Δένδιας: Δρομολογείται η δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου αλά Ισραήλ

Δένδιας: Δρομολογείται η δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου αλά Ισραήλ

Τι ανέφερε ο υπουργός για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την αντίδραση της Αγκυρας στα θαλάσσια πάρκα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο, όπως το ισραηλινό «iron dome», εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

Αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η Ελλάδα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε τα εξής: «Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου».

«Οταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο, δεν περιμένεις τίποτα καλό», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».

Για τη δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου

Επιπλέον, ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αναχαίτισε την επίθεση του Ιράν, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης».

«Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».

Ανέφερε μάλιστα ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.

«Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Στην ερώτηση για το αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας προβλέπουν στήριξη τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, […] αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Για τα θαλάσσια πάρκα

Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό.

«Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. «Της αρέσουν καλώς, δεν της αρέσουν καλώς».

Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η Ελλάδα θα το ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT