Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα

Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα

«Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας στη δημιουργία θαλάσσιων περιβαλλοντικών πάρκων στο Αιγαίο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 13 Μαΐου προγραμματίστηκε η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης, αφού επιβεβαίωσε την ημερομηνία, αναφέρθηκε στην αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μου προκαλεί και εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα».

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας, ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχει ικανοποίηση, καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα», πρόσθεσε.

«Ικανοποιητικά τα συμπεράσματα»

Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε. 

Για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι ως προς τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής δόθηκε έμφαση στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», επισήμανε, ενώ αναφερθείς στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, παρατήρησε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του, έναντι του Ισραήλ».

Ο συμβολισμός της υποψηφιότητας Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για την υποψηφιότητα Μπελέρη, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για συγκεκριμένες υποψηφιότητες», αλλά η εν λόγω «έχει αυταπόδεικτα βαρύ συμβολισμό».

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε την αναντιστοιχία μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και της εικόνας της γενικότερα και της κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες. «Αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια, που επιμένει, για αυτό οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε, εκτιμώντας ότι τα τελευταία στοιχεία από τον πληθωρισμό των τροφίμων είναι ενθαρρυντικά.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και να διορθώνει αδικίες και αναφέρθηκε στο επίδομα μητρότητας, η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε σήμερα. 

Για την ενιαία εποπτεία της ευρωπαϊκής αγοράς, είπε ότι είναι μία συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για το ευρωομόλογο για την άμυνα τόνισε ότι «είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης» και πως η Ελλάδα στηρίζει ένα τέτοιο εργαλείο.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε επίσης στην κοινή γραμμή των ηγετών της Ε.Ε. για κίνδυνο απόπειρας παρέμβασης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν ξένες δυνάμεις που θέλουν να παρέμβουν στις εκλογές». Κι έκανε έκκληση στους πολίτες «να είναι υποψιασμένοι, να μη δέχονται ό,τι κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή