Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τους κανόνες διαχείρισης εναέριου χώρου

Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τους κανόνες διαχείρισης εναέριου χώρου

Τονίζει πως η χώρα μας δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των διαδικασιών πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN) στους ελληνικούς αερολιμένες

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασία επί παραβάσει εκκινεί η Κομισιόν για την Ελλάδα αποστέλλοντας επίσημη προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα [INFR (2024)2014], καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των διαδικασιών πλοήγησης βάσει επιδόσεων(PBN) στους ελληνικούς αερολιμένες, όπως απαιτείται από τους εκτελεστικούς κανονισμούς της Επιτροπής (ΕΕ) 2018/1048 και 2018/1139, ούτε ολοκλήρωσε το σχέδιο διορθωτικών μέτρων, που συμφωνήθηκε με τον Οργανισμό Ασφάλειας της αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EASA).

Η διαδικασία βελτίωσης των διαδρομών των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και των αντίστοιχων διαδικασιών προσέγγισης με τα σχετικά όργανα, η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κυκλοφορίας/αεροναυτιλίας (ATM/ANS) με τη χρήση πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN) μπορεί να αποφέρει οφέλη για την ασφάλεια, τη χωρητικότητα, το περιβάλλον και την οικονομική αποδοτικότητα, σημειώνει η Κομισιόν.

Για τον λόγο αυτό στέλνει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, όπως και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία δίνοντας περιθώριο δύο μηνών στις αρμόδιες αρχές για να απαντήσουν στην έκκληση της Κομισιόν να ευθυγραμμιστούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού (Single European Sky) και της διαχείρισης του εναέριου χώρου.

Σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, ενδεχομένως να αποφασίσει να προχωρήσει σε αιτιολογημένη γνώμη και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή