Κατ. Σακελλαροπούλου: Από τη Σταυρούπολη στο Προεδρικό Μέγαρο 

Κατ. Σακελλαροπούλου: Από τη Σταυρούπολη στο Προεδρικό Μέγαρο 

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο «καταφύγιό» της, στις παρυφές της Ροδόπης, πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωταγωνιστές»

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο «καταφύγιό» της, στις παρυφές της Ροδόπης, πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωταγωνιστές».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι θέσεις της κυρίας Σακελλαροπούλου για σειρά ζητημάτων σχετικά με τις μειονότητες στη Θράκη, το δυστύχημα των Τεμπών και τη Δικαιοσύνη, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την ισότητα στον γάμο, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τη Γάζα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην επιλογή της να γίνει νομικός, σημειώνοντας πως δεν της ασκήθηκαν πιέσεις από τους γονείς της. «Ο πατέρας μου δεν με πίεσε ποτέ, ούτε για τη Νομική, που επέλεξα. Εγώ όμως τη διάλεξα και στη συνέχεια έδωσα εξετάσεις και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Νομίζω ότι το οικογενειακό περιβάλλον πολλές φορές επηρεάζει. Ισως υποσυνείδητα», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για τις μειονότητες στη Θράκη και για το αν η ελληνική Πολιτεία είχε φερθεί με τον προσήκοντα σεβασμό προς όλους τους πολίτες, η ΠτΔ τονίζει πως «οι δικές μου μνήμες έχουν να κάνουν μόνο με την αρμονική συνύπαρξη. Θεωρώ ότι εδώ και δεκαετίες η Πολιτεία συμπεριφέρεται σε όλους ισότιμα και δίνει σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες».

Τέμπη: «Να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία»

«Από την ημέρα εκείνη, όταν βλέπω γραμμές ή τρένο, πέρα από τον πόνο και την οργή, νιώθω και ντροπή ακόμη», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην πολύνεκρη τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Σε ερώτημα για το εάν θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, τόνισε πως αυτό «είναι απαίτηση της κοινωνίας, του καθενός από εμάς. Από τη βραδιά εκείνη, που χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων, τα αισθήματα του πόνου και της οργής είναι αυτά νομίζω που διακατέχουν όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της. Οφείλει να το κάνει. Ολοι περιμένουμε απαντήσεις. Να αναζητηθούν, να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει η τιμωρία που προβλέπει η έννομη τάξη».

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, αλλά πιστεύω πάντα ότι στη Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι με τον κάθε πολίτη, ιδίως με τους ανήμπορους και τους ευάλωτους και σε κάθε περίπτωση να αναζητά το δίκιο και να το απονέμει. Να έχει την αίσθηση ο πολίτης ότι βρήκε, όπως λέμε, το δίκιο του», προσθέτει.

Σχετικά με το εάν νιώθει υπερήφανη για την ελληνική Δικαιοσύνη, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη. Εγώ δεν έχω να κρίνω και κανέναν. Υπήρξα σχεδόν 40 χρόνια δικαστής. Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Βεβαίως θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Ανθρωποι είναι και οι δικαστές. Αυτό που μέσα μου βαθιά εύχομαι και ελπίζω, είναι ακριβώς ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους».

Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Τελικός κριτής τα δικαστήρια»

«Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια συζήτηση, εάν ο νόμος της κυβέρνησης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ξεπερνάει ή τέλος πάντων είναι σύμφωνος με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ποια είναι η δική σας απάντησης;», είναι το ερώτημα που απευθύνει ο δημοσιογράφος, για να λάβει την απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Παρακολούθησα φυσικά αυτή τη συζήτηση, αυτό τον επιστημονικό διάλογο. Υπάρχει και ο διάλογος στην κοινωνία. Συνταγματολόγοι εκφράστηκαν και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση ενόψει της διατύπωσης, της συγκεκριμένης διάταξης του Συντάγματος. Θεωρώ ότι ο τελικός κριτής σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η χώρα μας, είναι τα δικαστήρια».

Ισότητα στον γάμο: «Εμβληματική ρύθμιση»

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, η κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «εμβληματική ρύθμιση που αφορά το δικαίωμα μιας ομάδας συμπολιτών μας να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς και μάλιστα δικαιώματα και στα παιδιά».

«Σαράντα σχεδόν χρόνια ως δικαστής και τέσσερα χρόνια που συμπληρώνω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομίζω έχω δείξει την ευαισθησία μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καθολική απόλαυσή τους από όλους τους πολίτες. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι όποιος επιδιώκει μια συμπεριληπτική κοινωνία, μπορεί να διχάσει», συμπληρώνει.

Για ελληνοτουρκικά και Γάζα

«Οι λαοί ευημερούν με την ειρήνη. Οπως έχει λεχθεί, ήδη από τους Ρωμαίους, “όταν θέλεις να έχεις ειρήνη, είναι καλό να ετοιμάζεται για πόλεμο”. Αν δούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας στον παγκόσμιο χάρτη τα τελευταία χρόνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να προετοιμάζεται κανείς και για πιο δύσκολες καταστάσεις. Ηδη η Ευρώπη ετοιμάζει να κινηθεί προς τη στρατηγική της αυτονομία», σημειώνει η ΠτΔ.

Μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση στη Γάζα, αναφέρει πως «η Χαμάς έκανε μια βάναυση επίθεση. Από κει και πέρα όμως, το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, το οποίο αναγνωρίστηκε εξαρχής, πρέπει να έχει κάποια όρια. Δεν μπορεί να φτάνουμε να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές. Αυτό που θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμβεί και το ευχόμαστε, νομίζω όλοι, είναι να υπάρξει δυνατότητα για όλους αυτούς τους λαούς να συνυπάρξουν. Εχουν δικαίωμα να υπάρχουν και οι Παλαιστίνιοι».

Για την ισότητα των φύλων

«Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τι να υποθέσει κανείς; Είμαστε σε μια πολιτεία ισότητας ή είναι ένα άλλοθι η επιλογή μιας γυναίκας σε αυτά τα αξιώματα;», ρωτάει ο Σταύρος Θεοδωράκης για να λάβει την απάντηση:

«Ισως κανένα από τα δύο. Είναι η πορεία των πραγμάτων. Οταν επέλεξα να γίνω δικαστής και έδωσα εξετάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας ήμουν η δέκατη γυναίκα που μπήκε. Το 2018 έγινα πράγματι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι τότε, η εξέλιξή μου ήταν μια σταδιοδρομία δικαστή, κρινόμουν από τους συναδέλφους μου. Είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατά το Σύνταγμα. Εφτασα λοιπόν να επιλεγώ από το Υπουργικό Συμβούλιο τότε.

Ακολούθως τίθεται το ερώτημα εάν «ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία», στο οποίο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντά: «Οχι, έχουν γίνει βήματα και είναι πολύ σημαντικό, αλλά έχουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Για τον νόμο της ποσόστωσης: «Λύση ανάγκης»

Αναφερόμενη στην ποσόστωση μεταξύ των φύλων, η ΠτΔ αναφέρει πως «είναι σημαντικό με την αξία σου να γίνεσαι οτιδήποτε και να φτάνεις κάπου. Η αξιοκρατία είναι πολύ βασική. Η ποσόστωση είναι ένας τρόπος να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μετάσχουν, αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση. Είναι λύση ανάγκης».

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου δεν δίστασε να «αποκαλύψει» ποιες είναι οι γυναίκες που την έχουν επηρεάσει στη ζωή της. «Αν ήθελα να μιλήσω για ηρωίδες, θα έλεγα ότι οι ηρωίδες μου είναι απλές καθημερινές γυναίκες. Οσες προηγήθηκαν και όσες συνεχίζουν να αγωνίζονται. Από τα διαβάσματά μου, σαν δικαστής πια, όταν μεγάλωσα, έχω ξεχωρίσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, γιατί ήταν εμβληματική φυσιογνωμία. Αγωνίστηκε να καταφέρει αυτά που κατάφερε, να είναι η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και με μια πάρα πολύ μακρά πορεία, ίσως κοντά σαράντα χρόνια».

Για την τοξικότητα στην πολιτική

«Η τοξικότητα, είτε είναι στην πολιτική σκηνή, είτε είναι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δεν είναι κάτι που ωφελεί. Ισα ίσα συσκοτίζει τα πράγματα. Οταν δεν είναι κανείς νηφάλιος να ακούσει την άλλη άποψη, να ανταλλάξει επιχειρήματα, δεν μπορεί να καταλήξει. Πρέπει να μένουμε όσο μπορούμε ψύχραιμοι και να ανοίγουμε προς τον άλλον. Να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό».

Για το αν είναι ανοιχτή στις προκλήσεις

«Μια Πρόεδρος προσπαθεί να είναι ανοιχτή. Να είναι ανοιχτή στους άλλους και να είναι ανοιχτή σε όλους. Αυτό πιστεύω ότι είναι και υποχρέωσή μου αλλά και επιθυμία μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή