Κασσελάκης: «Στηρίζουμε τη μειονότητα»

Κασσελάκης: «Στηρίζουμε τη μειονότητα»

Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομη επίσκεψη στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους Ελληνες που ζουν στη γειτονική χώρα ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου και στον απόηχο των αρχικών, αρνητικών για την Κουμουνδούρου εντυπώσεων, τις οποίες προκάλεσαν δηλώσεις και ανακοινώσεις της προηγούμενης περιόδου αναφορικά με τη συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Στις επαφές του ο κ. Κασσελάκης προέβαλε το γεγονός ότι και εκείνος ανήκει στην ομογένεια. Αρχικά, στους Βουλιαράτες της Αλβανίας όπου βρέθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «σε εγκάρδιο κλίμα με τις τοπικές αρχές, τους δασκάλους και τους μαθητές του ελληνικού μειονοτικού σχολείου». Ειδικότερα, στη συνάντηση που είχε με τους δασκάλους του σχολείου και τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, Ζήσο Λούτσιο, κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων, η ανάγκη στήριξης από την ελληνική πολιτεία, αλλά και η φυγή των νέων από τα χωριά της περιοχής. «Ενώ διδάσκουμε ελληνική γεωγραφία, δεν έχουμε χάρτη γεωγραφίας», φέρεται να είπε ο κ. Λούτσιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι στο μειονοτικό σχολείο έχει πλέον εισαχθεί και η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.

«Βασικό ζήτημα για εμάς, γιατί κι εγώ είμαι παιδί της ομογένειας και καταλαβαίνω τη σημασία του ελληνισμού απανταχού της υφηλίου, είναι να στηρίξουμε την παιδεία στην ελληνική εθνική μειονότητα, για να μπορέσει να διατηρηθεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να έχετε κι εσείς ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις», επισήμανε ο κ. Κασσελάκης, για να προσθέσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στηρίζει τη μειονότητα». Στη συνέχεια επισκέφθηκε εκκλησία της περιοχής, όπου και ενημερώθηκε για τις διαδικασίες αναζήτησης, εκταφής και ταυτοποίησης των Ελλήνων πεσόντων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Με την ευκαιρία ο Στ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη για ειρήνη, αναφερόμενος και στις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκτός από πόσο υπερήφανος είμαι για τη χώρα μας, πρέπει να θυμόμαστε όλοι την ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας και ειρήνη στην Παλαιστίνη». Σε συνάντηση με τον δήμαρχο Δρόπολης Δημ. Τόλη και με μέλη της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα, ενώ –όπως ανακοινώθηκε σχετικά– «συζητήθηκαν και όλες οι πτυχές της ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ιδίως σε θέματα πολιτικής προστασίας, εκπαίδευσης και οικονομικής ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την «αμέριστη στήριξή του σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μειονότητας». Πριν από την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο κ. Κασσελάκης περιηγήθηκε στο χωριό Γεωργουτσάτι, όπου και συναντήθηκε επίσης με φορείς και μέλη της μειονότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT