Στ. Κασσελάκης: Η Αστυνομία χρειάζεται τεράστια ανασυγκρότηση

Στ. Κασσελάκης: Η Αστυνομία χρειάζεται τεράστια ανασυγκρότηση

«Οι αστυνομικοί να μπαίνουν με πανελλήνιες εξετάσεις, να καταργηθούν οι ειδικοί φρουροί με την εκπαίδευση των δύο μηνών, όλοι να αμείβονται σωστά και να επιβραβεύονται ακόμη και με μετάλλια», ανέφερε από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση πως η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να εκλέγεται από τη Βουλή, εξέφρασε την Πέμπτη από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Στο πλαίσιο πολιτικής ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, τονίζοντας πως η ασφάλεια του πολίτη δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

«Αυτό το οποίο έγινε πριν από λίγες ημέρες στους Αγίους Αναργύρους δεν είναι σαν τα Τέμπη, ανθρώπινο λάθος ή “η κακιά η ώρα”. Ουδέποτε υπήρξα από τους ανθρώπους που κατηγορεί τους αστυνομικούς συνολικά, ούτε αυτό θα κάνω σήμερα. Υπάρχουνε πολύ καλοί αστυνομικοί που σέβονται το λειτούργημά τους. Παιδιά φτωχών οικογενειών με χαμηλές αποδοχές. Αλλο το τι έγινε και άλλο να βαφτίζουμε μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων αρνητικά», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, το αιματηρό περιστατικό «δείχνει ότι η Αστυνομία χρειάζεται τεράστια ανασυγκρότηση… Χρειάζεται πρόληψη, ο κάθε δράστης δεν πρέπει να σκέφτεται αν θα πάει ισόβια αλλά ότι εμείς προλαβαίνουμε το έγκλημα. Χρειάζεται πρόληψη διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε προτάσεις για την εξυγίανση της αστυνομίας. «Η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας να αποφασίζεται από τη Βουλή, με συναίνεση. Πρέπει να υπάρχει η λογοδοσία της ηγεσίας στον πολίτη. Ολοι οι αστυνομικοί να μπαίνουν με πανελλήνιες εξετάσεις, να καταργηθούν οι ειδικοί φρουροί με την εκπαίδευση των δύο μηνών και όλοι να αμείβονται σωστά και να επιβραβεύονται ακόμη και με μετάλλια. Χρειάζεται δια βίου εκπαίδευση, επιμόρφωση, ενώ πρέπει επίσης να στελεχωθεί η αστυνομία με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, με ψυχολόγους. Δεν επιτρέπεται στις νέες μορφές βίας όπως έμφυλη βία και bullying να υπάρχει μόνο καταστολή και μάλιστα, μία καταστολή η οποία δεν δουλεύει.

Μιλώντας για τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο θεσμός αυτός πρέπει να δουλέψει και οι αστυνομικοί αυτοί, να επιλέγονται με βάση την εντοπιότητα. Να γνωρίζουν τη γειτονιά τους να ξέρουν γιατί επιλέγονται και πώς θα λειτουργήσουν όταν προκύψει ένα θέμα. Η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και αστυνομικών έχει πολύ μεγάλη αξία και σημασία. Λύσεις υπάρχουν πολλές, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να λέμε ανθρώπινο λάθος, τεράστιες ποινές, αλλά πρέπει να λύνουμε το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί».

«Ως κυβέρνηση θα ψηφίσουμε 0% ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα»

Παράλληλα, μίλησε για την οικονομία και την ακρίβεια και τόνισε ότι «…υπάρχουν προτεραιότητες στην πολιτική της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στο κόστος του ρεύματος». «Εμείς θέλουμε την πράσινη ενέργεια αλλά όχι εις βάρος της φύσης μας, της τοπικής μας κοινωνίας, όχι για τα κέρδη πέντε οικογενειών. Γιαυτό και είμαστε είμαστε υπέρ της πόντισης των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος από Χανιά μέχρι το Ηράκλειο».

Είπε επίσης πως πρέπει να επενδύσουμε για τις επόμενες γενιές και να ενδιαφερθούν οι πολιτικοί για τους ανθρώπους. «Ως κόμμα έχω προτείνει και ως κυβέρνηση θα ψηφίσουμε 0% ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα ψωμί γάλα και άλλα, διότι υπάρχει κόσμος έξω στην κοινωνία που κυριολεκτικά πεινάει. Αν κοιτάξετε τις καταθέσεις τους τελευταίους μήνες υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση», και όπως χαρακτηριστικά είπε, όσο καιρό υπηρετούσε μίλησε με αρκετά παιδιά που ήταν από μεσαίες και φτωχές οικογένειες και αυτό που του είπανε όλοι, είναι ότι οι γονείς τους ζουν τρώγοντας από τα έτοιμα.

Με την ευκαιρία της αναφοράς του στην στράτευση του ο κύριος Κασσελάκης είπε ότι συζητάει σχέδιο ώστε ως κυβέρνηση, να ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αποζημίωση για κάθε οπλίτη ύψους 100 ευρώ. Επίσης έκανε λόγο για τους μισθωτούς και για τους αγρότες που δεν μπορούν να επιβιώσουν διότι από το χωράφι στο ράφι, «…κάποιος βγάζει τεράστια κέρδη. Τουλάχιστον λοιπόν στα βασικά είδη εμείς θα έχουμε 0% φπα». Αναρωτήθηκε μάλιστα πως είναι «…δυνατόν η βενζίνη που διυλίζεται στην Ελλάδα, να πουλιέται πιο ακριβά από ότι στην Κύπρο. Θα θελα να μάθω ποιον κοροϊδεύουν… Επίσης εμείς ζητάμε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και να μειωθεί στο ελάχιστο, μέχρι εκεί που επιτρέπει η Ευρώπη».

Είπε ότι οι λύσεις για την οικονομία είναι απλά πράγματα ενώ απόρησε για τη φορολογία η οποία πλήττει και βασανίζει τους επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει βοήθεια προς τις επιχειρήσεις «…οι οποίες αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Εμείς ως κυβέρνηση θα έχουμε ένα φορολογικό σύστημα απλό, με ορίζοντα δεκαετίας, ξεκάθαρο, που θα βοηθάει κάθε επιχειρηματία». Παράλληλα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι προτείνει την μείωση των εισφορών σε εργοδότες και εργαζόμενους ώστε «…στο τέλος να μείνει ένας ολόκληρος μισθός για τον εργαζόμενο», ενώ για τον κατώτατο μισθό ο οποίος ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είπε ότι «…είναι χαμηλός αλλά ευπρόσδεκτος, αν και παραμένει κάτω από τον πληθωρισμό της τελευταίας τετραετίας… Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει μπροστά αν δεν μπορέσει ένας μικρός επιχειρηματίας να σταθεί στα πόδια του, με μία φορολογία που θα βασίζεται στην κοινή λογική».

«Δεν θα είμαστε yes men»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική είπε ότι είναι ξεκάθαρος το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό, περισσότερο από διατλαντικό. «Δεν θέλουμε να μπλέκουμε σε περιπέτειες της Αμερικής. Θέλουμε την διπλωματική άμυνα, θέλουμε πράσινη δίκαιη Ευρώπη και είμαστε ξεκάθαρα με τον Παλαιστινιακό λαό. Αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή, άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους χωρίς κανένα σχέδιο εξόδου, είναι ένα αιματοκύλισμα χωρίς επιστροφή και η διεθνή κοινότητα έχει να παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή την υπόθεση».

Οπως επισήμανε για τον ίδιο και το κόμμα του «…η πιο δυνατή άμυνα είναι η διπλωματία. Μετά από τη διπλωματία είναι η αποτροπή και μετά από την αποτροπή είναι η ένοπλη σύρραξη. Στο βαθμό που η διπλωματία δεν φέρνει το αποτέλεσμα που θέλουμε, όπως παραδείγματος χάρη όταν ακούς τον Ερντογάν να σκέφτεται, μπας και είχαμε και την Νότια Κύπρο, προφανώς και πρέπει να σκεφτούμε τη θέση στην οποία βρισκόμαστε… Σίγουρα δεν πρέπει να υποστηρίζουμε δαπάνες για εξοπλισμούς στα τυφλά και για αυτό το λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουμε καλή δουλειά, πάνω σε αυτό το ζήτημα, γνωρίζοντας πού πρέπει να δαπανηθούν, τι και πόσο. Είμαι ξεκάθαρος, η ασφάλεια του Ελληνα πολίτη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση για μένα. Θα εξαντλήσουμε και τη διπλωματία και τα όρια της αποτροπής και σίγουρα δεν θα είμαστε το καλό παιδί της Αμερικής το yes men».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή