Εντός και Εκτός: Η πρέσβειρα της Ελλάδας στην ορκωμοσία Πούτιν

Εντός και Εκτός: Η πρέσβειρα της Ελλάδας στην ορκωμοσία Πούτιν

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τελικά στην ορκωμοσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρέστη και η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα Κατερίνα Ξαγοράρη. Δεν παρευρέθη μόνη της, αλλά από κοινού με πέντε ακόμα συναδέλφους της πρέσβεις κρατών-μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Κύπρου. Περιττό να ειπωθεί ότι η Αθήνα εν προκειμένω ευθυγραμμίζεται με το Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της Ε.Ε. που τους τελευταίους μήνες έχει επιχειρήσει να αρθρώσει κάτι που θα έμοιαζε με συνεκτική ευρωπαϊκή στάση έναντι της Μόσχας, τόσο ως προς το ουκρανικό όσο, βεβαίως, και ως προς το μέλλον, καθώς η Ρωσία δεν προβλέπεται να… μετατοπιστεί γεωγραφικά ανατολικότερα απ’ ό,τι είναι τώρα. Επί της ουσίας, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η παρουσία της πρέσβειρας στη Μόσχα αποτελεί έναν στοιχειώδη δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές θέσεις στο ουκρανικό δεν αλλάζουν καθόλου.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Επομένη του Πάσχα χωρίς Στέφανο Κασσελάκη δεν μπορεί να υπάρξει. Ως εκ τούτου δεν υπήρξε δίλημμα για την αναπαραγωγή (μιας ακόμα) λάιφ στάιλ συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (στην εκπομπή της Αννας Δρούζα, στο Οpen). Μάθαμε, εν προκειμένω, ότι όταν ο κ. Κασσελάκης ξυπνάει με τη σκυλίτσα του, είναι πιθανόν να γυρίσει το άλλο πλευρό και να χουζουρέψει. «Εάν τύχει και ξυπνήσω και έχω τη μουσούδα της Φάρλι πάνω μου να ανασαίνει και πολύ ήρεμα και απαλά, το κάνει συχνά… Ηρεμώ και κάθομαι. Δεν ανοίγω το τηλέφωνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας, μάλιστα προς την τηλεπαρουσιάστρια ότι σκόπευε να της εκμυστηρευθεί κάτι. Συνεντεύξεις όπως αυτή δεν είναι, βεβαίως, ίδιον του κ. Κασσελάκη. Με απόσταση πλέον ενός μηνός από τις ευρωεκλογές, οι πολιτικοί αρχηγοί θα αρχίσουν να παίρνουν πάλι σβάρνα τα πρωινάδικα και να «μοιράζονται» μαζί μας τις «πολύτιμες» προσωπικές στιγμές τους. Ενας μήνας είναι, πού θα πάει, θα περάσει.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Η πρέσβειρα της Ελλάδας στην ορκωμοσία Πούτιν-1Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα (φωτογραφία) τελικά ειδοποίησε και επισήμως την Αθήνα (δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών) ότι θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή (12 Μαΐου). Οπως είναι ήδη γνωστό, ο κ. Ράμα θα μιλήσει ένα χρόνο πριν από τις αλβανικές εκλογές σε… προεκλογική συγκέντρωση φίλων του στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την υπόθεση Μπελέρη που έχει φέρει Αθήνα και Τίρανα στα μαχαίρια, περίπου ως Πόντιος Πιλάτος. «Παρακολουθούμε την υπόθεση και, ως γνωστόν, δεν σχολιάζουμε δικαστικές διαδικασίες, που είναι σε εξέλιξη», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη. Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος Ανα Πισονέρο παραδέχθηκε ότι αποτελεί διμερές ζήτημα, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Κομισιόν ότι «διμερή θέματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη διαδικασία διεύρυνσης». Παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την ελπίδα «τόσο η Αλβανία, όσο και η Βόρεια Μακεδονία να μπορέσουν να συνεχίσουν άμεσα την ενταξιακή τους διαδικασία», διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση «προφανώς, ανήκει στα κράτη-μέλη», όπως και το πότε θα διεξαχθεί η επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη. Η Ελλάδα με γραπτή δήλωση, που κατέθεσε στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. θεωρείται συνδεδεμένο με τη στάση που θα επιδείξουν τα Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως απόδειξη παραβίασης των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένα κράτος που είναι υποψήφιο προς ένταξη στο μπλοκ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού έγραψε κάποτε ο Καρλ Μαρξ, αλλά οι εναπομείναντες κομμουνιστές (και οι εγχώριοι μαζί τους) γνωρίζουν ότι οι ψήφοι δεν έχουν δόγμα. Κεντρική θέση του Περισσού, ως βασικό προεκλογικό διακύβευμα, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (ο οποίος από τον Καναδά συνεχίζει τις περιοδείες στη Γερμανία), είναι ότι: «Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, δηλαδή στην Ε.Ε. των πολέμων, των λόμπι, της εκμετάλλευσης, και εκεί που τελικά ανατρέπονται στην πράξη, στους δρόμους του αγώνα». Στην ηγεσία του ΚΚΕ επιμένουν ότι η ψήφος στο κόμμα «είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος, γιατί δεν πρέπει η ψήφος να σκορπίσει δεξιά κι αριστερά, ούτε να εγκλωβιστεί σε βολικά ακροδεξιά μορφώματα».

Η ΑΤΑΚΑ

«Αυτήν την Ανάσταση πρέπει να ακολουθήσουμε οι πραγματικοί Χριστιανοί, όχι υποκριτικά, αλλά ουσιαστικά, χριστιανικά. Αυτή η ανάσταση θα γίνει μόνο με την Ελληνική Λύση, όχι με αυτούς που έθαψαν, σκότωσαν, δολοφόνησαν την πατρίδα». Αυτά είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σε ένα, επίσης, πασχαλινό μήνυμα, στους γνώριμους, μάλλον ακραίους τόνους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή