Εντός και Εκτός: Ο Μπελέρης «παρών» στη Νέα Υόρκη

Εντός και Εκτός: Ο Μπελέρης «παρών» στη Νέα Υόρκη

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Εκτός από το Κ.Κ. Ελλάδας, μάθαμε –από σπόντα– ότι υπάρχουν και άλλα στην Ευρώπη. Ενόψει ευρωεκλογών, στον Περισσό φιλοξενήθηκαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα «που συσπειρώνονται στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση». Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας βγήκε(;) λίγο από την ενδυμασία του «ινφλουένσερ» και παρουσίασε κοινή διακήρυξη με το πολύ ελκυστικό θέμα: «Αντλώντας δύναμη από τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην Ε.Ε. των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης – για την Ευρώπη της ειρήνης, της λαϊκής ευημερίας, του σοσιαλισμού». Δεν ξέρουμε αν έγινε πολιτικό μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, είναι «διαχρονικής αξίας» η ανάλυσή του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες είτε αντιδραστικές». Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον γιατί το ΚΚΕ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές…

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αύριο, στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη για την Εθνική Ανεξαρτησία από τα ομογενειακά σωματεία, θα αιωρείται ένα ερώτημα σχετικά με την τύχη που θα έχει ο εκλεγμένος και επί σχεδόν 11 μήνες φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης. Ο κ. Μπελέρης έχει οριστεί συμβολικά ως επίτιμος τελετάρχης, με απόφαση που ελήφθη προ αρκετών εβδομάδων από τους διοργανωτές της μεγαλύτερης παρέλασης που γίνεται κάθε χρόνο από τα σωματεία της περιοχής μείζονος Νέας Υόρκης. Ο γιος του θα βρίσκεται εκεί, καθώς ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος. Εκείνο που παραμένει ερωτηματικό είναι τι πρόκειται να γίνει τελικά με το δίλημμα το οποίο φαίνεται να εξακολουθεί να ταλανίζει το μυαλό του πρωθυπουργού. Αν, δηλαδή, ο κ. Μπελέρης ενταχθεί τελικά στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Οι απόψεις διίστανται, καθώς στο ζύγι έχουν μπει αφενός η αμιγώς εκλογική διάσταση, αφετέρου η ανάγκη να μην μπερδεύονται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με την εσωτερική διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ανήκει σε έναν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Ο Μπελέρης «παρών» στη Νέα Υόρκη-1Ο αρχηγός ΓΕΑ Δημοσθένης Γρηγοριάδης, μετά την ολοκλήρωση της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος», προχώρησε χθες στην παράθεση ορισμένων λεπτομερειών για τα F-35. Οπως σημείωσε, τα πρώτα F-35 θα παραληφθούν στις ΗΠΑ το 2028, όπου και θα παραμείνουν έως ότου εκπαιδευθούν οι πρώτοι χειριστές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τη «μαγιά» των εκπαιδευτών των υπολοίπων συναδέλφων τους στην Ελλάδα. Τα πρώτα F-35 δεν θα προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα πριν από το 2030, χρονικό διάστημα εύλογο, όπως φαίνεται και από τη σχετική διεθνή εμπειρία. Ο κ. Γρηγοριάδης ουσιαστικά επιβεβαίωσε και την –προ μηνών– αποκάλυψη της «Κ», ότι η Π.Α., στο πρότυπο και άλλων αεροποριών όπως η βρετανική, θα πιστοποιήσει τους πυραύλους τύπου Meteor που ήδη βρίσκονται στο οπλοστάσιό της για τα F-35. Κάτι τέτοιο υπαγορεύεται από την επιχειρησιακή λογική, αφού θα ήταν παράδοξη η αδρανοποίηση ενός τέτοιου όπλου που ήδη χρησιμοποιείται από τα Rafale, αλλά και την ανάγκη να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ένας ήδη αρκετά φουσκωμένος προϋπολογισμός ενίσχυσης της Π.Α. τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance), το κόστος για 20 F-35 αγγίζει τα 3,54 δισ. δολάρια. Με δεδομένες τις κρατήσεις, το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 3,75 δισ. δολάρια.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή, όπου η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Φαρίζ Ρζάεφ, στον οποίο και εξέφρασε, όπως είπε, την έντονη δυσαρέσκειά της για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου. Ο κ. Ρζάεφ από τη πλευρά του τόνισε ότι το Μπακού δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και είναι ευθυγραμμισμένο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως στο Μπακού ταξίδεψε προ ενός μηνός και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, καθώς καλό είναι –μακριά από τον δημόσιο διάλογο, ο οποίος είναι κατωτάτου επιπέδου ούτως άλλως– να γίνονται κάποιες επαφές που έχουν ως σκοπό το συμφέρον της χώρας, και όχι τις φαντασιακές κατασκευές στο μυαλό ορισμένων.

Η ΑΤΑΚΑ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε να είναι ένα σύντομο σχόλιο για την αργοπορημένη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), το οποίο δημοσιεύθηκε και ετέθη σε ισχύ από τις 4 Απριλίου. Στη νέα δομή της ΕΥΠ περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της διαδικασίας συλλογής πρωτογενούς πληροφοριακού υλικού, ενώ ιδρύονται και δύο Διευθύνσεις. Η πρώτη θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τις πληροφορίες που θα αξιοποιούνται για την αποτροπή απειλών κατά της εθνικής κυριαρχίας. Ενώ δημιουργείται και μια Διεύθυνση Ανάλυσης, που θα συλλέγει πληροφορίες και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς. Ιδρύεται, ακόμη, Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας, ενώ προβλέπεται και σύσταση νέων κλάδων όπως αυτοί χειριστών πληροφοριών, αναλυτών πληροφοριών, χειριστών κυβερνοχώρου, αναλυτών κυβερνοχώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT