Βουλή: Κόντρα με φόντο τη δολοφονία

Βουλή: Κόντρα με φόντο τη δολοφονία

Για την πρόταση νομοθέτησης του όρου «γυναικοκτονία»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και το ακραίο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, που προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, εργαλειοποιείται από τμήμα των πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για να επιτύχουν μικροκομματικά οφέλη στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αυτό πιστοποίησε και η εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης της εθνικής αντιπροσωπείας, που αν και αντικείμενό της ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτές από τα περισσότερα κόμματα έκαναν εκτενείς αναφορές στο μείζον πρόβλημα, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση την οποία δέχθηκε η 28χρονη Κυριακή Γρίβα από τον 38χρονο πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ να αποτελέσουν «η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες αντικείμενο διακομματικού ειλικρινούς διαλόγου και συναίνεσης».

Το κλίμα που διαμορφώθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής χρωματίστηκε από τις επιθέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση ιδιαιτέρως από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, διότι –όπως σημειώνουν– δεν υιοθετείται η πρότασή τους να ενταχθεί ο όρος «γυναικοκτονία» στο ποινικό δίκαιο. Επιθετική προς την πλειοψηφία ήταν η στάση και της Ελληνικής Λύσης, αλλά με αφορμή την κυβερνητική πολιτική στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας – μια πτυχή, πάντως, στην οποία εστιάζουν και οι άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, εκτιμώντας πως αποτελεί «ευαίσθητο σημείο» για τη Ν.Δ., δεδομένης της διαχρονικής προσήλωσης της κυβέρνησης στο μέτωπο «του νόμου και της τάξης».

Βουλή: Κόντρα με φόντο τη δολοφονία-1
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσέρχεται στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παρουσίαση του έργου «Τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους – Δομές και θεσμοί». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη στον δημόσιο διάλογο για το νέο περιστατικό γυναικοκτονίας, σημειώνοντας ότι «η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει». [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Τούτων δοθέντων, ως μόνο θετικό στοιχείο της χθεσινής ημέρας θεωρήθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στην πρόταση της Χαρ. Τρικούπη να αποτελέσουν «η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες αντικείμενο διακομματικού ειλικρινούς διαλόγου και συναίνεσης» (Δ. Μάντζος, ΠΑΣΟΚ). «Με χαρά να γίνει αυτή η διακομματική συζήτηση και να πάρουμε τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εντυπωθούν στην ελληνική πραγματικότητα και να γίνουμε καλύτερες και καλύτεροι», σχολίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε πως η κοινωνική μάστιγα με θύματα τις γυναίκες «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός μόνο σχεδίου νόμου ή μιας μόνο τροπολογίας». Είχε προηγηθεί η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανακαταθέσει τροπολογία για να συμπεριληφθεί και στα νομικά κείμενα ο όρος «γυναικοκτονία».

Η κ. Ζαχαράκη, αφού σημείωσε ότι η τροπολογία αυτή «κατατίθεται πολλές φορές ίσως για λόγους επικοινωνίας και όχι λόγους ουσίας», υπενθύμισε πως η σημερινή κυβέρνηση αυστηροποίησε εκ νέου τις ποινές για ανθρωποκτονίες που επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν μειωθεί για ορισμένες περιπτώσεις. «Υπάρχει Ποινικός Κώδικας και εφαρμόζεται η ύψιστη τιμωρία που μπορεί να υπάρχει στο κομμάτι της ανθρωποκτονίας».

Είχε προηγηθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Καραμέρος, ο οποίος, μνημονεύοντας ανάλογη –όπως ανέφερε– δράση του κόμματός του στην Ευρωβουλή, είπε: «Προτείνουμε με μια συγκεκριμένη πεντασέλιδη τροπολογία μια προσθήκη απαραίτητη, καθόλου απλά συμβολική, για νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”, την αναγνώριση επί της ουσίας της έμφυλης βίας». Από την Ελλ. Λύση ο Κ. Χήτας χαρακτήρισε ανίκανη την κυβέρνηση και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρότασή του για «οπλοκατοχή για τον Ελληνα» και «για εκπαίδευση των γυναικών στα πρότυπα του Ισραήλ». Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι για το θέμα αυτό έχει καταθέσει 11 επίκαιρες ερωτήσεις εδώ και πέντε μήνες, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες. Σημειώνεται, τέλος, ότι σε νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες του για την υπόθεση των Τεμπών αποδεικνύονται αποτελεσματικές.

«Καμία ανοχή και αδράνεια»

Με τη σαφή και αυστηρή θέση πως δεν πρέπει να επιδεικνύεται ούτε ανοχή ούτε αδράνεια απέναντι στις πιο σκοτεινές όψεις της κοινωνίας, αλλά και πως είναι άμεση ευθύνη της πολιτείας να καταπολεμήσει την έμφυλη βία και το έγκλημα, η πρώτη πολίτης της χώρας παρενέβη στον δημόσιο διάλογο που πυροδότησε, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, το νέο περιστατικό γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους. «Η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, μία ακόμη γυναικοκτονία, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Για να προσθέσει πως η δολοφονία αυτή μας δείχνει «με σκληρό και οδυνηρό τρόπο μια από τις πιο σκοτεινές και θλιβερές όψεις της κοινωνίας μας, όπως και την επείγουσα ευθύνη που έχει η πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν χωρεί καμία ανοχή και αδράνεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή