Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Μήνυμα «συνεργασίας» από το Δήλεσι

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Μήνυμα «συνεργασίας» από το Δήλεσι

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η συνεργασία κυβέρνησης – Εκκλησίας «στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιο ήταν και παραμένει εξαιρετικά στενή» έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή επίσκεψή του με τον Αρχιεπίσκοπο σε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος είχε προηγουμένως λάβει καθαρές αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, στις οποίες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε προτρέψει να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι έχουν ψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Τι είπαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος 

Κατά την άφιξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω, Μακαριώτατε, να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για το σπουδαίο κοινωνικό σας έργο. Επισκεπτόμενος σήμερα τρεις δομές οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής και καθώς μπαίνουμε στη Μ. Εβδομάδα, νομίζω ότι τα λόγια σας, πως πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό, αντηχούν σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ» και πρόσθεσε:

«Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η συνεργασία μας στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιό της, ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή».

«Θέλω να τονίσω ότι εδώ όλοι όσοι εργάζονται καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να συμπαρασταθούν στα παιδάκια μας εκείνα και στις οικογένειές τους με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

«Ηρθε σήμερα ο πρωθυπουργός μας να σας δει, να του πείτε ότι είστε καλά και ότι τώρα που θα κλείσει το σχολείο και θα γιορτάσουμε το Πάσχα όλοι μαζί, θα γίνετε πιο καλά παιδιά κι έτσι θα ξαναρθείτε πάλι για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Γίνεται μία καλή προσπάθεια, οι γονείς είναι αρκετά ευχαριστημένοι.

Εγώ πάλι και οι συνεργάτες μας είμαστε ευχαριστημένοι για την προσφορά στις οικογένειες, αλλά και στα παιδιά μας αυτά καθαυτά. Και θα θέλαμε κι άλλα τέτοια σχολεία αλλά, το λέγαμε και χθες, ζητάμε μια καλή συνεργασία, ώστε από κοινού και Εκκλησία και Πολιτεία να μπορούμε να κάνουμε τέτοια έργα και να τα καμαρώνουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε και σήμερα κοντά μας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο»

Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός, ήταν το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει «χριστιανόμετρο». 

Οι δηλώσεις Ιερώνυμου:

«Η Εκκλησία μάς καλεί όλους, για ποιο λόγο; Ο ένας να αγαπάει τον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον και να προσπαθεί να κάνει αγώνα μαζί και με τους άλλους. Τώρα ποιος είναι αυτός ο αγώνας; Από εδώ κρίνεται το τι πιστεύει. Πού αποβλέπει, τι θέλει. Αυτή είναι και η διαφορά μας πολλές φορές. Αυτός που αποβλέπει στο δικό του συμφέρον βλέπει τα πράγματα κατά τη δική του άποψη, και σε αυτούς είμαστε και εμείς πολλές φορές. Αλλά υπάρχει ο λόγος του Θεού, υπάρχει η Εκκλησία η οποία λέει: Δεν κάνω διακρίσεις. Και ο αμαρτωλός, και αυτός που φταίει, και αυτός που αγωνίζεται είναι δικό μου παιδί. Πρέπει, λοιπόν, να το καταλάβουμε ότι υπάρχει μια διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός, αλλιώς τα βλέπει ο πιστός, αλλιώς τα βλέπει αυτός που δεν πιστεύει τίποτα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις και ο καθένας τα βλέπει από την πλευρά του.

Για το αν υπάρχει χριστιανόμετρο, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο η αγάπη και η συνεργασία. «Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Πολλά πράγματα είναι που μας χωρίζουν, αλλά κοιτάμε πώς μπορούμε από αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά», ανέφερε.

«Δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο. Ας μου τα πει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός. Κοιτάω αυτό που λέει το Ευαγγέλιο», συμπλήρωσε. 

Δύο γραμμές στην Ελληνική Λύση

Πάντως, δύο διαφορετικές γραμμές εκφράστηκαν από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Ο Κυριάκος Βελόπουλος σε τοποθέτησή του ανέφερε ότι συμφωνεί με όσα είπε και έκανε λόγο για «παραποίηση» της δικής του δήλωσης στη Βουλή. Βέβαια, άφησε και αιχμές αναφέροντας ότι «κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο ούτε στην ιεραρχία, όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εργαλειοποίηση της δήλωσης Ιερώνυμου.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Βουλή, Κωνσταντίνος Χήτας, επιτέθηκε κατά μέτωπο στον Αρχιεπίσκοπο:

«Διαβάσαμε κάποιες δηλώσεις και νομίζαμε ότι τις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Δυστυχώς, είδαμε ότι τις έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας:

«Δεν θα έκανε τέτοια δήλωση ο Χριστόδουλος. Προεκλογικά, ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο. Να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Μητσοτάκη ο Ιερώνυμος».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή