Τα τεκμήρια της σύνδεσης του Κασιδιάρη με το κόμμα – πρόσοψη

Τα τεκμήρια της σύνδεσης του Κασιδιάρη με το κόμμα – πρόσοψη

Η σύνδεση των Σπαρτιατών με τους Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη ήταν τόσο στενή που δύσκολα θα μπορούσε να παραμείνει επί μακρόν κρυφή

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνδεση των Σπαρτιατών με τους Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη ήταν τόσο στενή που δύσκολα θα μπορούσε να παραμείνει επί μακρόν κρυφή. Αρχισε να αποκαλύπτεται ήδη από την παραμονή των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων, ενώ μια έρευνα στις δημόσιες τοποθετήσεις και τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα των 12 στελεχών που εξελέγησαν τελικά βουλευτές δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Ο κομματικός σχηματισμός με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα δεν ήταν τίποτα άλλο από την πρόσοψη πίσω από την οποία βρισκόταν το κόμμα Ελληνες και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης, που με απόφαση του Αρείου Πάγου είχαν μείνει εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Ο δικηγόρος Χάρης Κατσιβαρδάς, για παράδειγμα, που εξελέγη βουλευτής των Σπαρτιατών, έχοντας μάλιστα αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου του κόμματος, ήταν και παραμένει εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο μάλιστα επισκεπτόταν τακτικά στις φυλακές Δομοκού όπου αυτός κρατείται. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στους Ελληνες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το μοναδικό κόμμα που μπορεί να αποτελέσει πόλο αντίστασης είναι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη».

Εξίσου ή περισσότερο στενή ήταν η σχέση και των υπολοίπων βουλευτών των Σπαρτιατών με τον καταδικασμένο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη. Ο Γιάννης Κόντης, μάνατζερ ποδοσφαιριστών και πρώην τεχνικός διευθυντής της ομάδας του Αρη, εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με τους Σπαρτιάτες. Προηγουμένως, το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στις λίστες των Ελλήνων, με την υποψηφιότητά του να ανακοινώνεται τον Οκτώβριο του 2022 κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συγκέντρωση του κόμματος Κασιδιάρη, στη συμπρωτεύουσα. Ο Γιάννης Δημητροκάλλης, αντίστοιχα, στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου εξελέγη βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τους Σπαρτιάτες. Τρεις μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2023, έκανε δημόσιες δηλώσεις ως υποψήφιος με το κόμμα Ελληνες, αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων. «Ασχολήθηκα με διάφορα εθνικιστικά κινήματα και τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξα συνεργάτης του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Σχέσεις των Σπαρτιατών εντοπίζονται και με πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως για παράδειγμα ο καταδικασθείς Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς. Ο πρώτος, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του είχε προεκλογικά εκφράσει την υποστήριξή του στον κουμπάρο του Διονύση Βαλτογιάννη ο οποίος τελικά εξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τους Σπαρτιάτες.

Οι συνήγοροι του εγκλείστου και οι πρώην συνεργάτες του στη Χ.Α. και στο κόμμα Ελληνες, που σε μια νύχτα εντάχθηκαν στους Σπαρτιάτες.

Οσο για τον Σωτήρη Μεταξά, υπήρξε υποψήφιος τόσο με το κόμμα Ελληνες όσο και με τη Χρυσή Αυγή, ενώ είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Π. Φαλήρου με τον συνδυασμό Ελληνική Αυγή. Συγκαταλέγεται στη μακρά λίστα των συνηγόρων υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, ώστε να μπορεί να τον επισκέπτεται στις φυλακές Δομοκού.

Ο κ. Μεταξάς είχε συντονίσει την απόπειρα συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ως ανεξάρτητου υποψηφίου, προσπάθεια που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είχε στόχο να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση του κόμματος Ελληνες σε Σπαρτιάτες και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του στις εκλογές. Οπερ και εγένετο.

«Δον Κορλεόνε»

Τη σύνδεση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και έναν κύκλο στενών συνεργατών του ήρθε εμμέσως πλην σαφώς να ενισχύσει ο ίδιος ο Βασίλης Στίγκας. Σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών του κόμματός του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής «δράση εξωκοινοβουλευτικών κέντρων που παραπέμπουν σε Greek Mafia ή Δον Κορλεόνε». Με αφορμή αυτή του την αναφορά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, καλώντας για εξηγήσεις τόσο τον Βασίλη Στίγκα όσο και τους υπόλοιπους βουλευτές των Σπαρτιατών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο πρόεδρος του κόμματος είχε περιγράψει στην εισαγγελέα ότι αμέσως μετά τις εκλογές είχε δεχθεί αφόρητες πιέσεις και απειλές που είχαν στόχο να τον ωθήσουν σε παραίτηση, προκειμένου τα ηνία του κόμματος να αναλάβει ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Κατσιβαρδάς. Ο κ. Στίγκας είπε ακόμη ότι εξαιτίας της μη συμμόρφωσής του στη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν στόχος επίθεσης τα γραφεία στο Παλαιό Φάληρο που είχαν χρησιμοποιηθεί για την πρώτη συνέντευξη Τύπου των Σπαρτιατών το βράδυ των εκλογών, όπως επίσης και η οικογενειακή επιχείρησή του στην Ηλιούπολη.

Ο επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες στην κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο είχε υποστηρίξει ότι οι ύβρεις και απειλές εναντίον του εντάθηκαν μετά τη διαγραφή –με δική του πρωτοβουλία– του βουλευτή Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο τελευταίος, παραβιάζοντας σχετική οδηγία είχε από το βήμα της Βουλής ανακοινώσει την υποστήριξη των Σπαρτιατών στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Στίγκας ενώπιον της εισαγγελέως δεν είχε αναφερθεί ονομαστικά στον Ηλία Κασιδιάρη, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι τον φωτογράφιζε όταν μιλούσε για εξωθεσμικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή