Εντός και Εκτός: Οι λόγοι απουσίας Μακρόν από την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας

Εντός και Εκτός: Οι λόγοι απουσίας Μακρόν από την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Επιτυχής διαγράφεται έως τώρα η πορεία της ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες» της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο απαιτούνται νέα μέσα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Αυτό παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής των επιχειρήσεων, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, που χθες στις Βρυξέλλες μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ προχώρησαν σε απολογισμό διμήνου για τις «Ασπίδες». Η επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου με την ενεργό συμμετοχή τεσσάρων κρατών-μελών –ανάμεσά τους και η Ελλάδα–, έχει αποκρούσει 11 επιθέσεις των ανταρτών Χούθι και έχει συνοδεύσει έως σήμερα 68 πλοία, που αποτελεί και θεμελιώδη σκοπό της, η διασφάλιση δηλαδή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. «Εάν αυξήσουμε τις δυνατότητές μας, θα μπορούμε να αναπτυχθούμε και στην υπόλοιπη περιοχή της επιχείρησης», τόνισε ο κ. Γρυπάρης, καθώς λόγω συγκεκριμένων κεφαλαίων –μόλις 8 εκατ. ευρώ– αυτή έχει επικεντρωθεί μόνο στις υψηλού κινδύνου περιοχές.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για τη μητέρα μαθητών γυμνασίου στη Γαύδο που κατηγορεί για ασυνέπεια τον πρωθυπουργό για την προ έτους υπόσχεσή του για τηλεκπαίδευση, ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Η Εφη Γεωργακά σε συζήτηση που είχε με τον κ. Κασσελάκη δήλωσε για τα παιδιά της πως «από το κράτος, το υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν τίποτα. Κάνουν όμως τα παιδιά τηλεκπαίδευση ιδιωτικά». Ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή επιλογή ερήμωσης του νησιού. Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικό λαϊκισμό διευκρινίζοντας ότι η λύση που είχε επιλεγεί για τα δύο γυμνασιόπαιδα ήταν μεταβατική. Η λύση που θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο αποσκοπεί στο να στηριχθούν οι ακριτικές περιοχές, τα παιδιά και οι οικογένειές τους, συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στη δημόσια σφαίρα των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα έχει επικρατήσει μια φημολογία περί ψύχρανσης των σχέσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα αυτή η φημολογία εμπλουτίστηκε εσχάτως και με το σενάριο της ευγενούς άρνησης του κ. Μακρόν να έρθει στην Ελλάδα για την έναρξη της τελετής αφής της Φλόγας από την Ολυμπία στο Παρίσι, που το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χθες, πάντως, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Αουέρ εξήγησε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις παραμένουν άριστες και πως εκείνες τις ημέρες ο κ. Μακρόν έχει κάποιες υποχρεώσεις πολύ σημαντικές τόσο για την εγχώρια όσο και για την ευρωπαϊκή σκηνή. Κατ’ αρχάς, στις 16 Απριλίου ο κ. Μακρόν θα βρεθεί στα χωριά της οροσειράς του Βερκόρ (νότια της Γκρενόμπλ) για να εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο της αντίστασης των Μακί του Βερκόρ, που αποτελεί υψίστης σημασίας συμβολική ημέρα για τους Γάλλους, καθώς συνδέεται με τη δική τους αντίσταση ενάντια στους ναζί. Μάλιστα μέχρι τις εκδηλώσεις του Ιουνίου για τα 80 χρόνια από την D-Day, ο κ. Μακρόν θα κάνει μια τεράστια περιοδεία ανά τη Γαλλία, με αρκετά σημαντικό προεκλογικό χαρακτήρα, προκειμένου να υπενθυμίσει τον αντιναζιστικό και αντιφασιστικό αγώνα, ενόψει των ευρωεκλογών, στις οποίες η εγχώρια Ακροδεξιά γιγαντώνεται.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στις 17 Απριλίου ο κ. Μακρόν θα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελευταίο πριν από τις ευρωεκλογές, όπου θα παρουσιάσει σε πλήρη ανάπτυξη το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Κυριαρχία (European Sovereignty), ήτοι την –κατά το δυνατόν– αυτονομία της Ε.Ε. Διπλωματικές πηγές έλεγαν πάντως ότι η Γαλλία δεν έχει κανένα ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για εξοπλιστικά συμβόλαια στην Ελλάδα. Αλλωστε, όπως υπογράμμιζαν, το πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation έχει ωρίμανση στη δεκαετία του 2030, ενώ τα γαλλικά προγράμματα ήδη «τρέχουν», μάλιστα με τρόπο εμπροσθοβαρή. Και πρόσθεταν ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια πλευρά, με τους ίδιους στόχους. Και έτσι, με τον τρόπο αυτό κάπως έκλεισε η παρεξήγηση που ξεκίνησε μετά την επιστολή Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την προμήθεια τεσσάρων πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων LCS ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει επισήμως η υπόθεση των (γαλλικών ή ιταλικών) κορβετών.

Η ΑΤΑΚΑ

«Να στοχεύσουμε στην ενεργειακή της ανεξαρτησία (σ.σ. της Ε.Ε.) μέσα από την πράσινη συμφωνία για την ενεργειακή μετάβαση, τον επαναπατρισμό των γραμμών παραγωγής με μια άμυνα που δεν θα εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ για εμάς δεν είναι πανάκεια ούτε ιερή συμμαχία, όπως κατέληξε να είναι ακόμη και για τον κ. Κασσελάκη». Αυτά είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ανακοίνωση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος την Κυριακή, δημιουργώντας μεταξύ αρκετών έμπειρων περί τα διπλωματικά την απορία αν «έπαθε Κουτσούμπα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή