«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»: Live το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»: Live το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορική, θεσμική, διεθνοπολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της Μεταπολίτευσης.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του e-kyklos με θέμα: «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» που τιμά την επέτειο των πενήντα ετών από την Μεταπολίτευση. 

Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου κι αυτό εορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορική, θεσμική, διεθνοπολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της Μεταπολίτευσης. Η πρώτη θεματική αφορά τις τομές και τις συνέχειες της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα επιχειρηθεί να αξιολογηθούν τα διεθνή και εγχώρια ορόσημα που τέμνουν την πεντηκονταετία. Η δεύτερη θεματική ταυτίζεται με το ερώτημα αν εξακολουθεί να ισχύει το θεσμικό θεμέλιο της Μεταπολίτευσης που δεν εξαντλείται στα γεγονότα του 1974 και στη θέσπιση του Συντάγματος του 1975 αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες πτυχές που φτάνουν μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015. Η τρίτη θεματική ανήκει στο «καταγωγικό τραύμα» της Μεταπολίτευσης που είναι προφανώς η στρατιωτική ήττα στην Κύπρο και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς αυτό επηρεάζει μέχρι σήμερα την εθνική στρατηγική. Η τέταρτη θεματική αφορά την αναζήτηση του «πολιτικού γονιδιώματος» της Μεταπολίτευσης, τις μνήμες, τα σύνδρομα, τους μύθους, τα στερεότυπα, τις αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο και συνεπώς την ελληνική κοινωνία και την εθνική ταυτότητα. Η δεύτερη ημέρα κλείνει με μια συζήτηση για το ελληνικό τραγούδι ως «σώμα» στο οποίο αποτυπώνεται η πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης.

Δείτε live 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT