Εντός και Εκτός: Η Ευρωπαία εισαγγελέας, ο απολογισμός και η σύμβαση

Εντός και Εκτός: Η Ευρωπαία εισαγγελέας, ο απολογισμός και η σύμβαση

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Για τα μάτια του βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος μάλλον αρέσκεται να παίζει με τα νεύρα του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Λίγo διάστημα μετά την αμφιλεγόμενη τοποθέτησή του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Παρασκευαΐδης επανήλθε, καθώς αναφορικά με την αναμονή ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του, είπε (Κανάλι Βουλής) ότι «αν είναι τέτοιοι οι λόγοι που δεν πρέπει να τους πει, δεν θα τους πει. Πάνω απ’ όλα η πατρίδα και το εθνικό συμφέρον». Μάλιστα, σε ερώτηση περί του «αν ήταν για το εθνικό συμφέρον, όπως μας λέτε, τότε καλώς τον παρακολουθούσαν;», ο κ. Παρασκευαΐδης απάντησε: «Ναι. Αν ήταν για το εθνικό συμφέρον, καλώς». Ακολούθησε ιπτάμενη η αόρατη… χειρ της Χαριλάου Τρικούπη. «Σε κάθε περίπτωση, απολογούμαι. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από το παρακράτος του Μαξίμου ήταν παράνομη, εξ ου και η μεθοδική συγκάλυψη», είπε, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή της ηγεσίας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Υπόθεση παράκτιων πλοίων επιχειρήσεων τύπου LCS συνέχεια. Τα γράφαμε και την Κυριακή, ωστόσο επανερχόμαστε, καθώς έχει μεταδοθεί πλέον και επισήμως ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιθυμεί να παραλάβει τα πλοία που προτίθεται να δώσει μέσω της διαδικασίας πλεονάζοντος υλικού (EDA) το αμερικανικό Πεντάγωνο. Συγκεκριμένα, τα «Milwaukee», «Detroit», «Little Rock» και «Sioux City», που αποδεσμεύει η Ουάσιγκτον, δεν εξυπηρετούν το Π.Ν., καθώς οι επενδύσεις οι οποίες απαιτούνται για να γίνουν αξιόπλοα ισοδυναμούν περίπου με όσα χρήματα χρειάζονται για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (ήτοι άνω των 600 εκατ. ευρώ). Από την Αθήνα επαναλαμβάνουν ότι το ενδιαφέρον του Π.Ν. εστιάζεται στις LCS «Wichita», «Billings», «Indianapolis» και «St. Louis». Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα πλοία είναι ότι το αμερικανικό ναυτικό δεν τα αποδεσμεύει, παρά μόνο έπειτα από δύο χρόνια. Από την αμερικανική πλευρά η περίοδος δεν θεωρείται μεγάλη, καθώς τόσο περίπου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ο χρόνος αφομοίωσης των πρώτων γαλλικών φρεγατών FDI από το Π.Ν. Την ίδια στιγμή, χθες, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διέψευδαν ότι υφίσταται ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον (9.5) επηρεάζει και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Χθες, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Μαΐου, ενώ τα υπόλοιπα (ΜΟΕ και θετική ατζέντα) στις γνωστές ημερομηνίες τους, 22 και 26 Απριλίου αντιστοίχως. «Οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, όμως στόχος είναι να μην παράγονται κρίσεις σε βαθμό όπου θα διακυβεύεται η ηρεμία και η ειρήνη στην περιοχή», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Στα ενδιαφέροντα που διαμηνύθηκαν χθες από το ΥΠΕΞ ήταν και ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσόβου. Σχετικά, μάλιστα, με την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευκρινίστηκε ότι «δεν έχει καμία επιρροή σε ό,τι αφορά την ελληνική διπλωματική θέση απέναντι στη Σερβία και το Κόσοβο, είναι εσωτερικό θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση είναι μη δεσμευτική». Ολα αυτά έχουν ενδιαφέρον, καθώς ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το προσχέδιο συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προς το παρόν κρίνεται από την Αθήνα και τη Λευκωσία ικανοποιητικό, καθώς περιλαμβάνει ειδική επισήμανση σε προηγούμενες σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών (για σταδιακή και αναστρέψιμη εφαρμογή των θετικών μέτρων), καθώς και ειδική αναφορά στο Κυπριακό, με ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή, η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι προχώρησε σε ετήσιο απολογισμό ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, με αρκετές αιχμές για πολλά κράτη-μέλη. Ανάμεσα σ’ αυτά και η Ελλάδα, καθώς συνέδεσε ευθέως την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών με τη διαφθορά. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη, η κ. Κοβέσι αναρωτήθηκε συγκεκριμένα για το «πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη πρέπει να ζήσουμε για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά τελικά σκοτώνει;» και πρόσθεσε ότι εάν θεωρούμε την απάτη ήσσονος σημασίας, δημιουργείται κουλτούρα ατιμωρησίας. «Για μένα το κράτος δικαίου είναι η εγγύηση της ασφάλειας των ανθρώπων», τόνισε. Σε σχετική –προεκλογικού χαρακτήρα– ερώτηση της ευρωβουλευτή Σόφι ιν’τ Βελτ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που απήγγειλε για 23 άτομα σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης 717. Παραδέχθηκε ότι λόγω εθνικής νομοθεσίας δεν μπόρεσε να ερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ότι για τον λόγο αυτό άσκησε κριτική. «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό». «Μέσω της Δικαιοσύνης θα θεραπευτεί αυτό το δράμα», είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής συντάγματος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή