Κομισιόν: Στο στόχαστρο Ελλάδα και Κύπρος για την καταπολέμηση υποθέσεων μαύρου χρήματος

Κομισιόν: Στο στόχαστρο Ελλάδα και Κύπρος για την καταπολέμηση υποθέσεων μαύρου χρήματος

H Κομισιόν εκτιμά ότι δεν ευθυγραμμίστηκε η εθνική νομοθεσία των δύο χωρών με την οδηγία για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Eνωσης μέσω του ποινικού δικαίου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποιεί η Κομισιόν δύο κράτη-μέλη, Ελλάδα και Κύπρο, για το γεγονός ότι δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης κατά του προϋπολογισμού της, ειδικά όσον αφορά τον ορισμό και τις ευθύνες νομικών προσώπων, καθώς και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς εκτιμά ότι δεν ευθυγραμμίστηκε η εθνική νομοθεσία τους με την οδηγία για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Eνωσης μέσω του ποινικού δικαίου (οδηγία PIF).

Οι εν λόγω κανόνες εναρμονίζουν τους ορισμούς, τις κυρώσεις και τις προθεσμίες παραγραφής των ποινικών αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε., και αποτελούν τη βάση για τις εργασίες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας (EPPO).

Oπως υπενθυμίζει, η Κομισιόν είχε αποστείλει ήδη σχετική προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021 και στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την έκδοση της αιτιολογημένης γνώμης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν περιθώριο δύο μηνών, ώστε να απαντήσουν ή να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που καταγράφονται.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει παραπομπή των δύο κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT