Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι

Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι

Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται «για πρώτη φορά το ελληνόφωνο τραγούδι ως αναγκαίο προστατευόμενο αγαθό στο πλαίσιο της άυλης κληρονομιάς», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία της ελληνικής γλώσσας.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι «η διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας και η ποικιλομορφία της είναι δεδομένη και περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη λόγω των νέων συνθηκών».

«Πλέγμα προστασίας» στο ελληνόφωνο τραγούδι

Οπως υπογράμμισε, η σύσταση των δύο οργάνων που δημιουργούνται με το νομοσχέδιο, αποτέλεσε εισήγηση των εμπειρογνωμόνων. Μιλώντας για το ελληνόφωνο τραγούδι, η υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για δημιουργία ενός «πλέγματος προστασίας».

«Μέλημα και πρόθεσή μας είναι η αναβάθμιση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς το θεσμικό του πλαίσιο είναι πολλών ετών, γιατί νοιαζόμαστε και αγαπάμε τους δημιουργούς», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο «δεν αλλάζουν, ούτε αλλοιώνονται οι βασικοί νόμοι περί προστασίας πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, το ύψος ή ο τρόπος είσπραξης αυτών των δικαιωμάτων».

«Συνεργαστήκαμε με τους δημιουργούς»

Σύμφωνα με την υπουργό, με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται «για πρώτη φορά το ελληνόφωνο τραγούδι ως αναγκαίο προστατευόμενο αγαθό στο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προστασία δεν γίνεται σε βάρος της ελευθερίας άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας. Τα κίνητρα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Δεν εμποδίζεται η ελευθερία επιλογής στους οπτικοακουστικούς παραγωγούς ή στον τουριστικό κλάδο, είναι όμως θεμιτή και εντός κοινοτικού δικαίου η ενίσχυση με σταθμίσεις των Ελλήνων δημιουργών και των δημιουργημάτων τους».

Τέλος, η κ. Μενδώνη έκανε λόγο «για ημέρα χαράς», καθώς, όπως υποστήριξε «στο υπουργείο εργαστήκαμε πολύ για να αναγνωριστεί ένας ολόκληρος κλάδος, των δημιουργών και ερμηνευτών και η συνεισφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό. Είμαστε χαρούμενοι γιατί συνεργαστήκαμε με τους δημιουργούς. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ελληνικής Πολιτείας στα όσα προσφέρουν οι δημιουργοί καθημερινά στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό και δικαιωματικά τους ανήκουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή