ΣΥΡΙΖΑ: Η δεύτερη, διαφορετική «μάχη» για τις Πρέσπες

ΣΥΡΙΖΑ: Η δεύτερη, διαφορετική «μάχη» για τις Πρέσπες

Η «γραμμή» Κασσελάκη, η «απουσία» Τσίπρα από τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι παρεμβάσεις Κόκκαλη και Κοτζιά.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στο συνέδριο της «Κ» για τη Μεταπολίτευση πριν από μερικούς μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε πως ένα από τα πολιτικά πεπραγμένα της κυβέρνησής του για το οποίο δηλώνει περήφανος είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Εξι χρόνια μετά την υπογραφή της και με αφορμή την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», οι Πρέσπες επανέρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει σε μια άτυπη δεύτερη «μάχη» υπεράσπισης της Συμφωνίας. Σε αυτή τη μάχη, όμως, όλα μοιάζουν διαφορετικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η «γραμμή» Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλάκις διατρανώσει την πρόθεσή του να ανοίξει για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του ένας νέος κύκλος με ιδεολογικά διακριτό στίγμα από την περίοδο 2015-2019. Παρά το γεγονός ότι ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα κατά καιρούς έχει διαφοροποιηθεί από πολιτικές επιλογές του προκατόχου του (βλ. τις δηλώσεις ότι «δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015» και πως «ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εταιρείες του εξωτερικού ήταν λάθος», αλλά και το «φλερτ» με το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»), σταθερά, ακόμη και πριν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, υπερασπίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το ίδιο πράττει και σε αυτή την καμπή, καλώντας την κυβέρνηση να κυρώσει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. «Ενας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους», έγραφε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες». 

«Απουσία» Τσίπρα από τις ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ – Η αντίδραση Κόκκαλη και το στίγμα του Κοτζιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη υπερασπίζεται τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν ότι από τις ανακοινώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις Πρέσπες απουσιάζει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε τόσο από στελέχη που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία τηρούν αποστάσεις από τη νέα ηγεσία, αλλά και από αποχωρήσαντες. 

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πέτρου Κόκκαλη, πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψηφίου με τον «Κόσμο», ο οποίος σε ανάρτησή του χθες τόνιζε ότι «τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρέπει να του αναγνωρίζεται», ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζοντας «συνταρακτικό να ξεχνά να τον μνημονεύσει η ανακοίνωση» του ίδιου του κόμματος, όπως έγραψε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή, ο για πολλούς «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φαίνεται να δίνει τον δικό του αγώνα υπεράσπισης των Πρεσπών ανεξάρτητα και αυτόνομα από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται ότι μετά το γεύμα που είχαν οι δυο τους στην Καστέλα τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και μετά την παρουσία του κ. Κοτζιά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφαινόμενη συνεργασία των δύο πλευρών δείχνει να έχει «παγώσει». Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του κ. Κοτζιά την Κυριακή με την οποία καλούσε την αντιπολίτευση «να ξυπνήσει» και «να μην αφήσει τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα να γίνουν θύελλες αστάθειας στη Βαλκανική». 

Ενεργός ο Τσίπρας

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ασχέτως του τρόπου με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης θα χειριστεί το θέμα το επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «παρών» όσον αφορά την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον τέως πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, χθες, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν ότι «ο εθνικιστικός λαϊκισμός που αναπτύχθηκε και στις δύο πλευρές» είναι εξαιρετικά «υποκριτικός και επικίνδυνος», αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και σε μία από τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις του μετά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Δεν φοβηθήκαμε να συγκρουστούμε μετωπικά με τον εθνικισμό, λύνοντας το Μακεδονικό και δίνοντας ξανά ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια», είχε δηλώσει τότε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT