Εντός και Εκτός: Πετώντας πάνω από τη Θεσσαλονίκη

Εντός και Εκτός: Πετώντας πάνω από τη Θεσσαλονίκη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το ενδεχόμενο οι –κοινοβουλευτικοί– Σπαρτιάτες να διαλυθούν πριν αποφασίσει για την τύχη τους το Εκλογοδικείο είναι πλέον ορατό. Χθες ανεξαρτητοποιήθηκε ένας ακόμη βουλευτής, ο Διονύσης Βαλτογιάννης, ο τρίτος στη σειρά μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων. Το κόμμα-βιτρίνα του Κασιδιάρη διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη και δεν υπάρχουν πολλοί που λυπούνται γι’ αυτό. Κάποιοι, μάλιστα, ειδικά οι κοινοβουλευτικοί που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση και Νίκη), μάλλον τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για το «ορφανό» εκλογικό κοινό που μπορεί να προκύψει έως τον Ιούνιο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Πάντως οι εκλογείς θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλά κόμματα, πέρα από τα κοινοβουλευτικά. Με ολοκληρωμένη την προθεσμία υποβολής αιτημάτων συμμετοχής στις ευρωεκλογές, στον Αρειο Πάγο κατατέθηκαν φάκελοι για συνολικά 46 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Θα φανεί σε δεύτερο χρόνο πόσα από αυτά θα εγκριθούν από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Πέρα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όμως, πολλοί θέλουν να εκμεταλλευθούν τη «χαλαρή» ψήφο και να κερδίσουν μια ωραία, καλά αμειβόμενη θεσούλα στο Ευρωκοινοβούλιο. Βλέπουμε τη Νέα Αριστερά που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην κάλπη, αλλά και γνώριμους από τα παλιά, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη, τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, το μειονοτικό DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) και τους Οικολόγους Πράσινους. Ανάμεσα στα ονόματα περιλαμβάνεται το Μ-Λ ΚΚΕ, όχι όμως και το ΚΚΕ Μ-Λ, για λόγους που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν οσονούπω κάποια πολυπληθή συνεδριακή διαδικασία, αλλά και περσόνες των κοινωνικών δικτύων όπως η Αφροδίτη Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής, τα Παιδιά της Ελλάδος (απόγονοι Σοφίας Βέμπο;) και πολλά άλλα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Πετώντας πάνω από τη Θεσσαλονίκη-1Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) άνοιξε χθες τις εργασίες του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα τη «Μεγάλη Μετάβαση». Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας προς το Κίεβο «χωρίς ενστάσεις και αναβλητικότητα». Αναφέρθηκε ακόμη στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και στη διάχυση της μεσανατολικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέλαβε την κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό και την τεχνητή νοημοσύνη στην ομιλία της, ενώ έκλεισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναστοχασμού για τα πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης. Για το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχουν φτάσει πολλοί στην Ελλάδα, και με αυτή την ευκαιρία έγιναν και αρκετές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάσιτς. Μάλιστα στον τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ΤΟΠΟΣ

Είναι σαφής η αγωνία της κυβέρνησης να έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για τα F-35 πριν από τις ευρωεκλογές, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι, μετά το προσχέδιο της επιστολής αποδοχής, όπως μάθαμε έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (όχι ακόμη στην Πολεμική Αεροπορία) και η τελική επιστολή αποδοχής, η οποία δεν περιλαμβάνει τίποτε καινούργιο από όλα όσα είναι ήδη γνωστά. Θα αφορά έως 20 αεροσκάφη τύπου F-35 με κόστος περίπου 3 δισ. ευρώ. Επίσης, επανέρχεται από το παράθυρο η συζήτηση για προγράμματα ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (SSI), δηλαδή τα αντισταθμιστικά ωφελήματα με άλλο όνομα, τα οποία υπενθυμίζεται ότι έχουν απορριφθεί πάνω από μία φορά από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με όποιο όνομα και αν ήλθαν. Οι υποδομές για τα F-35 θα παραμείνουν, πάντως, ένα ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ζητώ από τα κόμματα να αποφύγουν να συνεχιστεί το γνωστό τροπάριο της πόλης, όπου τα έργα αποκτούν ένα πολιτικό πρόσημο και στη συνέχεια βλέπετε ότι στοχοποιούνται και οδηγούνται είτε σε αδιέξοδα είτε σε τεράστιες καθυστερήσεις, όπως το μετρό», είπε o υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος μετά την εντολή του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Flyover. Πράγματι, η στοχοποίηση είναι εκείνο που δεν επιτρέπει στα έργα της Θεσσαλονίκης να τελειώσουν ποτέ. Κλείνοντας τα μάτια χωρίς στοχοποίηση μπορεί κάποιος να δει γύρω από τη Θεσσαλονίκη flyover, αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας, από κάτω συρμούς μετρό και από πάνω ιπτάμενα ταξί. Τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη όλα είναι πιθανά, αρκεί να υπάρχει λίγη καλή θέληση και αγάπη για τον συμπολίτη (ΠΑΟΚ, Αρη ή Ηρακλή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή