Εντός και Εκτός: Η Βόρεια Μακεδονία και τα παιχνίδια με την προεδρική ιστοσελίδα

Εντός και Εκτός: Η Βόρεια Μακεδονία και τα παιχνίδια με την προεδρική ιστοσελίδα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ηταν απολύτως δεδομένο ότι οι ακροβασίες της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου θα οδηγούσαν σε φαιδρότητες. Ετσι χθες, προφανώς κατόπιν οδηγιών της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η νέα ιστοσελίδα έχει το εθνόσημο της χώρας, φωτογραφίες και άλλα, ωστόσο δεν αναγράφεται πουθενά η συνταγματική ονομασία. Βέβαια, όποιος ακολουθήσει τον σύνδεσμο για την περιγραφή της χώρας, εκεί θα την βρει ως Βόρεια Μακεδονία, δίχως καμία αναφορά στην πρόεδρο. Τερτίπια, τα οποία όμως μπορεί να κοστίσουν στα Σκόπια ακριβά. Με τη συνήθη ψυχραιμία που τη διακρίνει, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στις Βρυξέλλες επισήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «δεν είναι οποιαδήποτε συμφωνία», αλλά έχει αυξημένη ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι για την εφαρμογή της μπορεί να παρέμβει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς «είναι πλέον ζήτημα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή». Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε, επιπλέον, ότι η Αθήνα αναμένει από την Κομισιόν να επιληφθεί, όταν πλέον στη Βόρεια Μακεδονία αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στέφανος Κασσελάκης εναντίον Αδώνιδος Γεωργιάδη, επεισόδιο Νο 3.459 (and counting). Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον κ. Κασσελάκη «μάπα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας ότι τον ευχαριστεί, διότι χαρακτηρίζοντάς τον έτσι (μάπα) «θυμίζει σε όλους με ποιον συγκυβερνά ο κ. Μητσοτάκης». Εν συνεχεία ο κ. Γεωργιάδης ανταπάντησε (φυσικά στην πλατφόρμα Χ, πού αλλού;) ότι «κακώς» τον χαρακτήρισε «μάπα», γι’ αυτό και ζήτησε από τους συνεργάτες του να διαγράψουν την ανάρτησή του. «Εσείς που είστε αλάνθαστος δεν αντιλαμβάνεστε ότι εμείς οι κοινοί θνητοί κάνουμε ενίοτε και λάθη…», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Αυτό το δίδυμο (Κασσελάκης βέρσους Γεωργιάδη) αποτελεί κλασικό παράδειγμα που αναδεικνύει από πού μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση στο Χ και πού μπορεί να φτάσει. Εκτός Χ, πάντως, ο κ. Κασσελάκης έκανε χθες ένα άνοιγμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε (Attica TV), δεν θα πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τις ευρωεκλογές, διότι δεν θέλει να συνεργαστεί. «Εμείς, όμως, θα προχωρήσουμε στη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος και θα προσκαλέσω στελέχη του, πρώην στελέχη, πρώην υπουργούς αυτού του χώρου του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ποιους να εννοεί;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Η Βόρεια Μακεδονία και τα παιχνίδια με την προεδρική ιστοσελίδα-1Ο Πέτρος Μπελέρης (φωτογραφία), γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος τον τελευταίο χρόνο στην Αλβανία. Ο νεότερος Μπελέρης έχει αναλάβει εκείνο που δεν μπορεί ο πατέρας του: να προωθήσει την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη για την Ευρωβουλή και να εξηγήσει, σε όποιους πιθανώς δεν έχουν καταλάβει, πως η κυβέρνηση του Εντι Ράμα μεθόδευσε τη σύλληψη, τη φυλάκιση και την προσπάθεια για απαξίωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Ο Πέτρος Μπελέρης έχει επισκεφθεί διάφορες περιοχές, με πιο πρόσφατη τη Χίο, όπου τον υποδέχθηκε και τον μετέφερε ανά το νησί ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος και τον πήγε παντού, ενώ χθες έγινε δεκτός από τον Βασίλη Κικίλια. Γενικά υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μια προσπάθεια ανάδειξης της υποψηφιότητας του Φρέντη Μπελέρη, δύο και κάτι εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αφενός διότι ο ίδιος δεν μπορεί να περιοδεύσει, αφετέρου διότι στη Ν.Δ. επιθυμούν η επίδοσή του να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα μέσα και έξω από τη χώρα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Δεν αποτελεί είδηση να επισκέπτεται την Κέρκυρα ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο χθες βρέθηκε εκεί με την υπουργική ιδιότητά του, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 160 χρόνια από την ενσωμάτωση των Επτανήσων στον εθνικό κορμό. Ισως δεν αποτελεί είδηση και το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας αντιλαμβάνεται την τρέχουσα νηνεμία στο Αιγαίο ως προσωρινή και με ημερομηνία λήξης. «Στον εγγύς μας ορίζοντα, τη στιγμή που σήμερα πανηγυρίζουμε την Ενωση, διεξάγονται δύο πόλεμοι. Οσο και αν τα νερά στο Αιγαίο είναι ήρεμα, απέναντί μας αντιμετωπίζουμε έναν σαφή αναθεωρητισμό», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος δεν κρύβει ότι θεωρεί πως η στάση της Τουρκίας υπαγορεύεται από τη συγκυρία και όχι από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, η οποία παραμένει αναθεωρητική όχι γενικά και αόριστα, αλλά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται ο πυρήνας των ελληνοτουρκικών διαφορών.

H ATAKA

«Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, στη Μακεδονία, τρομοκρατημένος, ανέβηκε σε πλοία παροπλισμένα, σε λεωφορεία που θα πάρουμε, μετρό που δεν υπάρχει, πήγε στον μητροπολίτη, ως θεοσεβούμενος άνθρωπος, συνάντησε τυχαία τον Λουτσέσκου, έκανε πως ευχήθηκε στον ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα ενώ είναι Ολυμπιακός. Μόνο τον Χουντίνι δεν έκανε ο πρωθυπουργός για να πείσει τους Μακεδόνες ότι είναι ικανός για όλα». Αυτά είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ξεκάθαρα προκειμένου να καταγγείλει ότι ο πρωθυπουργός είναι… Ολυμπιακός, οπότε ως μέλος του μισητού… ΠΟΚ δεν έχει δικαίωμα να μιλάει σε Βορειοελλαδίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT