Ελληνοτουρκικά: Συζήτηση για τα ΜΟΕ και το ’25

Ελληνοτουρκικά: Συζήτηση για τα ΜΟΕ και το ’25

Τι συμφώνησαν η ελληνική και η τουρκική αντιπροσωπεία χθες στην Αθήνα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική συνέχισης των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και το 2025 αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική εξέλιξη στον τελευταίο γύρο, ο οποίος διεξήχθη χθες στην Αθήνα. Οι δύο αντιπροσωπείες, υπό τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ (με τους οποίους είχε σύντομη εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας), κινήθηκαν εντός του πλαισίου το οποίο έχει οριστεί από το 2010. Οι δύο αντιπροσωπείες, στις οποίες συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, συζήτησαν για την υλοποίηση των ΜΟΕ μέχρι αυτή τη στιγμή, ενώ έγινε και εξέταση όσων έχουν δρομολογηθεί για το 2025. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στα Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές. Συγκεκριμένα, στις 16 και 17 Απριλίου ο Ελληνας διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Εβρου πραγματοποίησε επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

Και στις 18 και 19 Απριλίου ο Τούρκος διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, επισκέφθηκε την ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες. Ανάλογες επαφές θα συνεχιστούν σε επίπεδο παραμεθορίου και δη Εβρου. Επίσης, μια και προβλέπονται από τα ΜΟΕ, οι ανταλλαγές επισκέψεων μπορούν να φτάσουν έως ένα επίπεδο (εν ολίγοις οι αρχηγοί των κλάδων δεν πρόκειται να συναντηθούν, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση), ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείεται στο μέλλον κάποια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγών Στόλου ή Τακτικής Αεροπορίας. Στη χθεσινή συνάντηση τέθηκαν και ζητήματα άμεσης επαφής ανάμεσα σε στρατιωτικούς σε θέματα εκτός στενά οριζόμενης υπηρεσίας, όπως είναι οι διάφορες αθλητικές διοργανώσεις σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, ελληνικών και τουρκικών. Μάλιστα αποφασίστηκε να προστεθούν κάποια αθλήματα σε όσα ήδη υπάρχουν.

Η στρατιωτική διάσταση του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα έχει μεγάλη συμβολική αξία, αν και στο ουσιαστικό σκέλος τα προβλήματα παραμένουν, όπως καταδεικνύουν οι τουρκικές NAVTEX και NOTAM.

Είναι προφανές ότι η στρατιωτική διάσταση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχει μεγάλη συμβολική αξία, αν και στο ουσιαστικό σκέλος τα προβλήματα παραμένουν, καθώς οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να εκδίδουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους στη θάλασσα και τον αέρα (NAVTEX, NOTAM) κατά το δοκούν. Οπως συνέβη και χθες, όταν ένα αεροσκάφος ATR-72 παραβίασε τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο νατοϊκής συνεκπαίδευσης με Ισπανούς, ακριβώς διότι η Αγκυρα διαφωνεί παγίως με την ευθύνη έκδοσης NOTAM σε μεγάλο τμήμα του Αιγαίου.

Στην Κωνσταντινούπολη

Την ερχόμενη Παρασκευή οι ελληνοτουρκικές επαφές θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα επισκεφθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, με αντικείμενο την αποκαλούμενη θετική ατζέντα. Ουσιαστικά, εκτός απροόπτου, πρόκειται για την τελευταία ελληνοτουρκική επαφή προ της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο ηγετών, που θα γίνει στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ουσιαστικά θα εξετάσουν την πρόοδο όσων έχουν συζητηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σε διάφορα επίπεδα. Πάντως η Αγκυρα στην παρούσα φάση είναι στραμμένη σε όσα συμβαίνουν στα ανατολικά της, όπως φαίνεται από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Βαγδάτη και, κυρίως, από τον πρωτεύοντα ρόλο που έχει καταλάβει στην τουρκική διπλωματία η σύγκρουση με το Ισραήλ και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή