Στρατηγική επιλογή της Αθήνας η στήριξη προς το Ισραήλ

Στρατηγική επιλογή της Αθήνας η στήριξη προς το Ισραήλ

Την περαιτέρω κλιμάκωση απεύχεται η κυβέρνηση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να προτρέπει τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπη Εκδοση. Με ψυχραιμία και εγρήγορση αντιμετωπίζει η Αθήνα τα νέα δεδομένα μετά το μαζικό πυραυλικό χτύπημα από Ιράν προς το Ισραήλ, το οποίο αποκρούστηκε από την αεράμυνα των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας (IDF) και τη δυτική συνδρομή, με κύριο άξονα τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Για την Αθήνα η υποστήριξη του Ισραήλ παραμένει στρατηγική επιλογή, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, παράλληλα, επανέλαβε την προτροπή «προς όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «εμείς είμαστε όπως πρέπει σε απόλυτη επιφυλακή και με πολύ άρτια ενημέρωση. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο, για να μην υπάρχει ανησυχία στους πολίτες. Η Ελλάδα είναι σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή. Το έχει αποδείξει πολλάκις».

Το έκτακτο ΚΥΣΕΑ της Κυριακής εξέτασε όλες τις παραμέτρους και τους πιθανούς κινδύνους από την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου έξαρσης μιας μεταναστευτικής κρίσης. Οικονομικά, έως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις, τόσο στην τιμή του πετρελαίου όσο και ευρύτερα, καθώς οι αγορές εμφανίζονται καθησυχαστικές.

Ωστόσο, στην Αθήνα η ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, που θα μπορούσε να ασκήσει ευρύτερες πιέσεις. Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών και ουδείς στην Αθήνα διανοείται μια μεγέθυνση της κρίσης τέτοια που θα μπορούσε να βάλει σε σκέψεις οποιονδήποτε σχεδιάζει να ταξιδέψει σε κάποιο ελληνικό προορισμό το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή η Αθήνα βρίσκεται και σε διπλωματική εγρήγορση, με τις ελληνικές αντιπροσωπείες σε όλη την περιοχή να είναι σε διαρκή επαφή με τις κυβερνήσεις των κρατών. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκαλεί ο Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας.

Πάντως χθες ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η περιοχή και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

Σε επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, την κατάσταση εξέτασε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος, υπενθυμίζεται, διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ προκειμένου να επιστρέψει τη Κυριακή στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για την επίσημη παρέλαση αφιερωμένη στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν έχουν μεταβληθεί τα συνήθη πρωτόκολλα ετοιμότητας. Ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τους Ελληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή σε αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη φρεγάτα «Υδρα» που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα, στη φρεγάτα «Λήμνος» που πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL), στην πυροβολαρχία «Patriot» που είναι ανεπτυγμένη στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας για την προστασία κρίσιμων υποδομών και με τους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ιορδανία στο πλαίσιο μιας σημαντικής διασυμμαχικής συνεργασίας. Ολες αυτές οι δυνάμεις προφανώς δεν ενεπλάκησαν σε κάποια από τις αναχαιτίσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή, ωστόσο βρίσκονταν και παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με την Αθήνα, αλλά και τους δυτικούς συντονιστές και συμμάχους στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή