Η Αγκυρα επιστρέφει στη ρητορική έντασης

Η Αγκυρα επιστρέφει στη ρητορική έντασης

Επίθεση της Αγκυρας στην Αθήνα για υπονόμευση των διμερών σχέσεων

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη» θαλασσίου πάρκου στο Αιγαίο είπε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας τις σχετικές εξαγγελίες της Αθήνας. Ο κ. Τσελίκ παρουσιάζει τις εξαγγελίες ως «σαμποτάζ» της Αθήνας στη διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις περιγράφει ως περιπλοκή της καλής ατμόσφαιρας που επικράτησε στην τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επιστροφή στη ρητορική της έντασης

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αισθητή ρητορική κλιμάκωσης προχώρησε χθες η Αγκυρα, με αφορμή την υπόθεση των θαλασσίων πάρκων που προαναγγέλθηκε από την Αθήνα ότι θα ανακηρυχθούν στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Our Ocean», ουσιαστικά απειλώντας ότι δεν θα επιτρέψει την υλοποίησή τους. «Εκτιμάμε ότι η ανακήρυξη των θαλασσίων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς επίσπευσης», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να μην εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας και να μην κάνει «βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση». «Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη των θαλασσίων πάρκων», είπε ο κ. Τσελίκ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για την Ελλάδα ότι «θα ενεργήσουν με κοινή λογική και θα ενισχύουμε τη βούλησή μας για τη συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης». Ο κ. Τσελίκ περιέγραψε τις εξαγγελίες της Αθήνας ως περιπλοκή της καλής ατμόσφαιρας που επικράτησε στην τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η παρέμβαση του κ. Τσελίκ καταγράφηκε χθες, μια εβδομάδα μετά την αρχική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για νησιά «ακαθόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν δέκα μήνες μετά την ανάθεση των Ευρωπαίων ηγετών στην Κομισιόν να συντάξει ειδική έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλήθηκαν να απαντήσουν χθες για το πώς θα προχωρήσει η σχέση του «μπλοκ» με την Αγκυρα, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση για τη νέα στρατηγική σχέση με την Τουρκία –στη βάση της σχετικής έκθεσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ του περασμένου Νοεμβρίου– απασχόλησε έως αργά χθες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, καθώς οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών δεν είχαν καταλήξει στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, πριν από την έναρξή του.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, εμμέσως απείλησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα θαλάσσια πάρκα που έχει εξαγγείλει η Ελλάδα.

Εδώ και εβδομάδες διεξάγονταν διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για το πόσο «θετικό» θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που θα στείλει η Ε.Ε. προς την Αγκυρα, που ζητούν εδώ και καιρό συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία που επιδίωκε να διεξαχθεί συζήτηση από το προηγούμενο συμβούλιο του Μαρτίου, ενώ στην ίδια «γραμμή» Ρώμη και Μαδρίτη πίεζαν να συμπεριληφθεί κάτι «χειροπιαστό», σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Η Λευκωσία, ωστόσο, πίεζε έως την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να υπάρχει συγκεκριμένη σύνδεση της αιρεσιμότητας με πρόοδο σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα ήταν σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τον τελευταίο λόγο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα έχουν τα κράτη-μέλη και όχι η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων ανέφερε πάντως ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στους μόνιμους αντιπροσώπους (Coreper) να προωθήσουν τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις του κοινού ανακοινωθέντος (του Μπορέλ), σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο και με την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Για την Αθήνα, εξάλλου, ήταν σημαντικό στο κείμενο των συμπερασμάτων να επιτευχθεί ισορροπία, να καταγράφονται δηλαδή τα θετικά βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον η τουρκική πλευρά θα δείχνει διάθεση συνεργασίας. Στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων γινόταν πάντως ειδική αναφορά στην ανάγκη επίδειξης εποικοδομητικής συνεργασίας και από την πλευρά της Τουρκίας σε όλους τους τομείς, που καταγράφει η έκθεση Μπορέλ, ενώ υπάρχει παράλληλα ειδική σύνδεση και με την επανέναρξη και πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Να αποτραπεί μια περιφερειακή σύγκρουση»

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενος το απόγευμα στη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε «η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση», τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη στήριξή του στο Ισραήλ, εκφράζοντας «την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν», προσθέτοντας πως θα κάνουμε «ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, «μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προφανώς η κατάσταση στον Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

Παρέμβαση του πρωθυπουργού, που συμμετείχε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, για την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση για Τουρκία

Στη συζήτηση που αφορά την Τουρκία, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης, κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως «θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, την έκθεση προόδου την οποία έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δηλώνοντας «προς το παρόν ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια». Στο ίδιο μήκος κύματος συμπλήρωσε πως «σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού, με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή