«Προλαμβάνω»: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους

«Προλαμβάνω»: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους

Τέσσερα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω» παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόκειται για προγράμματα δωρεάν εξετάσεων –για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους– για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη, είπε ότι με τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου γίνεται η μετάβαση από το μοντέλο της θεραπείας ασθενειών, σε αυτό της διατήρησης της υγείας των πολιτών. 

Οπως σημειώθηκε στην παρουσίαση, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιείται στη χώρα.

Η «ακτινογραφία» της δράσης

Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, με 20.000 θετικά ευρήματα και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Περιλαμβάνει, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής στο πρόγραμμα από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες υιοθετεί και η Ελλάδα.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση που αφορά τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν από 13 Μαΐου και θα αφορούν τις γυναίκες 21 έως 65 ετών. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί 100% και το πρώτο βήμα είναι ο εμβολιασμός. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών έως το τέλος του 2025.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική πρόληψης άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να ξεκινήσει η αποστολή sms για τη διανομή δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση.

Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα αφορά ηλικίες από 30 έως 70 ετών.

Στην εκδήλωση παρουσίασης παρέστη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε «συγκινημένος που ένα όραμα ετών γίνεται πράξη».

«Η πρόληψη για δεκαετίες ήταν ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας και όμως όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές» τόνισε παρατηρώντας πως πολύ συχνά ο φόβος αποτρέπει τους πολίτες από το να κάνουν μία τυπική εξέταση. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν sms για μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» να μην αμελήσουν τις εξετάσεις.

«Απαραίτητες παρεμβάσεις για το αλκοόλ, το κάπνισμα, την παχυσαρκία»

«Εχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε με όλα τα προγράμματα που σχετίζονται με την πρόληψη, αλλά και να μιλήσουμε για τη δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν την άθληση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία. Μπορούμε όλα αυτά να τα αλλάξουμε».

Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για ένα «γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων», υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται στην αφετηρία της «κοστίζει λιγότερο». 

Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν sms για προληπτικό έλεγχο να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρόληψης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου μίλησε για το ψηφιακό πρόγραμμα που στηρίζει αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, ενώ αναφέρθηκε στη «μεγάλη αλλαγή» που συντελέστηκε κατά την πανδημία, που στάλθηκαν εκατομμύρια sms για εμβολιασμό.

Οπως είπε, αυτό το σύστημα θα αξιοποιήσουν και για το πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων, και το μήνυμα θα φθάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ακολουθούν και άλλα προγράμματα

Η κ. Αγαπηδάκη μίλησε και για άλλα προγράμματα πρόληψης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

Στην εκδήλωση, τέσσερις ασθενείς με καρκίνο του μαστού μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία τους, υπογραμμίζοντας πως η πρόληψη σώζει ζωές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή