Εντός και Εκτός: Ο Αδωνις στο ρινγκ της πολιτικής

Εντός και Εκτός: Ο Αδωνις στο ρινγκ της πολιτικής

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας αναχώρησε για τις ΗΠΑ και τη Βοστώνη, όπου θα έχει επαφές σε σημαντικά πανεπιστήμια για την καινοτομία. Χθες, πάντως, λίγο προτού φύγει συναντήθηκε στη ΛΑΕΔ με τον Αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, με τον οποίο μίλησαν, μεταξύ πολλών άλλων, για το αγαπημένο πρότζεκτ του κ. Δένδια αυτή την εποχή, το οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας. Προφανώς ο κ. Πετρέους μοιράστηκε την αμερικανική σχετική εμπειρία η οποία είναι πολυετής. Φυσικά, συζητήθηκε και η κατάσταση στον κόσμο, με έμφαση σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Ο κ. Πετρέους έκανε και διάλεξη σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την εξέλιξη του πολέμου από το 1945 μέχρι σήμερα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για τις θαλάσσιες ζώνες, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, έχει μια σημαντική εσωτερική διάσταση στην Τουρκία. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Γανκί Μπάγτσιογλου πρότεινε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια κίνηση ανάλογη με αυτήν της Αθήνας και να κηρύξει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δικές της περιοχές προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Σε περιοχές που θα κριθούν κατάλληλες στο Αιγαίο, και στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των ορίων της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας σε περιοχές που έχουν οριστεί στον ΟΗΕ, η Τουρκία πρέπει να ανακηρύξει θαλάσσιες περιοχές με ονομασίες όπως “Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές” κ.λπ., οι οποίες θα υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της Τουρκίας και θα προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του CHP και αναμένουμε να δούμε αν θα εισακουστεί.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Ο Αδωνις στο ρινγκ της πολιτικής-1Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) έδωσε τη δική του εκδοχή για το σκέλος των απομνημονευμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα από την «Κ» την περασμένη Κυριακή) που τον αφορούν. Πρώτα αναχωρεί η ψυχή και μετά το φλέγμα από τον απρόθυμο αστό, οπότε ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε (τ/σ «Kontra») «καλό δεν μου κάνει για το αριστερό μου προφίλ», αναφερόμενος στη θετική αποτίμηση του Σόιμπλε στο πρόσωπό του και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα εκείνη την περίοδο χρειαζόταν πολιτικούς που ήταν σκληροί, αλλά που ήταν σκληροί πάνω σε ένα σχέδιο, πάνω σε μια στρατηγική, σε μια τακτική». Ο κ. Τσακαλώτος προφανώς αυτοπροσδιορίστηκε ως κατά συνθήκη σκληρός, αντιπαραβάλλοντας τον εαυτό του με τον μυώδη προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη. «Η δουλειά ενός υπεύθυνου αριστερού δεν είναι να λέει ότι “είναι πιο αριστερός”. Κι εγώ θα μπορούσα να εγκαταλείψω και να το κάνω αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση «Grexit» το εισόδημα θα έπεφτε ακόμη 24%. Ως προς τον Σόιμπλε, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να έχει «καλή υστεροφημία». «Ο Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, αλλά έκανε δύο λάθη. Ηθελε πολιτική εμβάθυνση και ενότητα, αλλά χωρίς όλες τις χώρες. Και έκανε το μεγάλο λάθος –το οποίο συνεχίζεται– η Γερμανία να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι σαν τη Γερμανία, αλλά μεγαλύτερη. Δεν είναι έτσι», είπε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Βίλνιους, όπου χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη σύνοδο των χωρών της Πρωτοβουλίας Three Seas, της οποίας η Ελλάδα είναι το πιο νέο μέλος. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τους ρωσικούς πυραύλους στην Οδησσό, γεγονός το οποίο ο κ. Ζελένσκι φρόντισε να υπενθυμίσει μέσω πλατφόρμας «Χ». «Συζητήσαμε την εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες φτάσαμε κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό», είπε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε και τις ευχαριστίες του στον κ. Μητσοτάκη για την αποδοχή της πρόσκλησής του να παραβρεθεί στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία. Επειδή η αποστροφή του κ. Ζελένσκι είναι παρεξηγήσιμη, καλά πληροφορημένες πηγές μου εξηγούν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρεται κατ’ αρχάς στο πακέτο όπλων και πυρομαχικών που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αλλά και στη διμερή συμφωνία που έχει ήδη συνάψει η Αθήνα με το Κίεβο μέσω Ε.Ε. και αφορά, μεταξύ άλλων, την ανοικοδόμηση της χώρας και τη βοήθεια σε διάφορους τομείς.

Η ΑΤΑΚΑ

«Μπήκατε στη Βουλή κυρία Κωνσταντοπούλου κοροϊδεύοντας τον κόσμο κάνοντας καρδούλες. Εγώ έλεγα τότε να μη σας πιστέψουν καθώς είστε η ίδια κακιά γυναίκα». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Αδωνις Γεωργιάδης, που μπορούμε σύντομα να τον αποκαλούμε και ως Γουέιν «Mad Dog» Ελκοκ, από τον γνωστό Βρετανό μποξέρ με το προσωνύμιο που υποδήλωνε τον επιθετικό χαρακτήρα μέσα στο ρινγκ, εν προκειμένω της πολιτικής. Ο Αδωνις είναι σαφές ότι έχει μπει σε ρυθμούς ευρωεκλογών και δεν προβλέπεται να ηρεμήσει πριν από τις 9 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή