Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος της τετραετίας οι βαθιές τομές στο κράτος

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος της τετραετίας οι βαθιές τομές στο κράτος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τη θητεία της

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας πως η τακτική της Ν.Δ. έως τις ευρωεκλογές θα είναι να συμπιέσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 σε μια πολιτική… σύγκριση: «Βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», είπε χαρακτηριστικά κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μελλοντική συγκυβέρνηση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί (σ.σ. Τσίπρας – Καμμένος) κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν», είπε επισημαίνοντας πως προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα κάτι ανάλογο με Κασσελάκη – Βελόπουλο, αλλά «εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού». Νωρίτερα, άλλωστε, είχε θυμίσει πως τις θεωρίες συνωμοσίας περί ξυλολίου στο δυστύχημα των Τεμπών τις ξεκίνησε ο κ. Βελόπουλος και τις υιοθέτησε ακολούθως ο κ. Κασσελάκης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και πάλι τα διλήμματα των ευρωεκλογών, λέγοντας πως στις ευρωπαϊκές κάλπες ψηφίζουμε «για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία» και δεν πρέπει να «ξαναφουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότητας που το είδαμε πριν από 10 χρόνια με κόμματα που κινούνται σε μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού». Την ίδια ώρα, δεν αρνήθηκε πως από τη στιγμή που η κάλπη είναι εθνική «θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και πάλι πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς η κυβέρνηση έχει πολύ νωπή λαϊκή εντολή, θέτοντας και τους βασικούς στόχους αυτής της θητείας που, όπως είπε, είναι «να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος». Τόνισε μάλιστα πως «όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση, η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα».

«Βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έκανε το λάθος και άφησε τις θεωρίες συνωμοσίας να διαχυθούν στην ελληνική κοινωνία. «Το αφήσαμε και ρίζωσαν όλα αυτά, το μπάζωμα, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο», είπε, ενώ τόνισε πως η αντιπολίτευση, ενώ καπηλεύθηκε την τραγωδία, δεν έχει καταθέσει ακόμα κάποιο κατηγορητήριο εναντίον του κ. Καραμανλή. Οσον αφορά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους είπε πως δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη του κ. Χρυσοχοΐδη. «Αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα».

Τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο εξομάλυνσης στις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς «εδώ και μήνες δεν έχουμε πια παραβιάσεις», ενώ τόνισε πως υπάρχει «ενθουσιασμός στα νησιά που οι Τούρκοι επισκέπτες μπορούν να πάνε χωρίς βίζα», καταλήγοντας πως «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυρίαρχα δικαιώματά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς και για τα θέματα της καθημερινότητας, τα οποία αποτελούν για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα. Αρχικά προανήγγειλε πως έρχονται δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας εκτιμώντας πως «είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας», αλλά ο ίδιος θεωρεί πως η απάντηση στο πρόβλημα είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών. Οπως είπε, οι τιμές θα υποχωρήσουν, αλλά οι αυξήσεις θα μείνουν. Για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και «κοιτάμε να δούμε αν έχουμε άλλους τρόπους για να μπορούμε να βρούμε πόρους και να το ενισχύσουμε περαιτέρω». Τέλος, ερωτηθείς για τα σενάρια που τον θέλουν να μεταπηδά σε θέση στο εξωτερικό, είπε πως «μένουμε Ελλάδα με Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν πάω πουθενά».

Υπόμνημα για Σπαρτιάτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξή του στον AΝΤ1 πως η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει υπόμνημα στον Αρειο Πάγο κατά της υποψηφιότητας των Σπαρτιατών μετά τη δίωξη που ασκήθηκε για το κόμμα του Βασίλη Στίγκα, προσθέτοντας ότι «εκ των υστέρων η νομοθετική πρωτοβουλία που λάβαμε δικαιώνεται». Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «να υπάρξει από κοινού βήμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σωστή κατεύθυνση». Mε το υπόμνημα πρακτικά η κυβέρνηση σημαίνει ότι θα ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος για την «υποκρυπτόμενη ηγεσία», πως δηλαδή πίσω από τους Σπαρτιάτες βρισκόταν ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον κρίνει ο Αρειος Πάγος, μπορεί οι Σπαρτιάτες να μη συμμετάσχουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Το σχετικό υπόμνημα ετοιμάζει ο κ. Κουτνατζής, ενώ οι επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ώστε να υπάρξει «κοινό βήμα», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Τον ρόλο αυτό πιθανόν να αναλάβει επίσης ο κ. Κουτνατζής ως αρμόδιος επί των νομοτεχνικών της κυβέρνησης. Σε περίπτωση πάντως που προχωρήσει ο αποκλεισμός των Σπαρτιατών, θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί το περίπου 3% που δηλώνει σήμερα πως θα τους ψηφίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή