Ευρωεκλογές: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση του «Κινήματος 21» περί αντισυνταγματικότητας του παράβολου των 20.000 ευρώ

Ευρωεκλογές: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση του «Κινήματος 21» περί αντισυνταγματικότητας του παράβολου των 20.000 ευρώ

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε, λόγω αναρμοδιότητας, την αίτηση του πρόεδρου του κόμματος «Κίνημα 21», Zώη Μπέχλη, που αφορούσε το παράβολο το 20.000 ευρώ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε, λόγω αναρμοδιότητας, την αίτηση του πρόεδρου του κόμματος «Κίνημα 21», Zώη Μπέχλη, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 5083/2024 για την εκλογή ευρωβουλευτών, κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει ότι τα κόμματα προκειμένου να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 πρέπει να καταβάλουν παράβολο των 20.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το ΣτΕ, με πρόεδρο τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη, με την υπ’ αριθμ. 510/2024 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του κ. Μπέχλη.

Το ΣτΕ έκρινε ότι αρμόδιο για να επιληφθεί του θέματος είναι το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο κρίνει τη νομιμότητα, κ.λπ. συμμετοχής των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Εν συνεχεία για τις αποφάσεις του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αρμόδιο είναι το Εκλογοδικείο.

Σύμφωνα με τον νόμο 5083/2024 κάθε κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων που θα υποβάλει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, πρέπει μαζί να καταθέσει ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ. Εάν δεν κατατεθεί το επίμαχο παράβολο, η αίτηση συμμετοχής του στις ευρωεκλογές θεωρείται απαράδεκτη και δεν θα μπορεί να συμμετάσχει. Το ποσό του παραβόλου επιστρέφεται εφόσον οι συνδυασμοί του κόμματος λάβουν ποσοστό 1,5% τουλάχιστον του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο κ. Μπέχλης υποστήριζε ότι ο νόμος για τις ευρωεκλογές ως προς το σκέλος της επιβολής του παραβόλου είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας και το εκλογικό δικαίωμα των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή