Εντός και Εκτός: Καμία απόκλιση από τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα Κασσελάκη

Εντός και Εκτός: Καμία απόκλιση από τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα Κασσελάκη

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αδιέξοδα υπάρχουν πολλά. Κάποια όμως, λόγω χαμηλού φωτισμού, δεν διακρίνονται παρά μόνο όταν φτάσεις στον τοίχο. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι δύσκολες συζητήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τα νερά του Aρδα, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τους αγρότες του βόρειου Eβρου. Στις 9 Ιουνίου λήγει η συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας, βάσει της οποίας η Σόφια υποχρεούται να αποδεσμεύει κάποια ύδατα προς τον Aρδα και την Ελλάδα. Υπεγράφη το 1964 στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων που υποχρεωνόταν να καταβάλει η Βουλγαρία στην Ελλάδα για την κατοχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντελώς τυχαία, στις 9 Ιουνίου στη Βουλγαρία διεξάγονται όχι μόνο ευρωεκλογές, αλλά και εθνικές εκλογές, η όγδοη κάλπη σε οκτώ χρόνια. Στη Βουλγαρία υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσουν οι «σκληροί» που, μεταξύ άλλων, θεωρούν ότι η συμφωνία για τα νερά του Αρδα πρέπει να ακυρωθεί.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Eτσι, σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων Aσεν Λίτσεβ (Bloomberg Tv Bulgaria) υπογράμμισε ότι «η συμφωνία αυτή λήγει, έχουμε εξοφλήσει τις υποχρεώσεις μας προς την Ελλάδα, αλλά οι Eλληνες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μας αλυσοδέσουν με μια νέα συμφωνία, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, το νερό, ως στρατηγικός πόρος, είναι πλέον και αιτία πολέμων και θα είμαστε υποχρεωμένοι να τους προμηθεύουμε με τέτοιο νερό για πολλά χρόνια ακόμη». Ο πρώην υπουργός προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι εάν μετά τις εκλογές «έχουμε κυβερνώντες που είναι προδότες της πατρίδας τους, αυτοί θα υποχωρήσουν και θα υπογράψουν συνθήκη, η οποία θα υποχρεώνει τη Βουλγαρία να εξάγει φρέσκο νερό στην Ελλάδα, για το οποίο η Βουλγαρία δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον και καμία ανάγκη».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Καμία απόκλιση από τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα Κασσελάκη-1Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία). Επειτα από κάποιες ημέρες ρητορικής έντασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο όπου βρέθηκε, περιέγραψε τις αφίξεις Τούρκων τουριστών ως απόδειξη ότι η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία έχει απτά αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά. Την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλεγε ότι η επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα αποτελεί ανταπόδοση της δικής του στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό στάδιο στις διμερείς σχέσεις. «Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ανταποδοτική. Αυτή η ανταποδοτική επίσκεψη είναι ένα σημαντικό στάδιο. Ετσι σε αυτή τη φάση θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα καλύτερες τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», τόνισε ο κ. Ερντογάν, όπως μας μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, ουσιαστικά αποφεύγοντας να συνεχίσει τη ρητορική κλιμάκωση που προηγήθηκε περί θαλασσίων πάρκων. Το ραντεβού της 13ης Μαΐου παραμένει, λοιπόν, ένα κρίσιμο σημείο στον χρόνο προκειμένου να φανεί πώς μπορεί να εξελιχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τους επόμενους μήνες. Προφανώς, όπως φάνηκε από την υπόθεση των θαλασσίων πάρκων, οι κακοτοπιές δεν είναι και λίγες.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Κόσοβο. Η Ελλάδα «δεν θα υποστηρίξει το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς. Επιπλέον, θέλω να επισημάνω ότι μολονότι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που είχαν τεθεί σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου ως προϋπόθεση, που ήταν η απόδοση περιουσίας σερβικού μοναστηρίου εκπληρώθηκε, δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας». Αυτά είπε χθες (ρ/σ «Κανάλι Ενα 90,2») ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκόβοντας οποιαδήποτε συζήτηση για έγκριση ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την Ελλάδα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα, τα δικαιώματα κάθε πολίτη θα υπάρχει μηδενική ανοχή», ήταν το χθεσινό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη μετά τον «αποκεφαλισμό» Παπανώτα. Χθες, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε και τις πέντε προσωπικές επιλογές του για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, εν προκειμένω τη Μέλπω Λεκατσά (συνταξιούχος φαρμακοποιός), τη Δέσποινα Σίνου (επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου), τη Βιολέτα Κόρδατζη (μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού), τον Βασίλη Παπαλαζάρου (μεταδιδακτορικός ερευνητής – βιολόγος) και τη Λυδία Βενέρη (δικηγόρος – διεθνολόγος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή