Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Με 15,5% διαφορά παραμένει πρώτη η Ν.Δ. – Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ

δημοσκόπηση-pulse-προβάδισμα-συριζα-έναν-562964254

Το ισχυρό προβάδισμα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης διατηρεί η Ν.Δ., σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ που δημοσιοποιήθηκε χθες. Το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές λαμβάνει 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 13%. Το τρίτο ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 8% και μετά το ΚΚΕ στο 7,5%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας εξασφαλίζουν από 3%, ενώ στο 2,5% μετρήθηκαν οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά. Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2% και στο 1,5% βρίσκονται οι Δημοκράτες και η Φωνή Λογικής. Σε 14% μετρήθηκε η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», καθώς 11,5% των ψηφοφόρων δήλωσαν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν και 2,5% είναι τα λευκά και άκυρα.

Τα ποσοστά ανεβαίνουν στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, όπου η Ν.Δ. λαμβάνει 33% και αγγίζει το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019 (33,1%). Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 15% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-3 Απριλίου, μετά τη συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Είναι η πρώτη δημοσκόπηση της Pulse που το ερώτημα πρόθεσης ψήφου αφορά τις ευρωεκλογές. Δείχνει πάντως από το αποτέλεσμα να παγιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιβεβαιώνεται η εικόνα ενίσχυσης της Ελληνικής Λύσης, που περνάει στην τέταρτη θέση, με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του ΚΚΕ, αν και η μεταξύ τους διαφορά είναι μικρή. Η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για τα Τέμπη αντιμετωπίζεται «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά» από το 61% των ερωτηθέντων, ενώ σε ποσοστό 28% την υποδέχονται «σίγουρα αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά».

Η ακρίβεια και η οικονομία είναι τα ζητήματα που προβληματίζουν περισσότερο τους πολίτες και συγκεντρώνουν ποσοστό 44%. Ακολουθεί η εγκληματικότητα με 7% και από 5% συγκεντρώνουν Υγεία και Δικαιοσύνη. Από 3% έχουν το δυστύχημα στα Τέμπη, η διαφθορά – αναξιοκρατία, η πολιτική (οί) – πολιτικό σύστημα και η ανεργία.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση και συγκεντρώνει ποσοστό 34%, όσο και στην προηγούμενη έρευνα της Pulse. Ο «κανένας» είναι στη δεύτερη θέση με 23%, επίσης ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, που εμφανίζεται να κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες και είναι στο 12%, από 10%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται σταθερά στο 8%. Αμέσως μετά είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7%, έχοντας κερδίσει μία ποσοστιαία μονάδα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν από 5%, με τον πρώτο να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και τη δεύτερη να κερδίζει μία μονάδα. Από 2% συγκεντρώνουν Δημήτρης Νατσιός και Αλέξης Χαρίτσης. Πολύ πιο μεγάλη είναι η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «ευρύτερο κεντρώο χώρο», στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, κεντρώοι, κεντροδεξιοί, οι οποίοι σε ποσοστό 44% τον θεωρούν καταλληλότερο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «καταλληλότητα» στην «γκρίζα ζώνη» των ψηφοφόρων. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 17%, με τον «κανένα» να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 54%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 5% και ακολουθούν Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου που λαμβάνουν από 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή