Εντός και Εκτός: Οι Ρώσοι και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Εντός και Εκτός: Οι Ρώσοι και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα κατοχυρώνει ποινικά τον όρο «γυναικοκτονία», με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους, τη στιγμή, μάλιστα, που επιχειρούσε να ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία. Τελικά, τη Νέα Αριστερά πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία υπογεγραμμένη από τους βουλευτές του με θέμα «Καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία)». Εδώ, βέβαια, το ζήτημα δεν είναι ο ανταγωνισμός αντανακλαστικών ανάμεσα σε πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ουσία του θέματος. Και κατά πόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση να εντάξει μια τέτοια τροπολογία ή απλώς να αναλάβει δική της πρωτοβουλία, προκειμένου τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα να τύχουν διακριτής ποινικής μεταχείρισης.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προχωρεί, σιγά σιγά, στα βήματα προς τις ευρωεκλογές. Χθες ανακοινώθηκαν οι 14 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου με επικεφαλής τον ίδιο, με τη συμμετοχή αρκετών παλαιών φίλων του, όπως ο καθηγητής και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Τη λίστα συμπληρώνουν ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Δημοκρατών, Βασίλης Σίμος, και η Μαρία Μηλίνη, διευθύντρια Επικοινωνίας του κ. Λοβέρδου. Υποψήφιοι είναι, επίσης, οι Ειρήνη Βλασακάκη, Ιωάννης Βουρνάς, Χρήστος Γκιλίτσης, Νίκος Κανελλάκης, Λένα (Ελένη) Κάραλη, Ιωάννα Κώστα, Αντώνιος Νέστορας, Θεοδώρα-Βιργινία (Ράνια) Ντάλλη, Βασιλική Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου και Ιωάννα Σπανομάρκου. Είναι από την αρχή σαφές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ως βασικό στόχο την αλίευση πιθανώς δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. και λοιπών κεντρώων και κεντροδεξιών. Οι ευρωεκλογές είναι πάντα «χρυσή» ευκαιρία για κάθε μικρό σχηματισμό να αποκτήσει εκπροσώπηση και για τον κ. Λοβέρδο το δίλημμα της καθόδου ήταν πολύ σύντομο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδήσεις που έφθασαν από τη Σερβία στην Ελλάδα αφορούσαν κυρίως τις –αναμενόμενες– αντιδράσεις για το πράσινο φως του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κόσοβο. Υπάρχει όμως μια μεγαλύτερη εικόνα, την οποία οι Ρώσοι φαίνεται να μην αγνοούν και να θεωρούν και κάπως προβληματική. Αυτό αποτυπώνεται από τη ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, όπου ο νέος εκλεκτός του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς για την πρωθυπουργία της Σερβίας, ο επικεφαλής του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος Μίλος Βούτσεβιτς (φωτογραφία) και πρώην υπουργός Αμυνας περιγράφεται ως προπομπός διαπραγματεύσεων οι οποίες θα οδηγήσουν το Βελιγράδι στην Ε.Ε. Ο κ. Βούτσεβιτς θα αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία την Αννα Μπρνάμπιτς, η οποία ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας, ο νέος πρωθυπουργός «είναι δημιούργημα του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς και ένας πολιτικός ο οποίος δεν έχει καμία επιθυμία να συγκρούεται ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με τη Ρωσία. Υπό τον νέο πρωθυπουργό το Κοσσυφοπέδιο θα ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.». Ωστόσο, εκείνο που ενοχλεί τους Ρώσους είναι ότι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επί των ημερών του κ. Βούτσεβιτς στο υπουργείο Αμυνας βρέθηκαν στα οπλοστάσια του ουκρανικού στρατού 3.500 σερβικοί πύραυλοι. Οι Σέρβοι, τότε, ισχυρίστηκαν ότι οι πύραυλοι έφθασαν στο Κίεβο εν αγνοία του Βελιγραδίου και, όπως φαίνεται, οι Ρώσοι δεν το έχουν ακριβώς πιστέψει. Σε κάθε περίπτωση, στα Βαλκάνια γίνονται πολλά και η βιτρίνα δεν δείχνει πάντα την αλήθεια.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, όπου ο αρχηγός Δημήτρης Χούπης παρέστη στην τελετή βράβευσης του εφοπλιστή Βασίλη Πατέρα και του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Ιωάννη Σαρακάκη. Οι δωρεές αφορούν υγειονομικό εξοπλισμό και είναι μόνο ένα δείγμα της πολύ σημαντικής προσφοράς που φθάνει στις Ενοπλες Δυνάμεις, συνήθως αθόρυβα. Στην τελετή παραβρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Κωστίδης, αρχηγός ΓΕΝ Δ.-Ε. Κατάρας και αρχηγός ΓΕΑ Δ. Γρηγοριάδης), καθώς και ο εφοπλιστής και υποναύαρχος επί τιμή Παναγιώτης Λασκαρίδης, που αποτελεί, βεβαίως, και ο ίδιος σημαντικό δωρητή του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και όχι μόνο. Υπάρχουν πάντως και πολλοί «μικροί», αλλά καίριοι δωρητές, χάρη στους οποίους πολλές μονάδες σε μικρά νησιά και παραμεθόριες περιοχές αποκτούν υλικά χρήσιμα στην καθημερινότητά τους.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ξεπεράσαμε τις 49.000 εγγραφές, από τις οποίες περίπου 30.000 είναι από ψηφοφόρους εντός Ελλάδας και περίπου 19.000 εκτός Ελλάδας», είπε (Παραπολιτικά 90,1) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, αναφερόμενος, προφανώς, σε όλους όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου. Αν και οι αριθμοί είναι κάπως μεγαλύτεροι, είναι σαφές ότι ειδικά οι Ελληνες που ζουν εκτός Ελλάδας δεν έχουν «αγκαλιάσει» αυτή τη δυνατότητα. Μετά πάντως και το φιάσκο με τα emails της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, ποιος μπορεί να τους αδικήσει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή