Παρακολουθήσεις: Η απόφαση του ΣτΕ, το επόμενο βήμα του Ανδρουλάκη και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρακολουθήσεις: Η απόφαση του ΣτΕ, το επόμενο βήμα του Ανδρουλάκη και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ολα όσα συνέβησαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021 που απαγόρευε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021 που απαγόρευε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο.

Πηγές Μαξίμου: Εχουμε αλλάξει τον νόμο

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να τονίσουν πως η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι με βάση την περίληψη της απόφασης του ΣτΕ, η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι στην απόφαση δεν λήφθηκε υπόψη νεότερη διάταξη, που η κυβέρνηση έφερε το 2022. «Ιδιαίτερα για την νεότερη αυτή ρύθμιση, το ΣτΕ αναφέρει ότι συνιστά ένα “σύστημα με εσωτερική συνοχή”, άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

«Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε νόμο του 2021, τον οποίο εμείς αλλάξαμε το 2022» δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη συνέχεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι άρχισε το «ξήλωμα του παρακράτους της Ν.Δ.»: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του» και «αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία…».

Επισήμανε επίσης πως «ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για τη διαλεύκανση του σκανδάλου και στον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

ΠΑΣΟΚ: Προκλητικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που σχολίασε ότι «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται. Την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη».

Η απόφαση του ΣτΕ

Το ανώτατο δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση της Oλομέλειας έκρινε ότι είναι υπέρμετρο το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, έστω κι αν η επίκληση είναι λόγοι εθνικής ασφάλειας, και ως εκ τούτου κρίθηκαν οι συγκεκριμένες διατάξεις ανίσχυρες και αντισυνταγματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή