Επιστολική ψήφος: Τροπολογία για το εκλογικό δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών

Επιστολική ψήφος: Τροπολογία για το εκλογικό δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών

Με την τροπολογία παρέχεται το εκλογικό δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου και σε Ευρωπαίους πολίτες στην Ελλάδα. Ποινές για παραβίαση της υποχρέωσης εξακρίβωσης ή για απώλεια φακέλου από τον ανάδοχο παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις του νόμου για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου και από τους Ευρωπαίους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία.

Εναλλακτικά, εισάγεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης από τον ανάδοχο παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών της ταυτότητας του εκλογέα με χρήση Προσωπικού Αριθμού Ταυτοποίησης (ΡΙΝ), κατά την παραλαβή των ειδικών φακέλων ψηφοφορίας και την επιστροφή της επιστολικής ψήφου.

Επανακαθορίζεται δε η προβλεπόμενη σε βάρος του αναδόχου ή των αναδόχων παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, ποινική ρήτρα, σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης εξακρίβωσης της ταυτότητας του παραλήπτη από τον διανομέα.

Κατά τα ισχύοντα, η ποινική ρήτρα ορίζεται στο ποσό των 10.000 ευρώ και προτείνεται διπλάσια της προβλεπόμενης στους Γενικούς Ορους Ανάληψης Μεταφοράς του αναδόχου, αποζημίωσης για απώλεια φακέλου.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής ειδικών φακέλων ψηφοφορίας ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα ειδοποίησης για διορισμό τους και με ηλεκτρονικό τρόπο, του προέδρου και των μελών των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου καθώς και του προέδρου και των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών Διαλογής Επιστολικής Ψήφου και των αναπληρωματικών μελών αυτών.

Πηγή: ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT