Σ. Φάμελλος: Πρόταση νόμου για την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

Σ. Φάμελλος: Πρόταση νόμου για την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

Τα τρία μνημόνια αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος, δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Οπως είπε, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή την Τετάρτη τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020, από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα τρία μνημόνια, σημείωσε, αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «οι κυβερνήσεις του κ. Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων».

«Η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας», προσθέτει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος αλλά προέταξε το συμφέρον της πατρίδας. Προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «για λόγους ευθύνης απέναντι στην ιστορία και το διεθνές δίκαιο, για λόγους ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας, για να αποτρέψουμε μία κρίση αστάθειας και αβεβαιότητας στα Βαλκάνια, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και προτείνουμε την άμεση κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT