Εντός και Εκτός: Το πάρτι του Νότη στους Δελφούς

Εντός και Εκτός: Το πάρτι του Νότη στους Δελφούς

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι ποικίλες εφαρμογές στη ζωή βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης παγκοσμίως. Σ’ αυτή επιχείρησαν να συμμετάσχουν και οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη και αρχεία: μια σχέση συμπληρωματικότητας ή αντιπαλότητας;» και ομιλητές τους Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Τίμο Σελλή, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλη Μάγκλαρη και Αννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Δασκαλάκης του ΜΙΤ εκτίμησε ότι προς το παρόν η τεχνητή νοημοσύνη είναι «μια χύμα εξυπνάδα». «Εχεις έναν βοηθό που είναι πολύ γρήγορος, πάρα πολύ έξυπνος αλλά όχι αξιόπιστος», είπε. Ο καθηγητής Τίμος Σελλής, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» σημείωσε σχετικά πως «δεν θα μπορούσε ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη να είναι αντίπαλος οποιουδήποτε, γιατί είναι αποτέλεσμα δικής μας δουλειάς». Η συζήτηση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έπειτα από απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού, προκάλεσε –όπως ήταν αναμενόμενο– την αντίδραση της Σερβίας. Το αίτημα υπερψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές, ωστόσο εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η απόφαση από το συμβούλιο υπουργών του οργανισμού στις 16 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά η κοινοβουλευτική συνέλευση ενέκρινε το πόρισμα της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, στο οποίο το Κόσοβο εμφα-νίστηκε να πληροί τις απαραί-τητες προϋποθέσεις. Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μίλος Βούτσεβιτς, μίλησε για «φεστιβάλ υποκρισίας», κάνοντας λόγο για καταπάτηση βασικών αρχών λειτουργίας του οργανισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σημείωσε ότι τα τελευταία 11 χρόνια η Πρίστινα «αρνείται να σχηματίσει την Ενωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής της υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης». Ουσιαστικά η θετική στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης προεξοφλήθηκε προ ενός μηνός, όταν η Πρίστινα «ξεμπλόκαρε» την παραχώρηση 24 εκταρίων στην ορθόδοξη μονή Βισόκι Ντετσάνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη δική του παρέμβαση έλαβε αποστάσεις από την εισήγηση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, λέγοντας ότι η παραχώρηση των εκτάσεων στη μονή Βισόκι Ντετσάνι, δεν είναι αρκετή από μόνη της ώστε το Κόσοβο να λάβει πρόσκληση συμμετοχής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Το πάρτι του Νότη στους Δελφούς-1Η συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη (φωτογραφία) στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., υπό τη μορφή της αντανάκλασής της στην εσωτερική πολιτική σκηνή, έχει ήδη συζητηθεί πολύ. Και φυσικά, με δεδομένη την κομβική σημασία της στα ευρύτερα συμφέροντα του Ελληνισμού, θα συνεχίσει να συζητείται. Με ενδιαφέρον αναμένεται πώς μπορεί να επηρεαστεί η κατάσταση του κ. Μπελέρη, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος ενόψει της δίκης του. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, αντιμετωπίζει ένα δίλημμα ως προς τη δίκη του κ. Μπελέρη σε δεύτερο βαθμό. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί στα Τίρανα, αν είναι περισσότερο ωφέλιμο για τα αλβανικά συμφέροντα η δίκη να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση εκλογής του κ. Μπελέρη στη θέση του ευρωβουλευτή, η διαδικασία επιβεβαίωσης της αποδοχής θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, οπότε υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για τις αποφάσεις του κ. Ράμα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Δελφοί, όπου διεξήχθη με χαρακτηριστική επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παρών, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, ήταν και ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης. Οπως με πληροφόρησαν, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έγινε ένα πάρτι με πολλούς προσκεκλημένους σε ένα οίκημα που ανήκει στον πρώην υπουργό (στους Δελφούς και όχι στη γειτονική Αράχωβα), ο οποίος αυτή την εποχή έχει άπλετο χρόνο να μοιράζεται τις πλούσιες εμπειρίες του από την πολιτική. Δεν ξέρω αν πέρασε από το πάρτι και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εθεάθη (πεζός) στο μποτιλιάρισμα του κεντρικού δρόμου της Αράχωβας, προκειμένου να προλάβει όλες τις νυχτερινές συνάξεις.

H ATAKA

Η Επιτροπή ∆εοντολογίας της Βουλής εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος κατηγορείται ότι εν κρυπτώ, δηλαδή με κρυφό λογαριασμό στην πλατφόρμα «Χ», καθύβριζε τον πατέρα του Κωνσταντίνου Φλώρου, ανεξάρτητου βουλευτή, που νωρίτερα ανήκε στην Ελληνική Λύση. Ο Κώστας Χήτας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης στην επιτροπή, διεμήνυσε ότι ο κ. Βελόπουλος δεν είναι το «τρολ» πίσω από τον λογαριασμό στο «X», ως εκ τούτου δεν έχει κανένα πρόβλημα να αρθεί η ασυλία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή