Νίκος Δένδιας: «Υπαρξιακή ανάγκη για τη χώρα η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας»

Νίκος Δένδιας: «Υπαρξιακή ανάγκη για τη χώρα η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας»

Στο μέλλον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας και στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατά τη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο της «Κ», Βασίλη Νέδο, στην έναρξη του Συνεδρίου DEFEA Conference – Current Strategies for a Challenging World

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μέλλον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Καινοτομίας, στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό αλλά και στην Ατζέντα 2030 αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο της «Κ», Βασίλη Νέδο, στην έναρξη του Συνεδρίου DEFEA Conference – Current Strategies for a Challenging World που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη η χώρα να βοηθήσει στην εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας, διευκρινίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να συμβάλει το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας που κατατέθηκε στη Βουλή. «Αυτό το νομοσχέδιο μας βάζει σε νέα εποχή. Ερχεται να συνδέσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν και κατατέθηκε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, δεν έχει να κάνει με την πολιτική ατζέντα αλλά με την κάλυψη υπαρξιακών αναγκών της χώρας».
 
Μιλώντας για την αμυντική βιομηχανία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία συμμετέχει με ποσοστό μόλις 0,7% στο ΑΕΠ, τη στιγμή που η χώρα δαπανά άνω του 3% για εξοπλιστικά προγράμματα είναι μία βασική ανακολουθία και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε μεγαλύτερη συνεισφορά της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ», τόνισε.
 
«Εχουμε κληρονομήσει προβλήματα δεκαετιών. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία παρελήφθη σε τραγική κατάσταση. Δεν γίνεται η Πολεμική Αεροπορία να υπάρξει χωρίς την ΕΑΒ. Αυτή την πρόκληση θα την εξυγιάνουμε. Τα ΕΑΣ είναι πάλι μια ιστορία πόνου. Γίνεται μια προσπάθεια, αλλά εκεί έχει μεγαλύτερο λόγο το υπουργείο Οικονομικών», τόνισε ο κ. Δένδιας.
 
Αναφερόμενος στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι «η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και σημαντική αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού». «Εχουμε πόλεμο στα βορειοανατολικά, πόλεμο στα νοτιοανατολικά, έχουμε πτώση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας διεκδικήσεων. Η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πραγματικότητα», είπε προσθέτοντας ότι «η βιομηχανία και το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία ισχυρής δύναμης αποτροπής».
 
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην Ατζέντα 2030, τονίζοντας ότι αφορά στην άμυνα της χώρας. Για τη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι «είναι απολύτως εφικτό ακόμη και πριν το 2030 η χώρα να παράγει έξυπνα συστήματα, πολλαπλασιαστές ισχύος. Εχω αναφερθεί στον θόλο αντι-drone, σε μια νέα γενιά επικοινωνιακών συστημάτων και στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων στον αέρα, στη θάλασσα και κάτω από αυτή». 
 
Σε ό,τι αφορά στα αιτήματα που δέχεται η Ελλάδα για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «εάν έρθει μια πρόταση συμφέρουσα για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, θα το συζητήσουμε και θα πάρουμε την εθνικά ορθή απόφαση. Η ερώτηση που δέχομαι, όμως, είναι περί παραχωρήσεως, αλλά, όπως έχει πει ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός, αυτό δεν πρόκειται να γίνει».
 
Σχετικά με το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Δένδιας είπε ότι γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. «Στο Ναυτικό δεν πρόκειται να έχουμε μόνο μια πηγή προμήθειας. Δεν έχουμε βάλει στο ράφι ούτε την option για την 4η FDI Belharra ούτε τις Κορβέτες. Βεβαίως θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα των Constellation, γιατί δεν είναι μόνο η ναυπήγηση στην Ελλάδα αλλά και ο κοινός σχεδιασμός», είπε.
 
Τέλος, αναφερόμενος στη δημιουργία Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι «είναι προφανές πως πρέπει να υπάρχει Σώμα Πληροφορικής και θα αναπτύξουμε αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες κυβερνοπολέμου».
 
Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «εάν η χώρα δεν καταφέρει να υλοποιήσει τις προβλέψεις της Ατζέντας 2030, αντιμετωπίζει υπαρξιακό και όχι οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει να ξεχάσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο υπήρξαμε. Για την πατρίδα μας, η εκπλήρωση της ατζέντας 2030, και άρα η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, είναι υπαρξιακή ανάγκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT