Τσακαλώτος: Τα δύο λάθη του Σόιμπλε – «Καρφιά» για Βαρουφάκη

Τσακαλώτος: Τα δύο λάθη του Σόιμπλε – «Καρφιά» για Βαρουφάκη

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική του ερμηνεία πάνω στα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και της περιόδου όπου διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Kontra, με αφορμή την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» είχε εξασφαλίσει κατ’ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές για την ελληνική κρίση, τη σχέση του ίδιου του Σόιμπλε με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη συνεργασία που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Καλό δεν μου κάνει για το αριστερό μου προφίλ», σχολίασε χιουμοριστικά ο κ. Τσακαλώτος, όταν αναφέρθηκε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποτιμήσει θετικά τον δικό του ρόλου στην ελληνική κρίση. 

«Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο χρειαζόταν πολιτικούς που ήταν σκληροί, αλλά που ήταν σκληροί πάνω σε ένα σχέδιο, πάνω σε μια στρατηγική, σε μια τακτική. Οχι απλώς να είναι σκληροί χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς σχέδιο. Η διαφορά –μετά από τον κ. Βαρουφάκη– είναι ότι εγώ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, φτιάξαμε μια στρατηγική. Προσπαθούσαμε μέσα σε αυτή τη στρατηγική να έχουμε κόκκινες γραμμές», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στη συνέχεια λέγοντας πως «αυτό που εκτίμησε ο Σόιμπλε είναι πως όταν συμφωνούσαμε κάτι, αυτό γινόταν».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής της Νέας Αριστεράς επεσήμανε ότι το «κομπλιμέντο» του Σόιμπλε προς τον ίδιο αφορούσε το γεγονός ότι, όπως είπε, «προσπάθησα μέσα στο Eurogroup να αλλάξω τα πράγματα υπέρ της Ελλάδας».

«Ο Σόιμπλε δεν θα έχει καλή υστεροφημία»

«Διαφωνήσαμε για πάρα πολλά. Νομίζω ότι δεν θα έχει καλή υστεροφημία. Εκανε πολλά λάθη που έχουν αναγνωριστεί από πολλούς αναφορικά με τη στρατηγική των Ευρωπαίων για την Ελλάδα. Η επιμονή της Γερμανίας στη λιτότητα σήμαινε πολλές δύσκολες μέρες για την Ελλάδα χωρίς να βοηθάει την Ευρώπη», σημείωσε στη συνέχεια για τον πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

«Πρέπει ο ελληνικός λαός, όταν αποφασίζει ότι θέλει σκληρή αντιμετώπιση στην Ευρώπη, να έχει πολιτικούς που έχουν σχέδιο, προγραμματισμό και που ξέρουν τι μπορούν να κερδίσουν και τι παλεύεται. Ο Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, αλλά έκανε δύο λάθη. Ηθελε πολιτική εμβάθυνση και ενότητα, αλλά χωρίς όλες τις χώρες. Και έκανε το μεγάλο λάθος –το οποίο συνεχίζεται– η Γερμανία να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι σαν τη Γερμανία, αλλά μεγαλύτερη. Δεν είναι έτσι», συμπλήρωσε. 

«Ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν οικονομολόγος, αλλά δικηγόρος, και οι δικηγόροι δεν πιάνουν πάντα τα οικονομικά. Επίσης, ήταν πρωτίστως πολιτικός και ήθελε την ήττα της αριστερής άποψης. Ηθελε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δοθεί αέρας στο Podemos της Ισπανίας και στο Bloco της Πορτογαλίας. Οταν χτίζεις το αφήγημα περί των “τεμπέληδων της Ευρώπης”, μετά είσαι δέσμιος σε αυτό το αφήγημα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος κατόπιν αναφέρθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Τσακαλώτος: Τα δύο λάθη του Σόιμπλε – «Καρφιά» για Βαρουφάκη-1
AP Photo/Petros Karadjias

«Καρφιά» στον Βαρουφάκη

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει το αφήγημα πως υπήρχε τρόπος μετά από το δημοψήφισμα να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο χωρίς να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για έναν συμβιβασμό. Ο κ. Βαρουφάκης είχε διάφορες επιτροπές που κοίταγαν τη δυνατότητα να κρατήσουμε περισσότερο και να κερδίσουμε χρόνο. Είμαι σε θέση να σας πω ότι οι δικές του επιτροπές του έλεγαν ότι “δεν υπάρχει αυτό”, ότι “αυτά τα όπλα για να κερδίσουμε χρόνο δεν υπάρχουν”». 

«Για αυτό τον λόγο χρειάζονται πολιτικοί που διαπραγματεύονται, αλλά με στρατηγική και τακτική. Πολιτικούς που δεν έχουν ένα αφήγημα ότι είναι πιο αριστεροί και θα τα καταφέρουν. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι υπήρχαν αυτά τα εργαλεία, ενώ οι ίδιες οι επιτροπές τού έλεγαν ότι δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης «δεν είχε σκεφτεί σε βάθος τι σήμαινε να επιμηκύνουμε την περίοδο που δεν κάναμε έναν συμβιβασμό». 

Μάλιστα, τόνισε ότι ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε το βιβλίο του Σόιμπλε λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν ο σκληρός, «ενώ ο Αλέξης και ο Ευκλείδης οι μαλακοί». 

«Αν είχαμε Grexit, το εισόδημα θα έπεφτε ακόμη 24%»

«Κι εγώ μπορεί να είμαι σκληρός, να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ, αλλά είχα μια ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να μην καταρρεύσει η χώρα. Αν μας έδιωχναν από το ευρώ και υπήρχε υποτίμηση, το εισόδημα του ελληνικού λαού θα μειωνόταν 24% επιπλέον», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το δημοψήφισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεδίωκε το Grexit, ενώ ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «αν επέμενε σε αυτό κ. Σόιμπλε, θα ήταν η αρχή του τέλους ολόκληρου του ευρώ». «Ο Σόιμπλε είχε τη λάθος αντίληψη να νομίζει ότι μπορούσε η Ευρωζώνη να προστατευτεί από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, «καρφώνοντας» τον κ. Βαρουφάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε: «Η δουλειά ενός υπεύθυνου αριστερού δεν είναι να λέει ότι “είναι πιο αριστερός”. Κι εγώ θα μπορούσα να εγκαταλείψω και να το κάνω αυτό».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή