Ν. Δένδιας: Υπαρξιακή απειλή η Τουρκία

Ν. Δένδιας: Υπαρξιακή απειλή η Τουρκία

Στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Τον στρατηγικό και μακροπρόθεσμο απειλητικό χαρακτήρα που έχει η στάση της Τουρκίας για την Ελλάδα επανέλαβε χθες από τη Βουλή, όπου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αμυντική καινοτομία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. «Οταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί καθεστώς κυριαρχίας –όχι μόνο κυριαρχικών δικαιωμάτων– και διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, παρότι καλωσορίζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τους χαμηλούς τόνους και το καλύτερο κλίμα που υπάρχει με τη γειτονική Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα». Το νομοσχέδιο έτυχε σημαντικής στήριξης καθώς, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεν ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., αλλά και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των Σπαρτιατών, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε «παρών».

Το νομοσχέδιο για την αμυντική καινοτομία ψηφίστηκε από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Σπαρτιάτες, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε «παρών».

Η γεωπολιτική κατάσταση αποτελεί, κατά τον κ. Δένδια, την πλέον ουσιαστική αιτία που υπαγορεύει την ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, τη λεγόμενη «Ατζέντα 2030», η οποία περιλαμβάνει τους μεγάλους εξοπλισμούς (ήτοι πλοία, μαχητικά και άλλες μεγάλες πλατφόρμες) και εν συνεχεία την καινοτομία, η οποία επιχειρείται να πλαισιωθεί με τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε τον αντιναύαρχο ε.α. πρώην αρχηγό Στόλου, Παναγιώτη Λυμπέρη ως πρόεδρο του υπό σύσταση ΕΛΚΑΚ, ενώ προανήγγειλε και συζήτηση στη Βουλή επί μεγάλων εξοπλιστικών. «Τις επόμενες μέρες θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής το ζήτημα των φρεγατών Constellation, η λύση για το Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς. Συγχρόνως θα έρθει το πρόγραμμα των F-35, επίσης μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «θα συζητήσουμε, κατ’ αρχάς σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου, το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού». Επί τούτου αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί μια συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 214 («Παπανικολής») του Π.Ν., αλλά και για το αν πρέπει να ναυπηγηθούν και δύο ακόμη αυτής της τεχνολογίας. Ως προς τα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι μόνο εφόσον παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ δωρεάν και με την έγκριση του Π.Ν. θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά και υπογράμμισε ότι «μελετάμε το θέμα της τέταρτης φρεγάτας (σ.σ. FDI), μελετάμε το θέμα των κορβετών». Ενώ περιέγραψε το ζήτημα της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ ως ευρισκόμενο σε πολύ στενό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT