυτή την κατάσταση είναι οι περιοδείες «σαν να έχουμε εθνικές εκλογές» και η «θετική ατζέντα». «Οσο οι άλλοι επιλέγουν τη λασπομαχία, εμείς θα μιλάμε για το έργο μας», λέει κυβερνητική πηγή.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου φάνηκε ήδη από χθες, που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα Καλάβρυτα. «Η δική μας προσοχή είναι στην υλοποίηση του προγράμματός μας και στην ευημερία τού κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας», είπε συγκεκριμένα αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επειδή δεν έχει να προτάξει μια ρεαλιστική εναλλακτική, «επιμένει να βουλιάζει τον τόπο σε μια τοξικότητα». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δήλωσε πως είναι προβληματισμένος από την πολιτική αντιπαράθεση που «κινείται σε ένα κλίμα τοξικότητας και πόλωσης», επειδή «δεν έχουν να σας πουν τίποτα για το πώς οραματίζονται την Παιδεία, την Υγεία, για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», καταλήγοντας στο αίτημα να σταλεί στις ευρωεκλογές ένα μήνυμα «ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή».

«Επειδή δεν έχει να προτάξει μια ρεαλιστική εναλλακτική, επιμένει να βουλιάζει τον τόπο στην τοξικότητα», ανέφερε για την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

Εξωστρέφεια

Η επιχείρηση εξωστρέφειας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο Μοσχάτο και συνεχίστηκε στα Καλάβρυτα θα είναι συνεχής. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ρόδο, σε μια ακριτική περιοχή. Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις περιοχές που θα επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η Μακεδονία και γενικά η Βόρεια Ελλάδα θα έχει τη μερίδα του λέοντος, με τις πληροφορίες να λένε πως ο σχεδιασμός προβλέπει το 60% των περιοδειών να γίνει από τη Λάρισα και πάνω. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» μετρήσεις και σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διαπιστωθεί πού υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Κατά τα λοιπά στη μάχη των περιοδειών θα μπουν και όλα τα κυβερνητικά στελέχη με συγκεκριμένο πλάνο. Για παράδειγμα, σε περιοδείες σε στρατόπεδα θα πηγαίνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε νοσοκομεία ο Μάριος Θεμιστοκλέους και σταδιακά θα μπουν στη μάχη και οι υπουργοί. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει πως σε πιο κεντρογενείς νομούς θα περιοδεύουν στελέχη που προέρχονται από το Κέντρο, ενώ στην πιο δεξιά Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να επιστρατευθούν οι πιο δεξιοί, ώστε να περιορίσουν τις διαρροές προς τον Κυριάκο Βελόπουλο και τη Νίκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πάντως πως η τροπή που έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό θα ευνοήσει τελικά την κυβέρνηση, καθώς αυξάνει τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος και αναδεικνύει πως η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και την έφερε σε απανωτές ήττες.

Το δίλημμα

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των ευρωεκλογών, που είναι η Ν.Δ. να κινηθεί πέριξ του 33%, χρειάζεται να τεθούν και τα σωστά διλήμματα. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό, που άρχισε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό και να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ακραίας πόλωσης, έδωσε το σύνθημα μιλώντας για μια «εθνική κάλπη» που θα παραγάγει πολιτικά αποτελέσματα. Πλέον το διακύβευμα έχει αποσαφηνιστεί και από το Μέγαρο Μαξίμου θα στείλουν διπλό μήνυμα: πρώτον, πως με τις ευρωεκλογές επιλέγουμε τους ικανότερους για να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή και να διεκδικήσουν τα ελληνικά συμφέροντα στα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η νέα ΚΑΠ και η κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά δεύτερον, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι ο εσωτερικός αντίκτυπος. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί διαρκώς τελευταία τη λέξη «σταθερότητα», συνδέοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές με την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ενα ποσοστό κάτω του 30% θα στείλει μήνυμα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, που έχει μπροστά της τρία ολόκληρα χρόνια για να κυβερνήσει. Με δεδομένο ότι ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε ήδη να καλεί… σε εκλογές, αυτό που ζητάει το Μαξίμου από τους ψηφοφόρους είναι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές να βάλουν τέλος σε αυτά τα σενάρια και η χώρα «να προχωρήσει απρόσκοπτα μπροστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή