Εντός και Εκτός: Ούτε κολυμπηθρόξυλο…

Εντός και Εκτός: Ούτε κολυμπηθρόξυλο…

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οπως είναι γνωστό σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει κρατικό συμφέρον, στις επιλογές για τις διεθνείς σχέσεις ταμπού δεν υπάρχουν, ούτε και ψευτοϊστορικές βεβαιότητες. Ετσι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τηλεφώνησε στον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγεφ, τον ενημέρωσε για τις πιέσεις που δέχεται το Βελιγράδι και ζήτησε την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Αλίγεφ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας, υποσχόμενος ότι δεν προτίθεται να αλλάξει στάση. Η στάση του Μπακού συνδέεται, βέβαια, με την προφανή σύνδεση που βλέπουν οι Αζέροι ανάμεσα στο Κόσοβο και το Καραμπάχ. Τώρα, στο ερώτημα πώς γίνεται μια μικρή χώρα που δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα το διεθνές περιβάλλον, οι απαντήσεις είναι πολλές και δεν είναι όλες ευχάριστες.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι και στην Αθήνα γίνεται πια μια προσπάθεια αντίληψης του νέου κόσμου, παρά τις εγγενείς δυσκολίες που υπάρχουν. Δηλαδή την εξής μία: τον εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, λόγω του οποίου ακόμη και αν ήθελαν η ελληνική διπλωματία να έχει καθοριστική παρουσία σε όλο τον ανερχόμενο κόσμο, απλώς δεν θα μπορούσαν. Πάντως η Σερβία και το Αζερμπαϊτζάν είναι δύο παραδείγματα χωρών με τις οποίες η Ελλάδα, για πολλούς και διαφόρους λόγους, θα μπορούσε να είχε πολύ καλύτερες και λειτουργικές σχέσεις από αυτές που διατηρεί σήμερα. Η προσπάθεια λίγων υψηλόβαθμων και ικανών διπλωματών δεν μπορεί να είναι πάντα αποτελεσματική, αν τις επαφές δεν ακολουθούν και πράξεις. Σε κάθε περίπτωση, με τα Βαλκάνια να βρίσκονται ξανά σε κρίσιμη καμπή και την περιοχή από τον Καύκασο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα να είναι διάστικτη από κρίσεις που ανά πάσα στιγμή είναι πιθανόν να διαχυθούν, η επανάπαυση σε «αυτά που ξέραμε» μια φορά κι έναν καιρό δεν βοηθάει τα εθνικά συμφέροντα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Ούτε κολυμπηθρόξυλο…-1Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας (φωτογραφία) βρέθηκε χθες στην Ορεστιάδα, όπου έγινε μια τελετή για τη θεμελίωση συγκροτήματος κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη «κορδέλα» που κόβεται στο πλαίσιο της έναρξης του οικιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και έχει ως προφανή σκοπό να παρέχει στέγη κυρίως στα χαμηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, όπως ολόκληρη η κοινωνία, αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Πανελλαδικά, η άνοδος του τουρισμού και η ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη στέγης, η οποία μισθώνεται σε επισκέπτες (τύπου Airbnb), ασκούν πίεση και στον στρατό, ιδιαίτερα καθώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μετατίθενται ανά την επικράτεια στο πλαίσιο της υπηρεσίας τους. Χθες εγκαινιάστηκαν 13 διαμερίσματα, ωστόσο στην πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπεται προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 702 διαμερισμάτων και 54 συγκροτημάτων σε 5 πόλεις της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιά του Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελλόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος). Από αυτά τα οικήματα, το 15% θα διατίθεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους στρατιωτικούς στην προσπάθεια εξεύρεσης κατοικίας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ελευσίνα, όπου τις τελευταίες ημέρες εδρεύουν στην αεροπορική βάση αμερικανικά C-130J, με τα οποία οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκπαιδεύονται με τους Ελληνες συναδέλφους τους της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) στο πλαίσιο της άσκησης «Stolen Cerberus». Το C-130J αποτελεί έναν από τους πολύ βασικούς στόχους της Αθήνας ως νέο αεροσκάφος που θα προσθέσει μεταφορικές δυνατότητες που λείπουν, καθώς οι παλαιότερες εκδοχές του επιτυχημένου αμερικανικού μεταγωγικού μοντέλου είτε «σαπίζουν» αναμένοντας τη συντήρησή τους, είτε έχουν πια απαξιωθεί. Πέρα από αυτά, πάντως, η Ελλάδα ζήτησε –και έλαβε– παράταση μέχρι τα τέλη Ιουλίου για να απαντήσει στην Επιστολή Αποδοχής της Προσφοράς (LOA) που ήρθε από την Ουάσιγκτον για την αγορά 20 F-35, με τελικό κόστος 3,75 δισ. δολάρια (μετά τις κρατήσεις).

Η ΑΤΑΚΑ

«Μαθαίνω ότι στη βάπτιση του Αλέξη Χαρίτση σχηματίστηκε ένα δρεπάνι κι ένα σφυρί», είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπαίνοντας και αυτός στον ολισθηρό δρόμο του ειρωνικού σχολιασμού που είχε ανοίξει μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μας περιέγραψε την κολυμπήθρα που βαφτίστηκε ως έμπλεη αγουρέλαιου που σχημάτισε τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά χαμογελώντας και με την αίσθηση ότι πλήττουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος είχε προηγουμένως περιγράψει τη δημιουργία ενός σταυρού από λάδι στη δική του κολυμπήθρα. Οπως το πάνε, δεν θα μείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή