Τέμπη: Νέες αιχμές από την Ευρωπαία εισαγγελέα

Τέμπη: Νέες αιχμές από την Ευρωπαία εισαγγελέα

«Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;» αναρωτήθηκε η Λάουρα Κοβέσι, κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό της

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμηρή για ακόμα μια φορά για την υπόθεση των Τεμπών εμφανίστηκε σήμερα η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό της.

Στην εισήγησή της, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την υπόθεση των Τεμπών με τη διαφθορά, ενώ άφησε αιχμές για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο και ήταν τα Τέμπη. Καμιά φορά φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε. Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;» αναρωτήθηκε η Λάουρα Κοβέσι ενώ πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να θεωρείται η απάτη έγκλημα ήσσονος σημασίας, «γιατί έτσι δημιουργείται κουλτούρα ατιμωρησίας».

«Για μένα το κράτος δικαίου είναι η εγγύηση της ασφάλειας των ανθρώπων, η βάση ότι μια καλύτερη ζωή είναι δυνατή. Είναι κάτι που κάνει τη Δικαιοσύνη να προσφέρει κάτι το απτό» τόνισε η Ευρωπαία εισαγγελέας.

«Σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία, κάνουμε τη δουλειά μας και το πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σοφι ιντ Βέλτ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες, που απήγγειλε για 23 άτομα σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης 717.

Η Λάουρα Κοβέσι παραδέχθηκε ότι λόγω εθνικής νομοθεσίας δεν μπόρεσε να ερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ότι για τον λόγο αυτό άσκησε κριτική.

«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό». «Μέσω της δικαιοσύνης θα θεραπευτεί αυτό το δράμα» είπε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία εισαγγελέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή