Εντός και Εκτός: Δεκαήμερο εθνικών εορτασμών στις ΗΠΑ

Εντός και Εκτός: Δεκαήμερο εθνικών εορτασμών στις ΗΠΑ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο ικαριώτικος ρυθμός που παιάνισε η μπάντα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, ήταν ενδεικτικός του σταθερού ενθουσιασμού που αισθάνεται ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάθε χρονιά που εορτάζεται η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ο κ. Μπάιντεν εισήλθε στην αίθουσα μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, με τον οποίο λίγο νωρίτερα είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα, παρουσία και της πρέσβειρας της Ελλάδας στις ΗΠΑ Κατερίνας Νασίκα. Στον Λευκό Οίκο βρέθηκαν και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ευάγγελος Σάββας, ο βουλευτής Νταγκ Λάμπορν, ο πολιτειακός αντιπρόσωπος Σπύρος Ματζαβίνος και η Βάλερι Μπάιντεν, αδελφή του Τζο Μπάιντεν.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση δεν παρευρέθη τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ήταν δύσκολος ο συνδυασμός που θα επέτρεπε και μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος, ωστόσο, χθες μιλώντας για τον ελληνοαμερικανικό δεσμό, είπε ότι «φίλοι είναι δυο ψυχές σε ένα σώμα και αυτό είναι η Αμερική και η Ελλάδα». Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραλείψει το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος», το οποίο χαρακτήρισε ως δεύτερο όνομα. Οι εκδηλώσεις πάντως θα συνεχιστούν. Μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης την επόμενη Κυριακή 14 Απριλίου, θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε τιμητική θέση στην κορυφή. Ο κ. Δένδιας, άλλωστε, με την ευκαιρία της επίσκεψης στις ΗΠΑ θα κάνει προηγουμένως και μια στάση στη Βοστώνη, όπου θα συναντηθεί με μέλη της επιστημονικής και τεχνολογικής κοινότητας (ΜΙΤ και αλλού), καθώς προετοιμάζονται οι λεπτομέρειες για τη σταδιακή δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που σύντομα θα περάσει και με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Δένδιας αυτές τις ημέρες ασχολείται και με τα κομματικά – και δη με το συνέδριο της Ν.Δ. που άρχισε χθες. Ενώ και τις προηγούμενες ημέρες έκανε ορισμένες πιο κομματικές ομιλίες, όχι τόσο στενά συνδεδεμένες με το χαρτοφυλάκιό του. Μια και το φετινό συνέδριο, πέρα από τα υπόλοιπα, αποτελεί και ορόσημο, καθώς διεξάγεται πενήντα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, όλα όσα ιστορικά αναμένεται να πει στη σημερινή ομιλία του ο κ. Δένδιας έχουν –αν μη τι άλλο– ενδιαφέρον.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στις ΗΠΑ, για τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, ωστόσο, αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κρήτη όπου περιοδεύει και στους τέσσερις νομούς. Πρώτος σταθμός ήταν τα Χανιά, από όπου κατάγεται η οικογένεια Κασσελάκη. Δεν θα εμβαθύνω στις τοποθετήσεις του κ. Κασσελάκη, ο οποίος πραγματικά έχει μεταφέρει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ κάπου αλλού –πάντως όχι στη Ριζοσπαστική Αριστερά–, αλλά σε αυτό που κανένας πολιτικός (έστω και newbie, όπως ο Κασσελάκης) δεν μπορεί να αποφύγει: την κρητική φιλοξενία και τις χιλιάδες θερμίδες που τη συνοδεύουν. Επόμενο θέμα στα πρωινάδικα: «Πόσα κιλά πήρε ο Στέφανος στον στρατό και στην Κρήτη».

Ο ΤΟΠΟΣ

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, ο πρόεδρος των ποινικά διωκόμενων Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, έλεγε από το βήμα της Βουλής ότι πιθανόν να είναι ο μοναδικός πρόεδρος κόμματος που δεν τον στηρίζουν οι βουλευτές του, δείχνοντας προς τα άδεια έδρανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που μπήκε στη Βουλή με τη συνδρομή του φυλακισμένου Κασιδιάρη. Τότε, ο κ. Στίγκας έκανε λόγο ουσιαστικά για υπονόμευσή του. Επειτα από λίγο διέγραφε μερικούς, για να τους επανεντάξει ελάχιστα αργότερα. Τα πράγματα άλλαξαν μετά τις ποινικές διώξεις και πλέον ο κ. Στίγκας τα «γύρισε». «Δεν έχω κατηγορήσει ποτέ κανέναν βουλευτή του κόμματός μας, ενώ τους στηρίζω και θα τους στηρίξω μέχρι τέλους», είπε. Ολα αυτά από τον Βασίλη Στίγκα, ο οποίος κάποτε είχε παραδεχθεί ότι οι Σπαρτιάτες κινούνται με την «κηροζίνη» του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη. Και εις ανώτερα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών του επικεφαλής του αντιδραστικού καθεστώτος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, καθώς και της διεξαγωγής κλειστής συνεδρίασης με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, στην οποία προφανώς θα συζητηθεί και η ένταξη της Ουκρανίας, είναι αυτονόητο πως ούτε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ούτε κάποιο άλλο στέλεχος του ΚΚΕ πρόκειται να συμμετάσχει». Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, ουσιαστικά ακυρώνοντας τη συμμετοχή των στελεχών του σε ένα φόρουμ το οποίο δεν έχει κάποιο πολιτικό, κομματικό ή άλλο χαρακτήρα. Ο Περισσός, βέβαια, δεν κρύβει τις αντιπάθειες και τις –οφθαλμοφανείς– συμπάθειές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή