Εντός και Εκτός: Η Αθήνα δεν δίνει Patriot και S-300

Εντός και Εκτός: Η Αθήνα δεν δίνει Patriot και S-300

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τη χθεσινή Ημέρα της Γης επέλεξε ο Πέτρος Κόκκαλης προκειμένου να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τον συνδυασμό Κόσμος. Ως επικεφαλής, ο κ. Κόκκαλης είναι βεβαίως υποψήφιος. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ψηφοδέλτιο δεν καταρτίστηκε με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα και τη θητεία σε κομματικούς μηχανισμούς. «Στο ευρωψηφοδέλτιο του Κόσμου συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν δείξει τις ικανότητές τους στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στα πράσινα κινήματα, στην αυτοδιοίκηση, στον επαγγελματικό στίβο». Οι υποψήφιοι προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας και στη μεγάλη πλειονότητά τους έχουν στο βιογραφικό τους δράσεις που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η αεράμυνα της Ουκρανίας έλαβε και ελληνική διάσταση, μετά το δημοσίευμα των Financial Times περί πιέσεων που ασκούνται στην Αθήνα και τη Μαδρίτη προκειμένου να αποστείλουν τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot ή S-300 που μπορεί να διαθέτουν Ελλάδα και Ισπανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση που να διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας μας», ενώ κατέστη σαφές και πως ουδεμία πίεση έφθασε στην Αθήνα σε επίπεδο πρωθυπουργού. Αλλωστε, οι ουκρανικές ανάγκες είναι γνωστές, οι πιέσεις ακόμη πιο γνωστές, όπως, όμως, γνωστοί είναι και οι όροι που έχει βάλει η Αθήνα και αποκαλύφθηκαν από την «Κ», ήτοι αντικατάσταση των τριών συστοιχιών S-300 με μία Patriot. Πάντως χθες, στο συμβούλιο υπουργών υπό τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι η κατά κεφαλήν πρώτη χώρα στη χορήγηση πυρομαχικών για τη χρήση του πυροβολικού προς την Ουκρανία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Η Αθήνα δεν δίνει Patriot και S-300-1Οπως είναι ευρέως γνωστό, η επίσημη Εκκλησία διατύπωσε από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν να επιτραπεί να μετατραπούν οι ναοί της χώρας σε πεδία αυτοδικίας και βίαιων επιθέσεων με αφορμή το εν λόγω νομοθέτημα, ιδιαίτερα λίγες ημέρες πριν από την κατεξοχήν εορτή της αγάπης, το Πάσχα, ούτε ότι θα εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, καθώς βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο. Ή τουλάχιστον αυτός είναι ο ευσεβής πόθος, αν προτιμάτε. Ετσι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος (φωτογραφία), στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκε μέσα σε εκκλησία η βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελική Δεληκάρη από υποψήφια βουλευτή της Νίκης, η οποία τη χαστούκισε, έσπευσε χθες να τραβήξει διαχωριστική γραμμή καταδικάζοντας τις επιθέσεις κατά πολιτικών. «Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή. Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δεν φεύγει από τις θέσεις της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος. Οπως είναι γνωστό, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μπορεί να παραινεί, ωστόσο η ευθύνη του δεν βγαίνει από τα όρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σε άλλες μητροπόλεις, ακόμη και εντός λεκανοπεδίου, μπορεί οι επίσκοποι να δίνουν άλλη γραμμή.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η συζήτηση αυτή συνεχίστηκε χθες και εντός Βουλής κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, εισηγητής της Νίκης, ουσιαστικά πήγε να καλύψει τη βιαιοπραγία κατά της βουλευτού της Ν.Δ. «Γίνονται επεισόδια μεταξύ των νεαρών, γιατί έχει θιγεί, πραγματικά, το κοινό αίσθημα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε σημειώνοντας ότι «όταν παραβιάζεται και όταν φιμώνεται η συντριπτικότατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού –όπως συνηθίζετε να κάνετε στα τελευταία νομοσχέδια– θα έχουμε τέτοια πράγματα. Ακόμη είδαμε και μέσα στην εκκλησία πιστοί να αρχίζουν να μοιράζουν σφαλιάρες. Συγκεντρωθείτε, θα δούμε και χειρότερα με αυτά που κάνετε». Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη δεν άφησε την ευκαιρία και ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο να καταδικάσει το γεγονός.

Η ΑΤΑΚΑ

Οπως ήταν λογικό, η καταδίκη του κ. Παπαδόπουλου ήρθε με υποσημείωση. «Βεβαίως και καταδικάζουμε τη βία, αλλά ποιος την προκαλεί τη βία;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια απέφυγε την ουσία της ερώτησης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ν.Δ. θα υποστεί πανωλεθρία από αυτά τα πράγματα, τα καμώματά της, γιατί έβαλε την “προβιά” του πατριώτη και του χριστιανού, και τολμάτε και πάτε και στις εκκλησίες και σας χλευάζουν και ακόμη πηγαίνετε». Αν αυτό δεν είναι κεκαλυμμένη παραίνεση σε βιαιοπραγία, τότε τι είναι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή